Somalı maden işçileri Ankara’ya yürüyor: 'Özelleştirme değil, yatırım ve üretim istiyoruz'

Özelleştirmeye karşı mücadeleyi sürdüren Somalı maden işçileri Ankara’ya yürüyüşe geçti. İşçiler, yatırım çağrısında bulundu, mücadele kararlılıklarını vurguladı: Akdeniz mavi vatansa Soma da kara vatan. Hem mavi hem kara vatanımızı ölümüne savunacağız.

Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde yer alan Eynez Açık Alan Havzasının devredilmesine karşı mücadele başlatan maden işçileri, Ankara’ya yürüyor. 200 maden işçisi bin 700 çalışanı temsilen sabah saatlerinde yürüyüşe başladı. Kalan işçiler de ODAŞ Maden şirketine ait araçların maden alanına girmemesi için nöbet eylemine devam ediyor. İşçiler ve aileler, akşam saatlerinde Soma hükümet binası önünde bir araya gelerek şöyle seslendiler: “Sadece Soma halkı için değil, fakir fukara, Türkiye için önemli burası. Yıllardır biz çalışıyoruz ve kömürün üzerini aldık. Kömüre ramak kala özelleştiriliyor. Kömür zaten pahalı. Burası devredilirse kömür daha da pahalanacak.”

Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde işçiler, Manisa Kırkağaç’a ulaşmıştı. Kırkağaç’ta yemek molası veren işçilerin önünü çeviren jandarma yetkilileri, yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirdi. Kaymakam’ın gelmesini bekleyen işçiler ise gerekirse tarlalardan zeytinliklerden Ankara’ya Enerji Bakanlığı önüne yürümekte kararlı olduklarını belirttiler. İşçilerden Kenan Günsel, “Akdeniz mavi vatansa Soma’da bizim için kara vatan. Hem mavi hem kara vatanımızı ölümüne savunacağız.” dedi. 

TÜRK HALKINA ÇAĞRI: KÖMÜR İÇİN BİZE SAHİP ÇIKIN

Yürüyüş öncesi Madenci Şehitliği önünde açıklama yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, şöyle konuştu: “Kömürcülüğü bilmeden, bizim sahamızı görmeden ‘yetiştiremeyiz, çıkaramayız’ diyen bir bakanımız var. Bakanımıza sesleniyorum. Çıkın gelin, bizim çalışma şartlarımızı görün. Gidin başka yerleri verin, ama olmaz. Biz 17 senedir burada çalışıyoruz. Alt yapısını yaptık, kömürü çıkarttık. Mamayı hazırladık, yenecek olan ballı kaymak oldu. Bunu devlet yemesin, 3-5 tane peşkeş çekilecek adam yesin. Mantık bu. Biz de bu mantığa karşıyız. Ölümüne karşıyız. Bizler madenci çocuğuyuz. Biz Soma kazansın diyoruz.” Şahin, Türk halkına da şöyle seslendi: “Kömürü 2 bin 4 liraya almak istiyorsanız bize sahip çıkın. Kışın ısınmak istiyorsanız, çocuklarınız hastalanmasın istiyorsanız bize sahip çıkın. Bu kömürü özel sektör çıkarırsa Milli Eğitim Bakanlığı’na kömür veremeyiz, askerimize kömür veremeyiz. Buralar özelleştirilirse devlet bu kömürü bizden aldığının 3 katı fazla fiyata özel şirketten alacak. Biz Türkiye’ye sahip çıkıyoruz. Bu kutlu yürüyüşümüz hayırlı olsun.”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkan Vekili Selçuk Metin de “Bu ülkeye pahalı kömürü yaktırmayacağız. Vatandaş ucuz kömür üretsin diye yürüyoruz. Dağlardan ovalardan yürüyeceğiz, engeller olsa da patikalardan geçeceğiz.” dedi.

200 işçi, maden şehitleri için dua ettikten sonra yürüyüşe geçti. Soma’da kalan işçiler de Soma Hükümet Meydanı önünde aileleriyle birlikte eylem yaptı. İşçiler, alınan karardan vazgeçilene kadar nöbet eylemini sürdüreceklerini belirttiler.

Vatandaşlar kurulan imza masalarına gelerek işçilere destek oluyor.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkan Vekili Selçuk Metin, imza masalarına ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Kamuoyu desteği çok yüksek. Çevre ilçelerden de destek geliyor. Soma demek kömür demek, soma demek üretim demek” dedi. 

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkan Vekili Selçuk Metin, Aydınlık’a şöyle konuştu: “Burası Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri (TKİ)’nin en kaliteli kömürünün üretildiği yer. Ege Linyit İşletmeleri uhdesinde 3 açık ocağımız mevcut. Eynez açık alan havzasında kalorisi yüksek, kaliteli kömür var. 17 yıldır çalışıyoruz burada, kömürün üzerini açtık, dekapaj yaptık, hazır hale getirdik. Haziran ayına kadar 1 milyon ton kömür verdik. Piyasaya verilmeye hazır 600 bin tona yakın da stoğumuz var. Üstünü açtığımız kömür, Yeni Anadolu’ya verildi. Ama onların makinaları yok, yandaş şirketlere taşeron olarak kömür çıkarttırıyorlar. Yaptıkları rodövans anlaşmasına göre yüzde 70’i Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri (TKİ)’ne, yüzde 30’u da özel şirkete kalacak. Anlaşma yaptıkları ODAŞ Madencilik, buralardan ayrılmak istemiyor. Kömür burada çok değerli çünkü.  Sarıkaya havzasında iş yapıyorlardı, oralarda iş bitti, buralara göz diktiler.”

