Somalı maden işçileri: Önümüzü açın
Maden sahalarındaki kömürün özel şirketler aracılığıyla çıkarılmasına karşı mücadele başlatan işçilerin eylemi üç koldan devam ediyor.
200 işçi 1700 çalışanı temsilen Ankara yolunda, bir grup işçi Soma meydanında çadır açarak imza topluyor, kalan işçilerse iş yerlerinde ODAŞ Madenciliğin sahaya girmemesi için nöbette.
Somalı maden işçilerinin ocakların özelleştirilmesine karşı başlattığı eylemi sürüyor. “Bu ülkeye pahalı kömür yaktırmayacağız” diyen işçiler, önceki gün Ankara’ya yürüyüşe başladı. Madenciler, Kırkağaç’ta jandarma ve çevik kuvvetin engeliyle karşılaştı. Önlerinin açılmasını isteyen işçiler, geceyi Kırkağaç’ta geçirdiler. Madencilere Soma’dan gelen işçiler ve aileler de destek verdi.
‘ANKARA’YA GİDECEĞİZ PEŞKEŞE DUR DİYECEĞİZ’
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, önlerine çıkan ve yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyleyen jandarma ve polise şöyle seslendi:
“Bizim devletin jandarmasıyla, polisiyle derdimiz yok. Bizim sorunumuz yukarıda makamlarda oturarak bizim çıkarttığımız kömürü parsel parsel satanlarla. Bizim sorunumuz vatandaşa kömürü bugün 4 bin liraya satan özel sektörle. Kamuda bu kömür 2004 lira. Önce bunun hesabını versinler. Siz de devletin memurusunuz, vatandaşsınız. Lojmanınıza da kömür gelmeyecek bundan sonra. Vatandaş, kışın 10 bin liraya kömür yakacak. Bizim derdimiz bu. Askersiniz başımla berabersiniz ama bize müdahale etmeyin. Biz yasal yollardan geçmenin yollarına bakarız. Ama yolu açmazsanız tarla yolundan gideceğiz. Biz Ankara’ya gideceğiz, bu peşkeşi önleyeceğiz.”
‘DEVLET ÇALIŞMAZSA VATANDAŞ KAYBEDER’
Geceyi Kırkağaç’ta geçiren işçilere akşam saatlerinde Soma’da nöbette kalan işçiler de katıldı. Bini aşkın işçi, Soma Hükümet Meydanı’nda yapacakları basın açıklamasını Kırkağaç Çam mevkiinde gerçekleştirdiler.
Aydınlık’a konuşan işçiler, yetkililere şu çağrıyı yaptılar: “Biz terör eylemi değil, Türkiye için eylemdeyiz, önümüzü açın.”
17 yıldır Eynez Açık Havza alanında çalışan Şükrü Erbaş, şöyle konuştu: “Bu işin ceremesini biz çektik. Tam kaymağını devlet yiyecekken kömürün çıkartılması işi özele verildi. Neden? Biz kamuyuz, farklıyız. Özelde patron kazanır kamuda vatandaş kazanır. Devlet çalışmadığında vatandaş kaybeder. Soma’da özeller kömürü 4 bine satıyor. Anadolu insanı bu kömürü nasıl yakacak? Kömürümüzü patronlara bırakmayalım. Biz kendimiz için değil kurumumuz ve 85 milyon için yollara düştük.”
İşyeri Temsilcisi İsa Çelik de “Sahip çıktığımız kömür, Türkiye’nin kömürü” diyerek başladı konuşmasına. Maaş talebiyle değil halka ucuz kömür talebiyle yola çıktıklarını belirten Çelik, “Kömürümüzü vermeyeceğiz. Yolumuzu açsınlar. Kömür vatandır, vatan satılmaz” dedi.
‘DAĞI TAŞIDIK KÖMÜRÜ BİZ ÇIKARTTIK’
27 yıllık maden işçisi Engin Bozdemir de şöyle konuştu: “Bu kömürün tozunu çekenlerden biriyim. Üretimin içindeyiz. Burada talan var, hırsızlık var. Dağı taşıdık kömürü çıkarttık, özel şirkete ‘Hazır kömürü siz çıkartın’ diyorlar. Bunu kabul edemeyiz. Bu kömür fakirin kömürü. Önümüzü açsınlar, sesimizi duysunlar.”
Osman Uysal da terör eylemi yapmadıklarını belirterek, “Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Gariban halkın ucuz kömür kullanması için yollardayız. Biz özel şirketlere karşıyız. Devlet kazansın, gariban halk kazansın” dedi.
NÖBET ÇADIRINDA YÜZLERCE İMZA
Bu arada Soma Hükümet Meydanı’nda açık olan nöbet çadırı, vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanıyor. İmzalarıyla işçilere destek veren vatandaşlar da “Burası bizim ekmek kapımız, Soma demek ekmek demek, Soma demek ucuz ve kaliteli kömür demek” dediler. Madenlerin özel sektöre devredilmemesi gerektiğini belirten vatandaşlar, kömürün devlet eliyle çıkarılması gerektiğine vurgu yaptılar.
Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri (TKİ)’nin en kaliteli kömürünün üretildiği yer olan Ege Linyit İşletmeleri uhdesinde 3 açık ocak var. Eynez açık alan havzasında 17 yıldır kömürün üzerini açmak için çalışan işçiler, tam kömürü çıkartmaya hazır hale getirdiklerinde ocakları, Anadolu Birliğe devredildi. Ancak makineleri olmayan işletme, burayı rodövans anlaşmasıyla ODAŞ Madenciliğe verdi. İşçiler, dekapajını yaptıkları kömürün kendileri tarafından çıkarılmasını istiyor.