Son güne kalanlar yoğunluk oluşturdu

Sokağa çıkma yasağı öncesinde alışveriş yapanlar bazı noktalarda yoğunluğa neden olurken, tedbir amacıyla teker teker müşteri alınan market önlerinde kuyruklar oluştu.

Geçen hafta iki saat önce ilan edilen sokağa çıkma yasağının bakkal ve tekellerde yoğunluk oluşturması üzerine, bu hafta yasak günler öncesinden duyuruldu. Havaların da ısınmasıyla İstanbul'un bazı yerlerinde denetime rağmen yine yoğunluk gözlendi.

İstanbul'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında alınan tedbirler devam ederken, vatandaşların bugün başlayan sokağa çıkma yasağı öncesinde alışveriş yaptığı noktalarda yoğunluk oluştu.

Avrupa Yakası'nın en hareketli ilçelerinden Beyoğlu, Fatih, Beşiktaş ve Sarıyer'de bazı vatandaşlar "evde kal" çağrılarına uymayıp dışarı çıkarken, bazıları sahilde gezdi, bazıları da spor yaptı. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nin oldukça kalabalık olduğu gözlenirken, bazı vatandaşların maske takmadıkları, sosyal mesafeye uymadıkları dikkat çekti.

Toplu taşıma kullanan ve özel araçlarıyla yolculuk yapanların sayısında koronavirüs tedbirlerinin alındığı günden bu yana bir nebze artış olurken, duraklarda araç bekleyen yolcuların sosyal mesafe kuralına uydukları, eldiven ve maske kullandıkları görüldü. Yasak öncesinde alışveriş yapanlar bazı noktalarda yoğunluğa neden olurken, tedbir amacıyla teker teker müşteri alınan market önlerinde kuyruklar oluştu.

Anadolu Yakası'nda ise "evde kal" çağrılarına riayet gösterildiği gözlemlenirken, güneşli ve sıcak havaya rağmen sahiller, parklar ve meydanlar boş kaldı. Pandemi sebebiyle vatandaşlar büyük oranda çağrılara uyarak evde kalmayı tercih ederken, toplu taşıma araçlarında da sosyal mesafe kurallarına uyuldu. Çalışmaların devam ettiği işyerlerinde de maske takma kuralına büyük oranda riayet edildiği görüldü. Deniz, kara ve demiryolu ulaşımının birleştiği merkezler olan Üsküdar ve Kadıköy'de vatandaşlar yarın uygulanacak sokağa çıkma yasağı nedeniyle alışveriş yaptı.

SIKI DENETİM YAPILDI

Öte yandan haftasonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak 31 ilde dün saat 15.00-24.00 arasında polis ve jandarma ekiplerince uygulama yapıldı. Market, fırın, pazar yeri, büfe, yoğun olarak alışveriş yapılan cadde/sokaklar, akaryakıt istasyonları ile toplu taşıma araçları ve duraklarda sosyal mesafe kuralı, maske kullanımı zorunluluğu denetlendi.

Uygulamanın amacı daha önceden alınan önlemlerin etkinliğini artırmak. Denetimde sosyal mesafe kuralı/maske kullanımı izlendi, uyarılar yapıldı, sosyal mesafeyi sağlayacak önlemler alındı.

ANONSLARDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede cami ve belediye hoparlörü ile kolluk kuvvetlerinin araçlarından yapılan uyarı anonslarında değişikliğe gidilerek, havaların ısınmasının tedbirlerde gevşemeye yol açmaması istendi. Değişiklik sonucu, yeni anons metni şöyle: "Kıymetli vatandaşlarımız, koronavirüsle mücadelemiz devam ediyor. Baharın gelmesi, havaların ısınması bizleri yanıltmasın. Salgın tehlikesi geçmiş değil. Evlerde kalmaya ve tedbirlere uymaya hep birlikte devam edelim."

Söz konusu metin camilerden ve belediye merkezi yayın sistemlerinden günde en az 5 kez, kolluk araçlarından ise sürekli tekrarlanarak yapılacak. Bu anonslar, hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulamasına gidilen illerin dışındaki 50 ilde özellikle hafta sonu daha sık şekilde tekrarlanacak.

Anons edilen eski metinde, "Değerli hemşerilerimiz evlerinizde kalmanız sizlerin ve sevdiklerinizin sağlığı için hayati derecede önemlidir. Lütfen zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayalım" ifadeleri yer alıyordu.

Sonraki Haber