Deprem mi oldu? En son nerede, kaç şiddetinde deprem oldu? İşte 4 Nisan 2024 tarihli Kandilli son depremler listesi...

Kandilli Rasathanesi tarafından anlık deprem verileri paylaşılıyor. Bu noktada ise '4 Nisan 2024 son depremler listesi ile deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde büyüklüğünde?' soruları yanıt aramaya başladı. İşte 4 Nisan 2024 tarihli Kandilli Rasathanesi son depremler listesi...

Kandilli Rasathanesi tarafından anlık olarak deprem verileri paylaşıldı. Kandilli peş peşe meydana gelen depremleri duyurdu. Dakika dakika depremlere ilişkin tüm veriler Kandilli Rasathanesi'nin resmi sitelerinden son depremler listesiyle vatandaşların bilgisine sunuluyor.

Kandilli Rasathanesi tarafından son depremler anbean kaydediliyor. Kandilli'nin açıkladığı verilere göre "Deprem mi oldu?" sorusu gündem oldu. Son dakika depremlerini, merak edenler için Kandilli son depremleri haberimizde derledik. İşte 4 Nisan 2024 son depremler listesi.

SON DAKİKA DEPREMLER LİSTESİ

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi tarafından paylaşılan depremlerin ayrıntılı listesi şöyle;

KANDİLLİ SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

Deprem olduğunda, derinlerde oluşan kırığı doğrudan gözle görmek mümkün olmadığından, yüzölçümü dolaylı olarak tahmin ediliyor, ortaya çıkardığı etkiler incelenerek büyüklüğü hakkında fikir edinilebiliyor.

Kandilli Rasathanesi şu şekilde örneklendiriyor:

"Birisinin bir havuza taş attığını, ancak bizim taşın büyüklüğünü bilmediğimizi kabul edelim. Taşın havuza düşerken çıkardığı sesi dinleyerek veya havuzda oluşan dalgalanmaların boyutuna bakarak taşın küçük mü, yoksa büyük bir taş mı olduğunu tahmin edebiliriz. Depremin büyüklüğünü kestirmek de tamamen buna benzer bir süreçtir. Deprem de, yerkabuğu içerisinde havuzdaki suya benzer şekilde dalgalanmalar oluşturur."

Yerkabuğunda oluşan bu dalgalanmaları ölçmek için sismometre adlı aygıtlar kullanılıyor. Ancak bu kolay bir süreç değil. Aynı zamanda deprem büyüklüğünü belirlerken, tek bir yöntemin kullanılması da mümkün değil.

Kandilli Rasathanesi farklı yöntemlerin kullanılma nedenini, "Belirli bir yöntem belirli bir büyüklük aralığında ve belirli bir uzaklıktaki depremler için geçerliyken, daha büyük veya daha uzak depremler için daha farklı yöntemler kullanmak gerekir. Hatta bu farklı yöntemleri aynı depreme uyguladığı takdirde, farklı değerler elde etme olasılığı da vardır. Ancak en güvenli olanı, o büyüklük ve uzaklık için en uygun olan yöntemin verdiği sonuçtur" olarak açıklıyor.

DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ NE DEMEK?

Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü "kırılan yüzeyin büyüklüğünü ve dolayısıyla ortaya çıkan enerjinin düzeyini belirten bir ölçü" olarak tanımlıyor.

AFAD ise "depremin ortaya çıkardığı toplam enerjiyi karakterize eden, aletsel ölçüm ve hesaplama sonucunda bulunan değere" depremin büyüklüğü adının verildiğini söylüyor.

Sonraki Haber