Kırkağaç’ta işçilerin önünü çeviren yetkililer yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirdi.

ESKİ MAKİNELERLE ÜRETİYORUZ

Ege Linyit’in 2 bin 4 liraya kömür satarken özel şirketin 3 bin 200’e sattığını da belirten Metin şöyle devam etti: “Bu vatandaşa iki katı fazla fiyat olarak yansıyor. Sadece fonlara 600 bin ton kömür verdik. Bizim yıllarca üstünü açtığımız kömürün özel şirketler tarafından alınmasını istemiyoruz. Eski iş makineleriyle iş yapıyoruz. 84 model taksi yok ama iş makineleri hâlâ var, buna rağmen üretiyoruz ve Türkiye’nin ihtiyacını karşılıyoruz. Yatırım yapılsın buralara, kat kat fazlasını üretelim. Kamu çalışanları, devlet üretsin kömürü. Peşkeşe hayır. Burası bizim yerimiz, alın terimiz kimseye verilmesin. Bizim sahalarımızdan ellerini ayaklarını çeksinler.” dedi.

'YATIRIM YAPIN KAT KAT ÜRETELİM'

Aydınlık’a konuşan işçiler işletmeye sadece Somalıların değil Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu belirttiler.

  • Ali Ovacıklı (Ağır kamyon şoförü):

16 yıldır kömürün üzerini açıyoruz. Bizim açtığımız ve yeryüzüne çıkarttığımız kömürü neden özel sektör çıkartsın, biz çıkaralım. Çiftçi tarlaya domates eksin, bin bir zahmetle yetiştirsin sonra birileri gelip ‘sen kenara çekil, domatesi ben toplayacağım, satacağım’ diyorlar. Bu kabul edilemez. Çok sayıda aile bu işten ekmek yiyor, halk ucuz kömür yakıyor. Özele verilirse Yozgat’taki vatandaş kömürü 10 bin liraya alacak. Vatandaşın cebine de ülke ekonomisine de zarar. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Uçuk kaçık bir isteğimiz yok.

  • Ahmet Gümüş (Operatör):

Açılmış kömürü neden özel şirketler çıkartsın. Şirketler yüksek fiyata çıkarıyor. Biz kamu işçileri olarak çıkarırsak halka daha ucuza kömür gider. Zoru biz yaşadık, kaymağını şirketler yemesin. Peşkeşe dur denilsin. Özel şirket gelirse karışım da yaparlar ve soma kömürünün kalitesini düşürürler.

  • İbrahim Beytullah Seyyar (Kamu işçisi):

1.5 yıldır buralar 3 kez özelleştirilmek istendi. Üçünde de ‘üretemiyorsunuz’ dediler. Biz alın terimizle üretiyoruz. Bugün de üretimdeyiz, makinelerimiz çalışıyor, arkadaşlarımız sahada. Ocaklarımız elimizden alınmasın. 

  • Bircan Tengiz (Ağır kamyon şoförü):

8 yıldır burada çalışıyorum. Sadece Soma halkı için değil, Türkiye için önemli burası. Kömüre ramak kala özelleştiriliyor. Kömür zaten pahalı. Burası devredilirse daha da pahalanacak. Bunun herkes farkında olmalı. Bu karara hep birlikte hayır demeliyiz.

PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, işçilerin yanında olduklarını belirterek şöyle konuştu:

Soma maden işçilerimizin kömür ocağının özelleştirilmesine karşı yürüttükleri mücadele sonuna kadar haklıdır ve bu özelleştirme girişiminin önüne kesinlikle geçilecektir. Türkiye Maden İş Sendikamızın önderliğinde yürütülen bu mücadelede, Vatan Partisi olarak sonuna kadar beraberiz. Bütün örgütlerimizle ve bütün olanaklarımızla bu mücadeleye her türlü katkıyı vermeye hazırız ve yanındayız. İşçilerle birlikte kazanacağız. Türkiye işçi sınıfı ve özellikle maden işçilerimiz otuz beş yıl süren özelleştirme savaşlarında deneyim kazanmıştır. Zonguldak kömür madenlerinin kapatılması veya satılmasının önüne nasıl geçildiyse, Soma'daki ocakların peşkeş çekilmesine de izin verilmeyecektir.

“Ekonomik krizin derinleştiği bir ortamda, üstelikte bu krizin odağında enerji sorununun bulunduğu koşullarda devletin elindeki enerji olanaklarını özel sektöre sözüm ona devretmesi büyük bir aymazlıktır. Avrupa'nın bile enerjide devletleştirmeleri planladığı, kömüre ve nükleere dönüşler üzerinde çalıştığı bir ortamda Türkiye'nin hangi akla hizmetle özelleştirme macerasına giriştiği anlamlı bir soru işaretidir. Sözüm ona üç beş fırsatçıya olanak tanımak ve bundan nemalanmak peşinde olan yetkilileri uyarıyoruz; bu özelleştirme girişiminden en kısa zamanda vazgeçilmesini bekliyoruz. İşçiler kazanacak devlet ve millet kazanacak fırsatçılar durdurulacaktır.

“Başta Türk-İş Konfederasyonu olmak üzere bütün sendikalarımızı, kitle örgütlerimizi, meslek kuruluşlarımızı, partileri ve bütün kamuoyumuzu Soma'daki özelleştirme girişimine karşı ortak tavır almaya çağırıyoruz. Ucuz enerji milletin meselesidir. Bu tür yanlış girişimlerin önüne hep berbaer geçelim.”

Sonraki Haber