Sorumlusu Bornova Belediyesi mi?

30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden 11 vatandaşla ilgili dava sürüyor. Biri tutuklu olan 7 sanık mahkeme karşısına çıktı. Dava 17 Ocak’a ertelendi. Bornova Belediyesi eski çalışanı olan şüpheliler hakkında görevi kötüye kullanma suçundan hapis cezası isteniyor.

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Seferihisar merkezli depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı’nda, o dönemde Bornova Belediyesi'nde görev yapan 7 şüpheli, görevi kötüye kullanma suçundan hakim karşısına çıktı.

Duruşmada konuşan Bornova Belediyesi yapı denetim firma denetçisi Z.D. itiraf niteliğinde açıklamalar yaptı. Meslekte daha acemi olduğunu ve daha 10 gündür çalıştığını söyleyen Z.D., "Bornova Belediyesi'nde yalnızca 1 hafta ya da 10 gün çalıştım. Deneme aşamasındaydım. Çalışma arkadaşlarımın yönlendirmesiyle belgeyi imzaladım. Suçsuzum. İmzam var ama acemiliğim oldu. İşe giriş işlemlerim bile yapılmamıştı." dedi.

İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, Bornova Belediyesinde geçmiş dönemlerde görev yapmış tutuksuz sanıklar imar müdürü şehir plancısı B.E., yapı kullanma birimi personeli A.Y., yapı ruhsat şefi H.H., imar şefliğinden mimar B.B., ruhsat düzenleme birimi personeli F.G., yapı kullanma biriminden tekniker S.Ç., betonarme biriminden inşaat mühendisi Z.D. katıldı. Şahıslar savunmalarında Bornova Belediyesi tarafından 1998 tarihinde yapı ruhsatı verilmiş binanın betonarme projesinde imzalarının ve yetkilerinin bulunmadığını, üzerlerine atılı görevi kötüye kullanma suçunu kabul etmediklerini belirterek beraat talep etti.

YÖNLENDİRMEYLE İMZA ATMIŞ

İnşaat mühendisi Z.D. ise 2 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra başvurduğu Bornova Belediyesinde çok kısa süre çalıştığını, o dönemde Yılmaz Erbek Apartmanı'na ait statik rapora çalışma arkadaşlarının yönlendirmesiyle imza attığını savundu. Acemi olduğunu, birlikte çalıştığı insanları da iyi tanımadığını öne süren Z.D., mahkemede şunları söyledi:

"Bornova Belediyesinde 1 hafta ya da 10 gün çalıştım. Sonra bana uygun olmadığını düşünerek işi bıraktım. Daha deneme aşamasındaydım. Betonarme masasında çalışıyordum, çalışma arkadaşlarımın yönlendirmesiyle imzaladım. Suçsuzum, görevi kötüye kullanmadım. İmza yeterliliğim yoktu. İmzam var ama acemiliğim oldu. Daha deneme sürecindeydim. İşe giriş işlemlerim bile yapılmamıştı. İmza dışında sorumluluğum yoktur." Duruşma, inşaat mühendisi Z.D.'nin Bornova Belediyesinde çalıştığı döneme ait kayıtlar ve diğer sanıkların görev tanımlarına ilişkin bilgilerin istenmesine karar verilerek 17 Ocak’a ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İzmir'de 30 Ekim 2020'deki depremde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'ta 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştı. Şüphelilerden kamu görevlisi olanların dosyaları ayrılmış, "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 12 sanık hakkında İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Sanıklardan proje denetçisi R.D.G. ise ilk duruşma öncesinde yaşamını yitirmişti.

Mahkeme heyeti, davanın tek tutuklu sanığı Mustafa Yılmaz'a 15 yıl, inşaat mühendisi Ali Özsoy'a 10 yıl, yapı denetim şirketi yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Pervis Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan'a 7 yıl 6'şar ay hapis cezaları vermişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, A ve B bloklardan oluşan Yılmaz Erbek Apartmanı için hazırlanan betonarme projesine ve apartmana ait yapı ruhsatına 1998'de Bornova Belediyesi yetkilileri tarafından onay verildiği belirtilmişti.

İddianamede, apartmanın bloklarında bulunan bağımsız bölümlerine de 2006 yıllarında iki kez yapı kullanım izin belgesi verildiği kaydedilmiş, 7 kamu görevlisinin binadan sorumlu oldukları vurgulanmıştı.

Sonraki Haber