Sovyetler Birliği'nin gizli kenti Stepnogorsk hakkında bilmeniz gerekenler
Sovyetler Birliği'nin nükleer silahlanmasında kilit rol üstlenen Kazakistan’daki Stepnogorsk kenti, Moskova’nın Soğuk Savaş döneminde ABD başta olmak üzere Batı blokundan gizlediği kent olmasıyla dikkat çekiyor.
Kazakistan’ın başkenti Astana’ya yaklaşık 200 kilometre mesafede bulunan Stepnogorsk kenti görüntülendi. Sovyetler Birliği çökene kadar haritada bile yer almayan, Sovyet yönetiminin “gizli projesi” olan Stepnogorsk, geniş Kazak bozkırının kuzeyinde 1964’te sıfırdan inşa edilmeye başlandı. Bunun nedeni ise kent yakınlarında dünyanın en büyük uranyum yatağının keşfedilmesi oldu.
SOVYETLER BİRLİĞİ'NİN GİZLİ KENTİ STEPNOGORSK
İlk nükleer denemesini 1949’da yine Kazak topraklarında yapan Sovyetler Birliği, söz konusu tesiste üretilen uranyum sayesinde nükleer silah sayısında ABD’yi yakalamayı başardı.
Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında yer almasına rağmen Almatı’dan değil bizzat Moskova’dan yönetilen Stepnogorsk, Soğuk Savaş döneminin izlerini taşıyor.
ABD’nin nükleer saldırısı dikkate alınarak inşa edilen kentteki her bina şifreli ve metrelerce derinliklerde sığınaklar barındırıyor.