Sosyal medya yasa teklifinde tartışmalı 29. Madde TBMM'de kabul edildi

Sosyal medya düzenlemesindeki tartışmalı 29. Madde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Bilgi bozmayı önleme kanun teklifi görüşmeleri devam ederken tartışmalara neden olan 29'uncu madde kabul edildi. Muhalefetin maddeyi protesto etmesi üzerine birleşime ara verildi ancak yeniden bir iriyi gelen Genel Kurul’da ilgili madde kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceğini açıkladı.

Dün tekrar görüşmelerin başladığı saatlerde gazetemiz baskıya gitmişti.

Görüşmelerde bir maddede değişiklik yapıldı. Basın ahlak gerekçesiyle iptal edilen basın kartının 5 yıl geri verilmeyeceği hükmü 1 yıl geri verilmeyeceği olarak değişti. Korku veya panik yaratan gerçeğe aykırı bilgi yayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören teklifin 29’uncu maddesine geçilmeden önce muhalefet protesto yaptı. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, teklife tepki göstermek için yanında getirdiği çekiçle cep telefonunu kırdı. Erbay, “Gençlerimiz, tek özgürlüğünüz var cebinizdeki telefonlar; Instagram var, Facebook var, YouTube var, orada haberleşiyorsunuz. Eğer bu yasa Meclisten geçerse, telefonlarınızı artık kırıp atabilirsiniz.” dedi.

Yaşanan olayın ardından Ak Parti milletvekilleri milletin kürsüsünden böyle bir protesto yapılamayacağını ifade etti. Genel Kurul’a çekiç getirmenin iç tüzüğe aykırı olduğu kaydedildi.

PROTESTO SÜRDÜ

Ardından CHP Grubu, 29’uncu madde üzerindeki görüşme öncesinde ayağa kalkarak düzenlemeyi alkışlarla protesto etti. CHP’liler “29'a hayır” sloganı attı. HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki “Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartları basın locasına ve Ak Partili milletvekillerine gösterdi. Meclis Başkanvekili Haydar Akar, gerginliğin ardından oturuma ara verdi. Ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü. CHP Grubuna HDP'li milletvekilleri de destek verdi. CHP'lilerin protestosunun sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Haydar Akar, oturumu kapattı. Ak Partili Ünal, Akar'ın yanına giderek duruma itiraz etti ve oturumu kapatmamasını istedi. Ak Parti Grubu da oturumun kapanmasına tepki göstererek Meclis kürsüsüne yürüdü. Aydınlık’a açıklama yapan hukukçular, 29. Maddenin yeniden ele alınması gerektiği uyarısında bulunarak teklif metninin mevcut haliyle ceza normlarının taşıması gereken “açıklık ve belirlilik” unsurlarına sahip olmadığını belirtmişti. Teklif metnine 'ispat hakkı'nı koruyan bir ekleme yapılması da isteniyor.

Sonraki Haber