Son 3 ayda 34 bin litre ele geçirildi! Aydın’da sahte zeytinyağı üreticinin baş belası oldu!

Zeytinyağı fiyatları geçen yıl kuraklık nedeniyle artınca hileler de patladı. Aydın’da son 3 ayda 34 bin litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Aydın’ı mesken tutan sahtekârlar, şehrin marka ürünü zeytinyağına da leke sürüyorlar. Üreticiler dertli. Gıda polisi kurulmasını istiyorlar…

İncirden sonra zeytin ve zeytinyağı ile ünlü Aydın’da son yıllarda artan sahte yağla baş edilemiyor. Jandarma ve polisin yaptığı operasyonlarda tonlarca yağ ele geçirildi. Fiyatının yükselmesiyle sahtesinin de artmasının paralel gitmesi dikkat çekici.

Aydın’da kurulan merdiven altı imalathanelerde 1, 2 ve 5 litrelik teneke ve plastik şişelere dolum yapılarak büyük şehirlere “zeytinyağı” diye pazarlanıyor. Büyük bir ağ bu işi çeviriyor. Son 3 ayda yapılan operasyonlarda 34 bin litre yağ ele geçirildi. Sahte yağın en çok yaşandığı merkez ise Köşk ilçesi! Köşklüler isimlerinin kötüye çıkmasından son derece rahatsızlar. “Bu işi yapan yerleri kurutun” diyorlar. Sahte yağın artması bu işi dürüst yapanları rahatsız ediyor.

‘ADIMIZ LEKELENİYOR’

Aydın’ın zeytinyağının dünyanın en kalitelisi olduğunu söyleyen üreticiler, “Bu sahtekârlar yüzünden memleketimizin adı sahte yağla anılmaya başlanacak. Biz bin bir emekle üretiyoruz. Bunlar hem halk sağlığını hiçe sayıyor hem de Aydın’ın adını lekeliyor. Bizim zeytinimiz, zeytinyağımız dünyanın en iyisi. Daha etkin bir mücadele istiyoruz. Bu konuda herkesi seferber olmaya çağırıyoruz. Daha etkin mücadele edilsin. Sahte yağ mahalle pazarlarına kadar düştü. Gerçek zeytinyağına karşı bile kuşku oluşmaya başladı.” diyorlar.

3 AYLIK BİLANÇO

Aydın’da güvenlik güçleri sık sık sahte zeytinyağı operasyonu düzenliyor. Son 3 ayda ele geçirilen sahte zeytinyağı miktarı ise büyük şaşkınlığa neden oldu. ağustos-eylül-ekim aylarında düzenlenen operasyonlarda 34 bin 538 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Ele geçirilen sahte zeytinyağının piyasa değeri milyonlarca lira olarak ifade ediliyor.

FİYAT ARTTI SAHTE DE ARTTI

Ağustos ayında yapılan ilk operasyonda, Köşk İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafında 1 milyon 50 bin lira piyasa değerinde olan 105 koli içinde toplam 2 bin 100 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Yine ağustos ayında düzenlenen bir başka operasyonda ise bir aracın içinde 88 koli içinde piyasa değeri 1 milyon 56 bin lira olan 1 ton 760 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Ele geçirilen sahte ürünlere el konulurken, sahtekarlara ise idari ve adli yaptırım uygulandı.

EYLÜL AYINDA REKOR ARTIŞ

Eylül ayında devam eden operasyonlarda ise tam 15 bin 568 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Efeler İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, bir araçta yapılan incelemede 175 koli içinde toplam 3 bin 980 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Sahte ürünlerin piyasa değerinin 1 milyon 592 bin lira olduğu belirlendi. İkinci operasyonda ise adres yine Efeler ilçesiydi. Jandarma ekipleri, piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 136 bin lira olan 3 bin 248 litre olan zeytinyağı ele geçirdi.

Güvenlik güçlerinin dikkatini çekmemek için farklı yöntemler deneyen sahtekârlar, bu kez de otobüs ile sevkiyatı denedi. Ancak jandarma ekiplerinin dikkati sayesinde otobüs yolu ile sevk edilmek istenen 8 bin 340 litre yağ ele geçirildi.

23 Eylül’de düzenlenen operasyonda ise, Aydın’dan Malatya’ya gönderilmek istenen sahte yağlar otobüse yüklenirken yakalandı. Sultanhisar’daki operasyonda ise 750 litre sahte yağa el kondu.

OPERASYONLAR ARTIRILDI

Ekim ayının başlamasıyla birlikte Aydın, bir kez daha sahte zeytinyağı haberi ile gündeme geldi. Piyasa değeri 5 milyon 194 bin lira olan 14 bin 360 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Sahte yağın aydın’da merkezi Köşk ilçesiydi. Buraya yönelik operasyonlar yoğunlaşınca bu işi yapanlar kendilerini gizlemek için diğer ilçelere özellikle de merkez ilçe Efeler’e kaydırdılar. Jandarma ve polis de operasyonlarını buralara kaydırdı. Güvenlik güçleri “bu şebekenin kökünü kurutana kadar bunlara nefes aldırmayacağız.” diyorlar.

