Solucan gübresi alternatif olabilir mi?
‘Solucan gübresinin en önemli kaynağı yerel atıklarımız; büyükbaş hayvan gübresi ve evsel atıkları değerlendirdiğimiz bir ürün. Hem çöplerimizi, atıklarımızı değerlendirmiş oluyoruz, hem de topraklarımıza daha faydalı ürün vermiş oluyoruz.’
Gübredeki fiyat artışları üreticinin en önemli sorunlarından biri haline geldi. Tarlasını boş bırakmayan üretici tarlaya gübre atması lazım ancak fiyatlar yüzünden toprağın ihtiyacı olan miktarın çok altında gübre kullanabiliyor.
Bir süredir çoğu yerde üretilmeye başlanan solucan gübresi çözüm olabilir mi? Ziraat Mühendisi Selçuk Zoroğlu, Gaziantep’te solucan gübresi üretiyor. Yüzde yüz yerli olan solucan gübresinin fiyat olarak çok makul olduğunu ancak ihtiyacı karşılamanın şu aşamada mümkün olmadığını belirtiyor. Devlet desteği gerektiğinin altını çizen Zoroğlu, solucan gübresini Aydınlık’a anlattı.
YERLİ VE ORGANİK
Ülkemizde 7 milyon tona yakın gübre kullanıldığı bilgisini veren Ziraat Mühendisi Selçuk Zoroğlu, bu rakamın 1 milyon tona yakınının organik gübre olduğunu belirtti.
Kimyasal gübrenin yüzde 95 oranında ithal olduğu için kurdan etkilendiğini dile getiren Zoroğlu, “Fiyatlar geçen yıllara oranla çok arttı. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiledi. Solucan gübresi ve diğer organik ürünler alternatif olarak kullanılabilir. Tamamıyla yerli ve kimyasal gübreden de daha faydalı, neticede organik… Toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletmiyor. Solucan gübresi bu bakımdan alternatif bir ürün” dedi.
Solucan gübresi üretiminin yetersiz olduğunu, talebi karşılamak için üretimin arttırılması gerektiğini belirten Selçuk Zoroğlu, üreticilerin artık solucan gübresini öğrendiğini ve her yıl artan oranda talep ettiğini bildirdi.
Kimyasal gübrenin ülkemizde uzun yıllardan beri kullanıldığını, bir anda bırakıp organik gübreye geçilemeyeceğini belirten Zoroğlu, şöyle konuştu: “Benim önerim yüzde 70 kimyasal yüzde 30 organik gübre kullanarak hem maliyeti düşürmüş hem de verimi yükseltmiş oluruz. Ayrıca solucan gübresinin organik madde içeriği çok yüksek. Bir araştırmaya göre topraktaki organik madde oranını yüzde 1 arttırmamız, üretimi yüzde 12 artırıyor. Zaten ülkemizde topraktaki organik seviyemiz her yıl daha da azalıyor.”
BİTKİDE SAVUNMA SİSTEMİ OLUŞTURUYOR
Üreticilerin artan fiyatlar nedeniyle yeni çözümler aradığını da kaydeden Zoroğlu şu bilgileri verdi: “Solucan gübresi bunun için güzel bir çözüm; granür, sıvı, katı hali var. Her türlü bitkide kullanılabilir. Toprağın canı diye nitelendirilen, toprakta yaşayan mikroorganizmalar var. Kimyasal gübreler bu organizmaları azaltıyor. Toprağın PH oranı değiştiği için mikroorganizmalar bu alanı terk ediyor. Bunun sonucu olarak toprağa hastalıklar geliyor. Bu da ilaç maliyeti demek. Solucan gübresi, ilaç maliyetini de ortadan kaldırıyor, bitkide savunma sistemi oluşturuyor. Hastalık ve zararlıya karşı dayanım sağlıyor. Kuraklıkta da faydalı. Toprakta çok ciddi oranda su tutma kapasitesi var. Ülkemiz ekonomisi açısından artan nüfusun gıda talebini karşılamak için solucan gübresi çok önemli bir ürün.”
HAMMADDESİ YEREL ATIKLAR
Çiftçimize toprak analizine göre gübre kullanmasını, toprakta ne eksikse ona göre bir reçete oluşturmasını öneren Selçuk Zoroğlu, “Solucan gübresinin en önemli kaynağı yerel atıklarımız; büyükbaş hayvan gübresi ve evsel atıkları değerlendirdiğimiz bir ürün. Hem çöplerimizi, atıklarımızı değerlendirmiş oluyoruz, hem de topraklarımıza daha faydalı ürün vermiş oluyoruz. Kimyasal gübrenin fiyatı 6-13 bin lira arasında değişiyor. Solucan gübresinin fiyatı bunun yarısı bile değil. Miktar olarak da kimyasal gübre ile aynı miktarda kullanıyoruz” dedi.
SERALARI ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLER YENİDEN ÜRETİME BAŞLADI
Türkiye'nin önemli sebze üretim merkezleri arasında yer alan Amasya'da, yoğun kar yağışı nedeniyle seraları zarar gören 767 çiftçi, aldıkları hibe desteğiyle, seralarını ayağa kaldırarak sezonun ilk fidelerini dikmeye başladı.
Kentte ocak ayında yaşanan yoğun kar yağışı sonrası Kızılca, Dadı, Karaköprü ve Sevincer köyleri başta olmak üzere birçok köyde bulunan seraların üst bölümü, biriken kar yüzünden çökmüş, seraların içinde bulunan ürünler de zarar görmüştü.
Başlatılan hasar tespit çalışması sonrası, Cumhurbaşkanlığı tarafından toplam 50 milyon liralık hibe desteği sağlanan, seraları zarar gören 767 çiftçi, kısa süre içinde seralarını ayağa kaldırarak yeni sezonun sebze fidelerini dikmeye başladı.
Vali Mustafa Masalı, AK Parti Amasya Milletvekili Levent Karahocagil, AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ve beraberindeki heyet, üretime başlayan çiftçileri ziyaret etti.
YEM ÜRETİCİLERİNDEN SÖZLÜ SAVUNMA
Rekabet Kurumu'nun yem üreticilerine ilişkin yürüttüğü soruşturmada teşebbüslere para cezası istendi. Şirketler sözlü savunma yaptı. Rekabet Kurumu 2021'de başlattığı yem üretimi ve satışı yapan teşebbüslere yönelik açtığı soruşturmada sözlü savunma aşamasına gelindi. Savunma öncesinde soruşturmayı yürüten heyet şirketler hakkında para cezası uygulanmasını istedi. Soruşturmaya tabi şirketler sözlü savunmalarını Rekabet Kurumu Heyeti'ne yaptı. Kurumdan yapılan açıklamada heyet şu ifadeleri kullandı: "Şirketlerin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal eder nitelikte eylemlerde bulunduğu; anılan teşebbüsler tarafından gerçekleştirilen rekabeti kısıtlayıcı eylemlerin 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesi kapsamında muafiyetten yararlanamayacağı kanaatine ulaşılmıştır. Bu çerçevede adı geçen teşebbüslere, aynı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiği; sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.”