Aydın’da pamuğa iki su garantisi

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, nisan  ayında yapılacak olan pamuk ekimi öncesi üreticinin bu yıl su sıkıntısı çekmeyeceğini ve en kötü ihtimalle iki suyun verileceğini belirtti. Son yağışlarla birlikte barajlardaki su seviyesi yüzde 7 arttı. 2023’te tüm ürünler için iki su planlandı.

Kemer Barajı

Aydın ve Söke Ovası’nda bu yıl pamuğa iki su verileceği belirtildi. Bahar yağmurlarıyla barajlardaki doluluk oranının tehlikeli sınırı geçtiği ve yağışların devam etmesiyle sulamada sıkıntı çekilmemesi bekleniyor. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, DSİ ile yaptıkları planlamayı Aydınlık’a anlattı: “İki su pamuk için iyidir. Mevsim değişiklikleri nedeniyle vahşi sulama yönteminden vazgeçmek ve modern sulamaya geçmemiz gerekiyor. Bunda da en önemli adım devletin yeraltı sulama sistemlerini kurarak hizmete sokmasıdır. Bu kapsamda Çine Barajı’ndan başlayarak Koçarlı- Bağarası arasında DSİ tarafından yeraltı sulama sistemi kuruluyor. Bunun yaygınlaştırılmasını bekliyoruz.” dedi.

Bahar yağmurlarının iyi gittiğini belirten Tanyeri, “Söke’de 400 bin dekar alana ekim yapılıyor. Bunun yaklaşık 300 bin dekarına pamuk ekilecek. Geçen sezon pamuk üretimi iyiydi. Ancak beklediğimiz fiyatı bulamadık. Hasat sırasında pamuğun kilo fiyatı 18-19 lira arasında gitti. Dünya piyasalarında da fiyatlar düşüktü. Bu yıl artacağını tahmin ediyoruz. Maliyetlerin düşürülmesi konusunda devletten yarım istiyoruz. Bize destek verilirse daha fazla üretiriz.” dedi.

BARAJLARIN DOLULUK ORANI

Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre Aydın bölgesinde bulunan barajların doluluk oranı ise şöyle: Kemer Barajı yüzde 49, Çine Adnan Menderes Barajı yüzde 35, Çine Topçam Barajı yüzde 24, Karpuzlu Yaylakavak Barajı yüzde 72 ve Karacasu Barajı yüzde 70 oranında su seviyesine sahip. Son yağışlar barajlarda ortalama yüzde 7 ile 10 su artışı sağladı.

Mustafa Tanyeri

Menderes havzasının en büyük barajları olan Adıgüzel Barajı 94 bin 825 hektar alanı sularken, Kemer Barajı 57 bin 847 hektar, Çine Topçam Barajı 4 bin 983 hektar, Çine Adnan Menderes Barajı 22 bin 358 hektar, Karpuzlu Yaylakavak Barajı 3 bin 248 hektar ve Karacasu Barajı da 2 bin 884 hektar alana su veriyor.

Öte yandan Aydın ve Denizli Valilikleri kuraklık nedeniyle barajlarda yeterli su olmadığı için Büyük Menderes Havzası’nda tarımsal sulamaya “Kısıtlı Sulama Programı” kapsamında kısıtlama getirdi. Mart ayında, Sulama Birlikleri ve Ziraat Odalarıyla yapılan toplantı sonrası kuraklıktan üreticinin en az etkilenmesi için bir dizi karar alındı. Buna göre üreticiler hangi ürünü ekerse eksin 2023 üretim yılında çiftçilere sadece 2 defa su verilecek. Kaçak su kullananlar ise cezalandırılacak.

MODERN YERALTI SULAMA SİSTEMİ KURULUYOR: BARAJDAN TARLAYA BORULARLA SU GETİRİLİYOR

Aydın Ovasının modern yöntemlerle sulanması amacıyla DSİ tarafından 2017 yılında başlatılan ve ikinci etabının iki yıldır sürdüğü Koçarlı -Bağarası Yeraltı Sulama Projesi bitme aşamasına geldi. Proje kapsamında Çine Adnan Menderes Barajından alınacak olan su, yeraltı borularıyla Koçarlı-Bağarası ovalarına getirilerek 146 bin 40 dekar tarım arazisine verilecek. Bu yöntemle su kaybı en aza indirilerek tasarruf sağlanacak. Baraj suları daha verimli kullanılmış olacak. 41,5 kilometre uzunluğundaki projenin, 10 kilometresinde yapılması planlanan tahliye kanallarının çalışması da sürüyor. Tahliye kanalı ıslah çalışmaları ile yağışlı mevsimlerde taşkınların önüne geçilecek. Proje tamamlandığında ülke ekonomisine yıllık 2021 rakamlarına göre 262 milyon 875 bin TL katkı ve 4 bin 868 kişiye de istihdam alanı sağlanmış olacak. 3 bin milimetre çapındaki CTP borular ovanın altından geçecek… Koçarlı Bağarası Sulaması 2. Kısım Su Kontrol Ekipmanı 3. Kısım işi için de ocak ayında sözleşme imzalandı. Sözleşme bedeli 4 milyon 425 bin TL olan projede kullanmak üzere 449 adet su kontrol ekipmanı temini yapılacak. Çalışma altı ay içinde tamamlanacak.

Sonraki Haber