Solingen katliamı 30 yıldır hafızalarda

Almanya’nın Solingen kentinde yaşayan Genç ailesine yönelik ırkçı saldırı, yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta düzenlenen törenlerle anıldı.

5 Türk’ün hayatını kaybettiği evin önünde düzenlenen ilk anma törenine, baba Durmuş Genç’in yanı sıra yakınları ve çok sayıda yetkili katıldı. Solingen Belediyesi öncülüğünde düzenlenen törende konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serin, başsağlığı dileklerini paylaştı. “Türk milleti 30 yıl geçmesine rağmen kundaklamada hayatını kaybeden 5 canımız için yas tutmaktadır” diye konuşan Serin, “Bu saldırıyı unutturmamaya, ırkçılıkla, yabancı düşmanlığıyla ve son dönemde maalesef artış gösteren İslam düşmanlığıyla mücadele etmeye dönük çabaları desteklemeye kararlıyız” ifadelerini kullandı. Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ise 30 Ekim’de hayatını kaybeden Mevlüde Genç’i andı. “Mevlüde anne bugün burada yok, onun dik duruşunu ve hoşgörüsünü unutmayacağım” diye konuşan Kurzbach, Solingen’in 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük yıkımı 1993’te düzenlenen katliam ile yaşadığını söyledi.

Geniş katılımın olduğu bir anma etkinliği de Solingen Tiyatro ve Konser Salonu’nda düzenlendi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-WalterSteinmeier, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı HendrikWüst ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serin etkinliğe katıldı. t Steinmeier, saldırının arkasındaki yapıların ve faillerin uzun bir süre görmezden gelindiğini ifade etti.

DİTİB’DEN KÖLN’DE MERKEZÎ ANMA

Kundaklama saldırısının yıl dönümünde bir anma da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii’nde düzenlendi. DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, yaşanılan travma karşısında o dönemki Alman devletinin yetersizliklerini hatırlattı. Hayatını kaybeden Mevlüde Genç’in sözlerini de anımsatan Kalyon, “Geçen yıl aramızdan ayrılan Mevlüde Genç anne, acısını, kaybını ve aynı zamanda böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmaması konusundaki mutlak iradesini de hissettim. Mevlüde Genç, hayatımız boyunca bir insanlık, anlayış ve Allah’a tevekkül modeli oldu ve bu ülkenin, Solingen şehrinin bir parçası oldu. Tüm kötülükleri iyi, büyük yürekliği ve insani değerleriyle dengeleyen Mevlüde anne bize şunları söyledi: ‘Kimse birbirini kırmasın, dostluk içinde yaşayalım ve geçmişe bakmayalım, önümüze bakalım, geleceğe bakalım.’”

Sonraki Haber