Soma madencilerinin mücadelesi sürüyor: Bakan yardımcısı pazartesi Eynez'de

Manisa Soma’da Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Eynez açık ocağının bir bölümünün özelleştirilmesine karşı tepkiler büyüdü. İşçiler mücadele sürecini sürdürürken Türkiye Maden İşçileri Sendikası da müzakere yöntemini devam ettiriyor.

Eynez maden ocağının özelleştirilmesi ile ilgili kritik görüşmeler yapıldı. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile bir araya geldi. Sendikanın talepleri üzerine Dönmez, bir bakan yardımcısı görevlendirdi. Bakan yardımcısı pazartesi günü bölgeye gidecek. İncelemelerde bulunacak bakan yardımcısı, durumu Bakan Dönmez'e iletecek. Şirket ve bakan yardımcısını da dinledikten sonra Fatih Dönmez'in bir kez daha sendika ile görüşmesi bekleniyor.

NE OLDU?

Sendika Genel Başkanı Nurettin Akçul, 25 Temmuz'da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi. Akçul, 27 Temmuz'da da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüştü.

Görüşmede Sendika Başkanı Akçul, Bakan Dönmez bölgedeki durumu anlattı. İşçilerin taleplerini ileten Akçul, özelleştirmeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Sendika Başkanı, söz konusu maden ocağının heyelan riski olan bölgede olduğu bu nedenle özel şirketin iş güvenliğini sağlamadan işçi çalıştırabileceğini ifade etti. Akçul, "Yeni bir Soma yaşanmaması için bu ocak devletin elinde kalmalı." dedi.

GMİS: KAMU İŞLETMELİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Türkiye Kömür İşletmesi Kurumuna (TKİ) ait olan Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Eynez kömür ocağının işletme yetkisinin özel sektöre devriyle ilgili açıklama yaptı.

Eynez kömür ocağının bir bölümünün özel sektöre devrine karşılık işçilerin haklı eylemlerinin desteklendiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Kömür madenciliği içerdiği riskler nedeniyle çok tehlikeli bir iş koludur. Madencilik bilgi, deneyim, uzmanlık ve denetim gerektiren iş koludur. Deneyim, bugünden yarına kazanılacak bir şey değildir... Riski yüksek kömür havzaları devlet tarafından işletilmelidir. Havza madenciliği uygulanmalı, sahalar küçük parçalara bölünmemelidir. Türkiye kendi doğal kaynaklarını kullanmak, kurumsal hafızayı kaybetmemek için Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlarını korumak ve geliştirmek, kendi madencilerini yaşatmak, istihdam yaratmak, üretmek ve kömür ithalatını azaltmak mecburiyetindedir.”

Sonraki Haber