Sömürge anlayışına karşı karşılıklı kazanç

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Bolat, ‘Ülkemizin binlerce yıllık kadim tarihinin hiçbir döneminde sömürge anlayışının olmaması, halkımızın mağdur ve mazlumlara olan yüksek sempatisi, Afrika ile ilişkilerimizde bize yol gösteren en önemli faktörlerden birisidir.’ dedi.

Ticaret Bakanlığının ev sahipliğinde, Afrika Birliğinin koordinasyonunda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) organizasyonuyla düzenlenen dördüncü Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nun (TABEF) kapanış töreni, İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Ömer Bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat toplantıda yaptığı konuşmada, uluslararası işbirliğine daha da çok ihtiyaç duyulan mevcut konjonktürde düzenlenen söz konusu forumun, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gündem konularını ele almak ve yeni işbirliği alanlarını tespit etmek için önemli bir imkan sunduğunu söyledi. Türkiye'nin, her daim Afrika ülkeleriyle eşit ortaklık, kardeşlik ve karşılıklı saygı temelinde ilişkiler geliştirmeyi amaçladığını ve her iki tarafın da kazançlı çıkacağı işbirlikleri kurmayı hedeflediğini belirten Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin binlerce yıllık kadim tarihinin hiçbir döneminde sömürge anlayışının olmaması, halkımızın mağdur ve mazlumlara olan yüksek sempatisi, Afrika ile ilişkilerimizde bize yol gösteren en önemli faktörlerden birisidir. Biz geçmişte de ülke ve millet olarak hiçbir toplumun doğal kaynağı, alın teri, emeği ve kanı üzerinden refah sağlamadık, sağlamaya da çalışmadık. Bugün de aynı anlayışla Afrika ülkeleriyle eşit ortaklar olarak birlikte kalkınmak istiyoruz."

9 AYDA 27 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Afrika ülkeleri ile ikili ilişkilerin hızlı bir gelişim dönemine girdiğini dile getiren Bolat, Afrika ülkeleri ile ticaret hacminin 2022 yılında 40,7 milyar dolara ulaştığını, bu yıl 9 aylık dönem itibarıyla 27 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalandığını anımsattı.

Ticaret Bakanı Bolat, "Afrika’nın geleceğini Afrikalıların belirleyeceği" yaklaşımını destekleyen Türkiye’nin, uluslararası arenada Afrika’nın yanında olmaya devam edeceğini belirterek, bu çerçevede, Afrika Birliğinin G20’de resmi olarak yer almasından memnuniyet duyduklarını ve bu kararı, en çok destekleyen G20 ülkesinin de Türkiye olduğunu söyledi.

Bolat, forum kapsamında iki gün boyunca yapılan toplantılarda, tarım, tarıma dayalı sanayi, turizm, sağlık, imalat, altyapı, tekstil ve kadın girişimciliği alanlarında işbirliğinin nasıl daha ileri taşınabileceğini ele aldıklarını anlatarak, "Bunun yanında, Afrika hükümetlerinin ülkelerindeki yatırım fırsatlarını Türk özel sektörüne tanıttığı seanslar, seminerler yapıldı ve toplantılarla Türk ve Afrikalı iş insanları bir araya gelerek verimli iş görüşmeleri yaptı." diye konuştu.

9800 İŞ GÖRÜŞMESİ YAPILDI

Nail Olpak

Kapanış gününde konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak ise "Programımızda, 1 misafir cumhurbaşkanını, 24 Afrika ülkesinin bakanlarını, Afrika Birliği Komisyonu Komiseri ve İş Konseyi Başkanını, 32 büyükelçiyi, 19 iş dünyası başkanını, 1700'ü Afrika'dan olmak üzere 3 bin 900 Türk ve Afrikalı iş insanını ağırladık. 9 bin 800 iş görüşmesi gerçekleştirildi." bilgisini verdi.

DEİK Başkanı Olpak, Afrika ile ticaret ve yatırımları güçlendirmek için kararlı bir şekilde çalıştıklarını dile getirerek şunları kaydetti: "Ticaretimizi önce 50 milyar dolar, sonra 75 milyar dolara çıkaracağız.

Hedeflerimize ulaşmak için vize sorunlarının aşılması, çifte verginin önlenmesi anlaşmaları, yatırımların karşılıklı tanınması ve korunması anlaşmaları, serbest ticaret anlaşmaları (STA), bankacılık imkanlarının geliştirilmesi, teknoloji ve startup alanlarında işbirliğimiz önemli. Tek bir prensibimiz var, kazan-kazan ilkesi. Ama kazan-kazan ilkesini biz, 'ben kazanayım, sen de kazan' diye anlarken, gelişmiş ülkelerin çoğu 'ben kazanayım, yine ben kazanayım' diye anlıyor. Adaleti, 'kuvvetli haklıdır' diye anladıkları gibi…"

Olpak, ticaret ve enerji koridorlarının yeniden şekillendiği, yeşil, dijital dönüşüm ve toplumsal dönüşümün ivme kazandığı bir dönemde bulunulduğunu belirterek, "Ticaret savaşları ve yeni ticaret duvarları gündemde. DEİK olarak 48'i Afrika'da toplam 152 iş konseyimizle yatırım ve ticaretimizi artırmak için 'ticari diplomasi' çalışmalarımıza, işimizin ruhunu yakalayarak devam ediyoruz." dedi.

Sonraki Haber