Soylu o geceyi ve zorlukları nasıl aştıklarını dakika dakika anlattı: 05.05'te AFAD'da 09.15'te Maraş'ta

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’yi sarsan depremlere karşı hemen harekete geçildiğini belirterek depremden sonraki ilk anları dakika dakika anlattı. İlk arama kurtarma ekibinin 09.15’te bölgeye ulaştığını vurgulayan Soylu, süreci en başından beri takip ettiğini söyledi.

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında soruları yanıtlayan Bakan Soylu, depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

DİĞER İLLERE DESTEK ÇAĞRISI 05.45'TE

AFAD Başkanı Sayın Yunus Beyin bana depremi ilettiğinde saat 04.19’du. Ben de 04.22’de, genel çözümlemeleri de almadan, 7’nin üzerinde bir depremin olduğunu, büyük bir depremle karşı karşıya kaldığımızı bildirerek Cumhurbaşkanımızı aradım. Kendileri de 1 dakika sonra bana döndüler. Oradan tüm valilerimizle bir depremin nereleri etkilediğine dair değerlendirme yaptık. 05.05'te AFAD merkezindeydik. İlk yaptığımız 05.30’da uluslararası, 4. seviyeye çıkmaktı. Türkiye'de 05.45'te bu illere destek olacak tüm illere çağrıya çıkıldı. Araç gereç, gönüllü çağrısına çıkıldı. Birçok bakanımızla hangi illere gideceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edip, adım atılması sağlandı. Kahramanmaraş havalimanına inmek istedik, inemedik. Gaziantep Havalimanı'na zorlayarak inebildik. 08.15'te bir iki kere inelim diye zorladık. Gaziantep'te hepimiz kendi alanlarımıza devam ettik. 09.15'te Maraş'ta gördüğüm ilk manzarada dedim ki, Allah böyle felaketi kimseye yaşatmasın. İlk arama kurtarma ekibi 09.30'da oradaydı. Yol ortadan bölünmüştü. Temas bir saatten sonra kesildi. Soğuk var. Orada o saatten itibaren mücadele başladı. Depremin merkezi Pazarcık'ın Eğirli Köyü'ne gitmeye çalıştık. İkinci depremle karşılaştık. Önümüzde bir araba takla attı. Şehre dönüp süreçleri takip etmeye çalıştık.

“Yıllardan beri Türkiye deprem hazırlıklarını sürdürüyor. 3-4 yıldır 106 üzerinde arama kurtarma ekibi yaptık. Aslında hazırlığımız İstanbul depremiydi. 2019'da yaptığımız hazırlıklardan biri Risk Azaltma Planı'na Kahramanmaraş'ta başladık. Planları bütün illere yönelik bitirdik. 2023 yılını afet tatbikat yılı ilan ettik. Mersin Akkuyu Nükleer Santral, dahil olmak üzere, hastaneler dahil olmak üzere 97 bin deprem tatbikatı yaptık. 620 bin afet gönüllüsü oluşturduk. Son 3 yılda hangi tecrübeyi yaşamışsak o sonucu sisteme aktarmaya çalıştık.

‘TÜM İTFAİYELER HAREKETE GEÇİRİLDİ’

“Tüm araçlarla 20 bin üzerinde arama kurtarma yapıldı. Bu depremin büyüklüğü, etkisi, bu depremin yıktığı binalar ve bu depremin özellikle yıktığı fay hattı esas itibarıyla ve biraz önce anlattığım koşullar havalimanlarının kapalı olması, telefonların çekmiyor olması, hava şartlarının ciddi şekilde etkilemesi evet bir zaman diliminde alana ulaşmayı zorlaştırdı. Ama o insanlar yola çıktı. Gaziantep Havalimanı'na indiğimizde etki alanını görebildik. İkinci problem yaşadığımız ikinci depremdi. Deprem başka bir hatta daha yaygınlığa gitmiş oldu. Türkiye'de tüm itfaiyeler aynı anda harekete geçirildi.

