Son zamanların en popüler diyeti oldu! Tüm ünlüler bu diyet ile cayır cayır kilo veriyor...

Diyabet, kanser, epilepsi gibi pek çok hastalığa iyi gelen ketojenik diyet ünlülerin de bir numaralı zayıflama yöntemlerinin başında geliyor. Halk arasında 'keto diyeti' olarak bilinen bu yöntemin sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Peki, ketojonik diyet nedir ve nasıl yapılır? İşte yanıtı

Fazla kilolarından şikayetçi olanlar için adeta mucizevi bir yöntem olan ketojenik diyet, son zamanlarda birçok ünlünün bir numaralı tercihlerinden. Halk arasında “keto diyeti” olarak da bilinen bu yöntem sayesinde hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebiliyor. Diyabet, kanser ve epilepsi başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunan ketojenik diyet, tüm detaylarıyla karşınızda!

Birbirinden lezzetli fast food çeşitleri, gün içi tüketilen atıştırmalıklar ve yüksek karbonhidratlı ürünler... Herkesin bir şekilde tükettiği bu ürünler, zaman içerisinde hızlı kilo alımına sebep olarak sağlıksız bir hayatın kapısını aralıyor. Öte yandan aşırı kilo alımına bağlı olarak birçok hastalığa da davetiye çıkararak kişiyi depresyona kadar sürükleyebilir. Sağlıklı kilo vermek isteyenlerin son zamanlardaki en popüler tercihlerinden olan ketojenik beslenme, dikkatli bir şekilde uygulandığında kişiyi kolaylıkla istenilen sonuca ulaşılabilir.

KETOJENİK DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE KENDİNİZİ HAZIRLAYIN!

Ketojenik diyet ile zayıflayanlar, bunu mutlaka belirli bir plan ve program dahilinde yapıyor. Diğer türlü birkaç gün dikkate alınan ve sonrasında yavaş yavaş esnetilen diyetten sonuç alabilmek imkânsızlaşıyor. Peki bu durumla karşı karşıya kalmamak için tam olarak ne yapmak gerekir? Sizler için tek tek maddeledik;

· İlk olarak kişinin kendisini psikolojik olarak hazırlaması gerekmekte. Yani “Ketojenik beslenmeye başladıktan sonra ne zaman kilo veririm?” gibi soruların cevabını aramak yerine yeni bir yaşam tarzını benimsemeye başlamak büyük önem taşıyor.

· Diyet programı süresince nelere dikkat edilmesi gerektiğinin bir not defterine veya cep telefonunun hatırlatıcılar bölümüne yazılması, kişinin belirlediği çerçeveden çıkmamasına yardımcı olabilir.

· Ketojenik diyet ile birlikte hayatına yeni bir sayfa açmadan önce bunun bir sihir olmadığını bilmek gerek. Kişinin arzusu, motivasyonu ve kararlılığı diyetin gücünü ve etkinliğini doğrudan artıran etkenlerden.

· Ketojenik diyet uygulaması için önceden belirlenen bir tarih mutlaka bulunmalı. Kişi böylece kendisini o büyük güne odaklayarak diyet programına mental olarak daha sağlıklı hazırlanabilir.

PEKİ ÜNLÜLERİ ZAYIFLATAN KETOJENİK DİYET TAM OLARAK NEDİR?

Geçmişinin 1900’lü yılların ilk çeyreğine dayandığı bilinen ketojenik diyet, yıllardır ara ara gündeme geldiği gibi son zamanlarda da adından sıkça söz ettiriyor. Keto diyetinin, 1994-95 yılları arasında İngiltere’de ünlü moda ikonları tarafından tercih edilmesiyle dünya çapında ayrı bir üne kavuştuğu biliniyor. Halle Berry ve Adriana Lima gibi isimlerin son zamanlarda sıklıkla uyguladığı bu yöntem, ülkemizdeki ünlüler tarafından da tercih ediliyor. Başta Megastar Tarkan olmak üzere Ajda Pekkan, Derya Baykal, Nesrin Cavadzade, Ekin Türkmen ve Şahan Gökbakar bu isimler arasında yer alıyor.