‘SİYASETÇİLER SESSİZ’

Sahte zeytinyağı olayını Aydın’ın kıdemli gazetecisi Hasan Kadife ile konuştuk. Kadife durumun ciddi olduğunu ve bu işin kökünün kazınmaması halinde Aydınlı üreticilerin ciddi zarar göreceğini, şehrin isminin de kötüye çıkacağını belirterek, “Sahte balcılar gibi büyük bir çete ve vurgun var burada... Hiçbir siyasi, STK, tarım kuruluşu, kimseden en ufak bir tepki yok... Bence kendi içlerinden birleri de var bu organizasyonda. Yoksa niye bu kadar sessizler. İş giderek büyüyor. Operasyonlar da arttı. Son 3 aydı 34 bin litre yağ ele geçirildi. Bu çok ciddi rakam. Bu yağ başka yerlere ‘Aydın yağı’ diye gidiyor. Yazık bu şehire. Düşünüyorum, yoksa diyorum Aydın'ın böyle önemli üründe adını dünyaya duyurduğu bir markasına gölge düşürülürken sözde Aydın için çalışıyoruz diyen bu çevreler neden sus pus...” dedi.

‘ÜRÜNÜMÜZE LEKE SÜRÜYORLAR’

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri de üreticiler olarak sahte yağ olayından büyük sıkıntı duyduklarını belirterek Aydınlık’a şunları anlattı: “Bin bir emekle yetiştirdiğimiz ürünlere hile yaparak büyük kârlar elde ediyorlar. Ürünümüze leke sürüyorlar. Ayrıca tüketicilere de zarar veriyorlar. Hak etmedikleri paraları kazanıyorlar. Devlet bununla etkin mücadele etmeli. Bunlara fırsat vermemeli. Son yıllarda Aydın’da bu tür olaylar çok arttı. Kaygı duyuyoruz. Gıda güvenliği çok önemli. Hem üretici hem de tüketiciyi korur. Bunun üzerinde titizlikle durmalıyız.”

‘KAREKODLU ANALİZ RAPORU ETİKETLERDE ŞART OLMALI’

Aydın’ın köklü yağ işletmecisi Haydar Vural, artan sahte yağ satışlarından kendilerinin de rahatsız olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin kanayan yarası, özellikle Aydın için üzücü haberler duymaya devam ediyoruz. Niyeti bozuk insanların kötü amaçları ve gıda terörü, daha ne diyelim bilmiyorum.

Bu konuda tüketicinin bilinçli olması gerekiyor ya da bilinçlendirmesi gerekiyor. Zeytinyağ alırken muhakkak ki analiz raporlu Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağ Tebliğine Uygunluk Belgesi mecbur gösterilmeli ve tüketici de bunu istemeli. Bu raporun da resmi analiz raporu olması önem kazanmaktadır.

Hatta ve hatta uygulamada üretilen markalı zeytinyağları da arkada karekod sistemi olup tüketici bu kara kodu okuyarak bu analiz raporunu görebilmeli. Karekodlu analiz raporu etiketlerde şart olmalı.

Analiz raporu sahte mi değil mi burada da önem arz eden bir durum var. Parti seri numaranın şişedeki parti seri numaranın analiz raporundaki parti seri numarasıyla örtüşmesi gerekiyor.”

Haydar Vural

UCUZ YAĞ KARIŞTIRIYORLAR

Vural, sahte yağa çok sayıda ucuz yağ karıştırıldığını, bunun halk sağlığını tehdit ettiğini ve haksız kazanca yol açtığını belirterek, “Piyasadaki karışık yağlarda genelde pamukyağı ucuz olduğu için onu koyuyorlar diye duyuluyor. Biz de halktan gelen numuneleri analiz yaptığımızda pamukyağı, rafine pirinayağı, rafine zeytin yağı ile karıştırılmış olduğunu bünyemizdeki laboratuvar analizlerinde bulguladık.

Fiyatı çok düşük ise bunu da bir ölçü olarak kabul edip bu yağ karışıktır denilebilir. Tüketici analiz yaptırırsa anlayabilir. Soğuk sıkım sızma zeytin yağları 340 TL şu an. Örneğin 270 TL soğuk sıkım sızma zeytin yağı olmaz. Yani ucuz yağa karşı dikkatli olmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

GIDA POLİSİ OLUŞTURULMALI

Vural son olarak şu önerilerde bulundu: “Pazarlarda ve yol kenarlarında markasız, kontrolsüz yağların satılıyor olması büyük bir risk taşıyor. Bunun yasaklanması gerekiyor. Gerekiyorsa devletin gıda polisi oluşturması da gündeme gelebilir. Böylece tağşiş ve haksız rekabet ortamı büyük oranda azalır görüşündeyim… Sektör temsilcileri bir araya gelip bakanlığa görüş bildirebilirler.”

Vural, laboratuvarlarında zeytinyağı analizini 750 TL karşılığı yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Sonraki Haber