Söke’de buğday ve pamuk tarlaları göle döndü

Yaklaşık 10 gündür süren aşırı yağış Aydın’ın Koçarlı-Söke hattındaki ovalarda buğday ve pamuk ekili alanlarda büyük zarara neden oldu. Hasat aşamasındaki 250 dönüm buğday alanı ile yeni ekilen 750 dönüm pamuk tarlası su altında kaldı.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgeyi gezerek üreticilerin zararını yerinde inceledi...

Söke’ye bağı kırsal Bağarası Mahallesinin Kalçık mevkiinde zararın yüksek olduğu bildirildi. Söke Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri de bölgede inceleme yaptı. Müdürlük yetkilileri, Söke’nin kırsal Karaatlı Mahallesinde ürünleri zarar gören üreticilerin bir hafta içinde Müdürlüğe afet ihbarında bulunması gerektiğini belirttiler. 

Böylesine bir afatın görülmediğini belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Söke ve Koçarlı hattındaki aşırı yağışın yer yer tarlalara zarar verdiğini belirterek hasat zamanında özellikle buğday alanlarının büyük zarar gördüğünü söyledi. Ovada inceleme yapan Tanyeri, “Tahminimiz bin dönüm alan sular altında. Hasat bekleyen buğday tarlaları yarı beline kadar su dolu. Sular tahliye edilemedi. DSİ’den yardım istedik. Onlar da inceleme yaptı. Sarıçay Seddi’ni yararak suyu Menderes Nehri’ne tahliye etmek istiyorlar. Ancak yağmurlar durmadığı için Sarıçay’dan yeni taşkının gelmesinden korkuyorlar. Yağışlar 10 gündür bölgeyi etkiledi. Özellikle 31 Mayıs günü yağan aşırı yağmur tarlaları suya gömdü. Su durdukça ürüne zarar veriyor. Bazı yerlerde 700-800 kg buğday hasadı beklerken yağmur nedeniyle 300 kg elde edilebilecek. Pamukta ise birçok yerde yeniden ekim yapılmak zorunda. Tahliye ne kadar kısa sürede olursa özellikle hasat zamanı gelen buğdayı kurtarabiliriz.” dedi.

Söke'de buğday tarlaları su altında kaldı... Hasat geciktikçe ürün kaybı artacak.
Fotoğraf: Hüseyin Işık- Yeni Söke Gazetesi.

‘BUĞDAYDA TABAN FİYAT BEKLİYORUZ’

Bu yıl Söke Ovasında 300 bin dönüm alana pamuk ekildiğini belirten Mustafa Tanyeri, buğdayda ise verimin iyi olduğunu, yağmurdan etkilenmeyen yerlerde hasadın devam ettiğini belirtti. Buğdayda taban fiyatın bir an önce açıklanmasını beklediklerini belirten Tanyeri, “Geçen yıl taban fiyat 6 lira 45 kuruş olarak açıklandı. 1 lira da destek verildi. Bu yıl en az 10 lira olmasını bekliyoruz. Bu fiyatın altı kurtarmaz. Malum maliyetler çok yükseldi. Geçen yıl fiyat 5 Haziran’da açıklanmıştı. Bu yıl seçimler ve yeni bakanlar kurulunun göreve başlaması nedeniyle gecikme yaşanıyor. Ancak ne kadar erken açıklanırsa üretici ürününü kime vereceğini de bilir. Kimse tam manasıyla alım yapamıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi de randevu usulü alım yapıyor. Randevu için bile bir-iki gün sıra bekleniyor. Bu da depo sorunu olan üretici için büyük sıkıntı. Randevuların genişletilmesini bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.  

Sonraki Haber