Ünlülerin sır gibi sakladığı bu diyet, tıpta aslında çocuklarda görülen refrakter epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Yüksek yağlı ve orta miktarda proteinli besinlerin öncelikli olduğu ketojenik diyetteki en önemli ayrıntı ise karbonhidratın düşük tutulması. Ketojenik diyet kanser, epilepsi, diyabet ve Alzheimer hastalıklarına karşı önlem almak amacıyla da kullanılabiliyor.

KENDİ DİYETİSYENİNİZ OLUN!

Ketojenik diyet, diyetisyen eşliğinde uygulandığında elbette mükemmel sonuçlar verebiliyor. Ancak bu seçenek ilk etapta cebinizde kalsın. Kendi vücudunu herkesten iyi tanıyan biri olarak keto diyetini uygulamaya kendiniz başlayın. Mental olarak kendinizi hazır hissettiğinizde başlayabileceğiniz ketojenik diyet süresinde kendinizin diyetisyeni olabilir ve bu süreci daha keyifli hale getirebilirsiniz.

KETOJENİK DİYETİN FAYDALARI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLAR?

Ketojenik diyet, oldukça sabır isteyen bir süreci kapsamakta. Herkeste aynı sürede aynı etkiyi göstermediğinin asla unutulmaması gerektiği bu diyet, kimisinde 5; kiminde ise 12 haftada sonuç verebiliyor. Bu kapsamda en uygun karar, diyetisyen eşliğinde verilebiliyor. Yine de “Ünlülerin tercih ettiği 7 günlük ketojenik diyet” gibi listeler, sizlere ilham verebilir.

KETOJENİK DİYETTE BU GIDALARDAN UZAK DURUN!

Diyet süresi boyunca birçok gıda maddesinden uzak durulması gerekiyor. Özellikle yüksek karbonhidratlı ürünler, kilo verme sürecini yavaşlatacağı gibi aynı zamanda kişinin diyet programına olan bağlılığını da düşürebiliyor.

İşte karşınızda ketojenik diyet listesi kapsamında uzak durulması gereken o gıdalar;

· Ketçap, mayonez, hardal ve acı sos gibi içerisinde istenmeyen derecede yağ bulunan ürünler.

· Bezelye, mercimek, fasulye, barbunya ve nohut gibi türleri içeren baklagiller.

· Kökü olan tüm sebzeler. Havuç, patates ve buna benzer gıdalarda bulunan yüksek şeker ve karbonhidratlar, rejiminizi kolaylıkla ekarte edebilir.

· Asitli içecekler, ketojenik diyette kesinlikle tüketilmemesi gereken ürünlerden.

· İçerisinde karbonhidrat bulunan tüm meyveler.

KETOJENİK DİYET NASIL YAPILIR?

Uzak durulması gereken gıdaları eledikten sonra sıra geldi ketojenik diyetin nasıl yapılacağı konusuna. Ketojenik diyeti uygulayabilmek için hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğinin de bilinmesi gerekiyor. Örneğin çeşni tüketilecek ise sağlıklı ot ve baharatlardan elde edilen türlerinin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Karbonhidrat bakımından düşük ürünlerin ön planda tutulması gerektiği ketojenik diyette bir başka öne çıkan detay da yüksek proteinli gıdalar. Et, balık, hindi eti, kırmızı et ve tavuk eti keto diyetinin bir numaralı gıdaları arasında yer alıyor.

Omega-3 içeren yumurta, ketojenik diyetin olmazsa olmazlarından biri. Yemek yapılacağı sırada yağ kullanılacak ise bunun mutlaka sağlıklı türlerinden olmasına dikkat edilmesi gerekmekte. Margarinin kesinlikle tercih edilmemesi gereken ketojenik diyet sırasında zeytinyağı, bitkisel veya katkısız yağlar bu süreçte kullanılabilen gıdalardan.

Sonraki Haber