Soma’nın 10. yılında aynı acı… 301 şehit madenciyi andılar: 'Sorumlular dışarda, çocuklarımız kara toprak altında'

İhmaller ve denetimsizlik sonucu 301 madencinin şehit olduğu Soma Katliamının üzerinden 10 yıl geçti. Kamu görevlileri daha yeni yargı karşısına çıkabildi. Yargılama süreci vicdanları sızlattı. Hatalar örtbas edildi, eksikler giderilmedi. 10 yılda onlarca yeni maden kazasında canlarımızı kaybettik.

10 yıl önce bugün tüm Türkiye Manisa’nın kömür madenleriyle meşhur Soma ilçesinden gelen haberle sarsıldı. Eynez maden sahasındaki yangın felaketinin boyutu saatler geçtikçe ortaya çıktı. Yerin metrelerce altında adeta can pazarı yaşandı. 301 madencimiz can verdi. Sağ kurtulanlar yaşadıklarının etkisini uzun süre atlatamadı. Yüzlerce aile sevdiklerini kaybetti.

Soma faciasıyla ilgili yargılama sonunda verilen karar vicdanları sızlattı. Soma davasında, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası aldı, şirketin patronu Can Gürkan’ın babası Alp Gürkan ise beraat etti. Maden ocağının denetiminde sorumlu olan kamu görevlileri ise ancak 10 yıl sonra yargı karşısına çıkarılabildi.

SOMA’DAN İLİÇ’E….

Yargılamadaki süreç ve önlem alınmaması yeni kazaları beraberinde getirdi. Kısa süre sonra Karaman Ermenek’te su basan maden sahasında işçiler hayatını kaybetti. İrili ufaklı birçok kazayı son olarak Erzincan İliç’teki toprak kayması izledi. 9 işçi toprak altında kalarak can verdi. Hala bütün cenazelere ulaşılamadı…

Soma’da her yıl 13 Mayıs’ta eşini, kardeşini, ağabeyini, oğlunu kaybedenler, madenciler için hazırlanan şehitliğe koşuyor. Bu yıl da şehit madencilerin yakınları, sabah saatlerinde Soma Madenci Şehitliği'ne gelerek mezarların başında dualar okudu, gözyaşı döktü.

‘ONLAR DIŞARIDA GEZİYOR BİZ ACI ÇEKİYORUZ’

Şehit madenci Şaban İlçi'nin annesi Ayşe İlçi, "Sorumlular dışarda elini kolunu sallayarak geziyor. Biz acı çekiyoruz, bizim çocuklarımız ise kara toprakta çürüyor. Başka çaremiz yok, yapacak bir şey yok." diye tepki gösteriyor.

Gözyaşı döken İlçi, dün Anneler Günü'nde oğlunu düşündüğü, "Ziyaretime gelecek mi, kapıdan girecek mi" diye hayal ettiğini anlatarak, "Dün arayacak mı, kapıdan gelecek mi diye baktım yok. Diyecek bir kelime bulamıyorum." diye konuştu.

Baba Bayram İlçi, 2 çocuk babası oğlunun madende "başçavuş" olarak çalıştığını anlatarak, "Acılar biter mi, yürek hala yanıyor. Oğlumun mekanı cenneti olsun, çok iyi evlattı. Kimseyi kırmazdı, işini bilirdi, işçisini severdi." ifadelerini kullandı.

‘UNUTULABİLECEK BİR ACI DEĞİL’

Şehit madenci Göknur Kocagedik'in babası Fahrettin Kocagedik de yüreklerindeki acının geçmediğini dile getirdi.

Gülsüm Bayram da oğlu Niyazi Bayram'ı faciada yitirdiğini anlatarak, acılarının unutulabilecek bir acı olmadığını söyledi.

SENDİKALARDAN ZİYARET

Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Türk-İş temsilcileri de şehitliği ziyaret etti, kabirlere karanfil bıraktı, dua etti.

Maden İş Sendikası Ege 1 Nolu Şube Başkanı Rıza Sal, aradan 10 yıl geçmesine rağmen acıyı ilk gün gibi hissetmeye devam ettiklerini dile getirerek, "Hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Madenci yakınlarının bize kalan emanetleri olan gözü yaşlı anne ve babaların, eşlerin ve çocuklarını hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Her zaman yanlarında yer aldık." ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL SOMA’DA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, maden faciasının 10. yılında Soma’yı ziyaret etti. Soma Belediyesine giden Özel, 87 duruşmayı ailelerle takip ettiğini, sorumluların hak ettiği cezayı almadan davanın tamamlandığını, kamu görevlileriyle ilgili yargılamanın ise yeni başladığını belirtti.

Özel, adaleti sonuna kadar takip edeceklerini vurgulayarak, "Soma davası yeniden görülmelidir. Soma da yeniden görülmüyorsa, adalete yapılan bu anayasa dışı müdahale görülmüyorsa Türkiye'de normalleşme olmaz. Soma'daki kanı yerde bırakırsam benim de gözüm arkada gidecek. Soma'ya adalet gelmeden Özgür Özel, hayata gözlerini yumarsa ki yumamaz, gözü açık gider." diye konuştu.

Özgür Özel, belediye ziyaretinin ardından, faciada yaşamını yitiren maden işçileri için Emir Hıdır Bey Camisi'nde düzenlenen hatim duası ve mevlit programına katıldı.

Sonraki Haber