Söke, Glutensiz Amerikalı'ya ortak oldu

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, ABD'de geçerli gıda sertifikalarına sahip, organik, gluten içermeyen, ekmek ve unlu mamuller üretimi ve dağıtımında uzmanlaşan Rudi’s sayesinde Söke'nin glutensiz pazarını büyüteceğini kaydetti.

Türkiye'nin önde gelen un üreticilerin Söke'yi 2022 yılında İngiliz fondan satın alan Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, iki farklı alana yatırım yaptıklarını açıkladı. Geçen dönemde halka arzdan edindikleri sermayeyi yatırımlara ayırdıklarını belirten Ulusoy, Söke Un'un kurabiye üretimine gireceğini bununla birlikte Amerikan Rudi's'in yüzde 12.65’ini satın almak üzere anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Şirketin Aydın'daki üretim tesislerinde düzenlenen toplantıda verilen bilgilere göre Söke halka arzın ardından, yurt dışında büyüme ve gıda sektörünün katma değeri yüksek alanlarına yatırım yapma stratejisi kapsamında bir adım attı. 22 Eylül 2023 tarihinde ABD’de unlu mamuller üreticisi Rudi's Organic and Gluten Free Brands Inc. (Rudi’s) firmasının yüzde 12.65’ini satın almak üzere anlaşmaya vardı.

YENİLEBİLEN OYUN HAMURU

1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado eyaletinde kurulan, ABD'de geçerli gıda sertifikalarına sahip, organik, gluten içermeyen, ekmek ve unlu mamuller üretimi ve dağıtımında uzmanlaşan Rudi’s sayesinde Söke'nin glutensiz pazarını büyüteceğini kaydeden Eren Günhan Ulusoy, ayrıca yenilenebilir enerji ve çocuk oyun hamuruna da yatırım yaptıklarını açıkladı.

Ulusoy'un davetlisi olarak katıldığımız üretim tesisi ziyaretinde verilen bilgilere göre şirket, Konya’nın Ilgın ilçesine 105 dönümlük araziye 11 bin kW’lik kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali kurmaya başladı. Böylece Söke’nin yıllık 16 milyon kWh’lik enerji tüketimi karşılığında temiz enerji üretimi sağlanacak. Oyun hamuru yatırımı hakkında konuşan Ulusoy, “29 Mart 2023 tarihinde Gen Oyuncak’ın yüzde 60’ını satın aldık. Türkiye’nin ilk CE belgeli, ISO Gıda Güvenliği Sertifikalı EN-71 standartlarına uygun kimyasal içermeyen el yapımı oyun hamuru olma özelliğine sahip Gen Oyun Hamuru, buğday unundan yapılıyor.” dedi.

KURABİYE İŞİNE GİRİYOR

Gelecek yılın ilk yarısında Söke kurabiyelerle unlu mamüller sektörüne adım atacaklarını da duyuran Ulusoy, test aşamasında 30 çeşit kurabiye olduğunu bildirdi. Toplantıda “Kurabiye pazarı ne kadar iştah açıcı ki buraya girmeye karar verdiniz?” diye sorduğumuzda ise şu yanıtı aldık: “Kurabiye pazarı üçe bölünüyor. Paketli kurabiyeler ki daha çok unlu mamüllerin yanına görüyorsunuz. İkinci pazar dışarıda açık satılan; kafelerde ve pastanelerde ki bunun bir ölçümü yok.

Gördüğümüz kadarıyla iki üç senede 400 tonluk bir satış ve yüzde 8 gibi bir pazar payı alacağız.”

Anlaşılan o ki ölçümlemesi zor bir pazar olsa da büyüklüğü itibarıyla kurabiye, Ulusoy Ailesi'nin dikkatini çekmiş.

İŞLER TERSİNE DÖNDÜ

60 yıllık Söke Un 2015'te İngilizler'e satılmıştı. 2022'de ise Ulusoy Ailesi şirketi satın aldı. Söke, un denince Türkiye'de en bilinen markalardan biri. Halka arz sürecinde de yüksek bir taleple karşılaşmıştı. Yabancıların elindeyken Türkleşen ve ardından ABD'de şirket satın alır noktaya gelen bir değer var karşımızda. Ülkemiz genelde gıda şirlketlerinin yabancıların eline geçtiği bir durumda. Ulusoy Ailesi ise Söke ile başka bir hikaye yazmış oldu. Toplantıda verilen bilgilere göre şirket ayrıca Sökeli Kadın Kooperatifi ile birlikte fodula (ekmek dolması) projesini başlatma kararı aldı. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında amaç yöresel 'ekmek dolmasının' bilinirliğini arttırmak ve sonraki nesillere tanıtmak. Ürün tescili alınan ve coğrafi işaretleme çalışmaları devam eden fodulanın ileri vadede dondurulmuş ürün olarak piyasaya satışa sunulacağı açıklandı.

ABD, UKRAYNA VE RUSYA BUĞDAYI KONUŞTU

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanlığı görevini de yürüten Dr. Eren Günhan Ulusoy ile sohbette buğday ve un pazarına ilişkin de sorular soruldu. Küresel buğday üretiminde 23 milyon ton artış olduğunu belirten Ulusoy, “Sektör dinamiklerine bakıldığında buğday fiyatlarını etkileyen en önemli etkenlerin başında, buğday tüketiminde kendi kendine yetemeyen ülkelerin talebi ve buğday arz fazlası olan ülkelerin buğday ihracatı yer almaktadır. Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC) verilerine göre Rusya yüzde 31 ile en çok ihracata sahip ülke konumuna devam etmektedir. Türkiye’de buğday üretimi 2022/23 döneminde bir önceki döneme göre 2 milyon ton artış göstererek 21 milyon tona ulaşırken, tüketim ise 2019/20 dönemi itibarıyla aynı yani 23 milyon ton olarak devam etmektedir.” bilgilerini verdi. Ulusoy ülkemizde buğday fiyatında desteklerle birlikte yüzde 300 gibi bir artış olduğuna değindi. Dünyada şimdilik stoklarda bir sorun görünmese de önümüzdeki dönem için yerine koyma anlamındaki endişelere değindi. IAOM Avrasya Başkanlığı, 31 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi düzenledi. Konferans kapsamında Ulusoy'un yönettiği oturumda Amerikalı, Ukraynalı ve Rus muhataplar küresel tahıl üretimini konuşmuştu. Ulusoy sohbetimizde bu gelişmeye işaret ederek Türkiye'nin üretim ve tarafları bir araya getirmedeki gücüne dikkat çekti.

Sonraki Haber