Sovyet siyasi hiciv dergisi Krokodil'in sayılarında Siyonizm
Ünlü Sovyet mizah dergisi Krokodil, geçen yüzyılda ele aldığı siyasi konular arasında Siyonizme de yer vermişti. İsrail-Filistin savaşı 1 numaralı gündem maddesi olmayı sürdürürken, Sovyet hicvinin bu çok önemli yayınından sizler için Siyonizmle ilgili karikatürler derledik.
Ekim ayı itibariyle tüm dünyanın 1 numaralı gündem maddesi hâline gelen İsrail-Filistin savaşı, XIX. yüzyılın sonlarından beri süren bir sorun. İşgale, savaşa, dehşete ve göçlere sebep olarak milyonlarca insanı zulüm altında yaşamaya iten Filistin meselesi, geçen yüzyılda da dünyanın gündem maddelerinden biriydi ve maalesef ki öyle olmayı da sürdürüyor.
HEPSİ BİRER BELGE
Aydinlik.com.tr, ünlü Sovyet mizah dergisi Krokodil'in sayıları arasında İsrail-Filistin konusunu sizler için aradı. Sunduğumuz bu karikatürler, Siyonist rejimin düşünce yapısının geçen yüzyıldan beri değişmediğini, o günlerden bugünlere Filistinlilerin çektiği çilenin artarak sürdüğünü kanıtlayan birer tarihi belge niteliğinde.
İşte Krokodil'in farklı zamanlarda, farklı siyasal gelişmelerin bağlamında Siyonizm ile alakalı yayımladığı karikatürler...
TARİH 1973, NO: 34
“Tel Avivli Robinson
27 Afrika ülkesi İsrail ile diplomatik ilişkileri kesti”
Etrafı Afrika ülkelerinin diplomatik ilişkilerini kestiğine dair notlarla çevrili olan İsrail, bir adada izole edilmiş şekilde görülüyor.
TARİH 1976, NO: 8
Ortada “Brüksel” yazıyor.
TARİH 1978, NO: 13
“İsrail siperi”
TARİH 1981, NO:18
“Washington'un açık desteğinden faydalanarak 'Büyük İsrail' kurma hayalindeki İsrailli saldırganlar, işgal ettikleri Arap topraklarını kendilerine katmaya devam ediyor.”
Tabelada “Büyük İsrail”, yerde ise “Arap toprakları” yazıyor.
TARİH 1982, NO:33
“Bay Begin [İsrail Başbakanı], bu aramızda kalsın...”
Amerikalı yetkili İsrail Başbakanı Begin ile konuşurken telefon kabloları dikenli tele dönüşerek “Soykırım” yazıyor.
KROKODİL HAKKINDA
Krokodil, Sovyetler Birliği'nde yayımlanan bir siyasi-hiciv dergisiydi. İlk olarak 4 Haziran 1922'de Rabochii (İşçi) gazetesinin resimli Pazar eki olarak yayımlandı. O zamanlar basitçe “Ek” olarak adlandırılan yayın, 1930 yılından itibaren, yüksek tirajının da katkısıyla, gazeteden bağımsız olarak dergi formatında okuyucusuyla buluşmaya başladı. Böylece Rabochii'nin sekiz yaşındaki “Ek”i artık Pravda yayınevinden çıkıyordu.
2008 yılına kadar aralıksız yayınlanan Krokodil, 1980 yılında ulaştığı yaklaşık 5,8 milyon tirajla Sovyetler Birliği'nin en önde gelen yayınlarından biri hâline geldi. Krokodil din, alkolizm, yabancı ve siyasi figürlerin yanı sıra, bürokrasi ve aşırı merkezi kontrol gibi konuları da hicivlerinde malzeme olarak kullanıyordu. Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde Krokodil'in sayfalarında Sam Amca'yı, Pentagon'u, Batı sömürgeciliğini ve Alman militarizmini eleştiren karikatürler oldukça yaygındı.