Söke’deki KİPAŞ yangını 6. gününde kontrol altına alındı

Aydın'ın Söke ilçesinde 2,5 yıl önce faaliyete başlayan ve Avrupa’nın en büyük kağıt fabrikası KİPAŞ’ın açık depolama alanında 12 Temmuz'da başlayan yangın tamamen kontrol altına alındı.

Söke Organize Sanayi Bölgesi'ndeki atık kağıt işleme fabrikasının sıkıştırılmış kağıt depolama alanında başlayan ve ikinci kısma da sıçrayan yangını söndürme çalışmalarında 6. gün geride kaldı.

İtfaiye ve orman ekiplerinin yoğun çalışması sonucu yangın, fabrikanın ana binasına sıçramadan kontrol altına alındı. Fabrikadaki soğutma çalışmaları sürüyor.

23 İLDEN YARDIM GELDİ

Söke Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kağıt fabrikasında 12 Temmuz'da saat 17.00'de yangın çıkmış, rüzgarla büyüyen yangına 23 ilden yaklaşık 400 takviye ekip sevk edilmişti.

240 dönüm alanda etkili olan ve 140 bin ton kağıdın alevlere teslim olduğu yangın dün kısmen kontrol altına alındı. Soğutma işleminin devam ettiği bildirildi. Yanan kağıt külü geniş bir alana yayıldı.

CHP’DEN TEPKİ

CHP Söke İlçe Başkanlığı ve bir grup sivil toplum örgütü tarafından fabrikanın bulunduğu OSB önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı CHP İlçe Başkanı Muammer Akmazlar yaptı. Akmazlar, “Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulduğu alanın verimli üretim arazileri olmasının yanında şehre yakınlığı ile kuruluş yerinin son derece yanlış olduğu artık hepimizin malumudur. Maalesef ki OSB’de yer alacak fabrika ve yatırım seçimlerinde de hatalar yapılmış, Söke’ye ihanet edilmiştir. KİPAŞ’ın yarattığı olumsuzlukların dışında diğer balık yemi fabrikaları, enerji fabrikalarının da yaydığı kötü koku ve hava kirliliği Söke’mizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kağıt Fabrikası binlerce metreküp suyu, onlarca açtığı yer altı su kuyularından kullanarak; Söke’mizin gelecekte yaşayacağı susuzluğun en büyük sebeplerinden biri olacaktır.” iddiasında bulundu.

1 milyar dolara mal olan fabrika 600 kişiye iş imkânı sağlıyor. Ayrıca yılda 200 milyon dolarlık ihracat yapma imkanına sahip. Bir o kadar da yurt dışına dövizin kağıt için çıkmasını önlüyor. CHP ve Avrupa destekli çevreci örgütler fabrikanın kuruluşu sırasında da tepki göstermişti. Fabrika yetkilileri kullanılan suyun arıtılarak tekrar kullanıldığını ve çevreye zarar verilmediğini belirttiler. Ayrıca fabrikanın kendi enerjisini de ürettiğini kaydettiler.

Sonraki Haber