‘YALANLA İLGİLENECEK ZAMANIMIZ OLMADI’

“Tüm kapasitemizi buraya aktardık. Önceden nerede, ne yapacağımızı planladık. Elbette bir şeyler söyleyecekler. Bizim söylediğimiz bir tek şey var. Bu söylemler olacak. Ama biz acı bir rasyoneliteyle karşı karşıyayız. Bir taraftan arama kurtarma, bir taraftan cenazelerimizin defnini yapmak zorundayız. Bazen 20 saat masanın başından ayrılamadım. Bütün bunları yaparken bir taraftan yalanla ilgilenecek zamanımız olmadı. Yapmak istediğimiz tek bir şey vardı vatandaşımızın karşısında dinç durmak. Çok gıda geldi yollar kapandı dendi. Bu çok normal bir şey. 3-4 gün ile gıda ve diğer lojistiklerin girişini engellemeyiz. 4-5 günden sonra depolara alır ve dağıtımını sağlamaya çalışırız.

‘HASAR TESPİTLERİ PAZARTESİ TAMAMLANACAK’

“Valiler, belediyeler ve diğer unsurları oraya çekiyoruz. Orada bir sistem oluşuyor. İlk andaki olaylardan şimdi farklı noktaya geldik. Şimdi çadır kentler var, sonra konteyner merkezleri olacak. Bu arada hasar tespitleri bizim için önemli. Pazartesi itibarıyla tamamlanacağını düşünüyoruz.

TARIM VE ÜRETİM VURGUSU

“Ev yapmakla kalmayacağız, şehri tarımdan üretime ayağa kaldırmak zorundayız. Bölgedeki insanlar bilsinler. Bu şehirde yaşayacak hiç kimseyi yalnız bırakmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanım söyler hep, 'İnsanları evine sokmadan, işine gitmesini temin etmeden o şehirden çıkamayız.' Devlet burada yoktu demek, bu tanımlamayı tam anlamıyla yapmamak anlamına gelir. Özellikle definlerde hepimiz titizlikle davrandık. 688 kimliksiz cenaze var. Birimler oluşturuldu, DNA'lar alınıyor, tespit yapılıyor. Mezarlık içerisinde ayrı yerlere gömdük ancak kimliklendirdikçe kimliklerini koymaya çalışıyoruz. Bir ara büyük gönderim söz konusu oldu. Sonra araç yoğunluğu görülünce, duralım anlayışı söz konusu oldu. 1 yıl boyunca yardımların devam etmesi gerekir. Devlet kendi kaynaklarından süreci yönetecektir. Özellikle gıda yardımı. Barınmada yardımcı olmak isteyenler olabilirler. Elbette ki kitaplara ihtiyaç var. Giysiye ihtiyaç var. Ama ikinci el yok. Buradaki vatandaşlarımızın 2. el kıyafete ihtiyacı yok.

‘ULAŞAMADIĞIMIZ YER YOK’

“Biz orayı yaşam alanına döndürüyoruz. Konteyner kentlerde de aynısı olacak. Elbiselerin ortaya döküldüğü görüntüler var. Bizimle ilgisi yok. Yardıma gelenler dağıtıyor, elinde kalanları oraya koyup gidiyor. Burada herkes depremzede. Bize itimat etsinler. Aşevlerimizin ulaşmadığı yer söz konusu değil. Bölgede ulaşamadığımız yer söz konusu değil. Çamaşırhane ihtiyacımız var, geliyor. Belediyelerden tüm tuvaletleri çektik. Banyo meselesi bizim dikkatli olduğumuz. Konteyner kentlerde böyle problem olmayacak. Duşu da çağırıyoruz. Tuvalet konusunda ihtiyaçların kısmen giderildiğini söylüyorum.

MARKETLERDE 2’ŞER POLİS VAR

“Bu bölgelerde hırsızlık oluyor zaten. İhbarların bir kısmı sahte. Her bir ihbara gidiliyor. Hatay'da 13 bin jandarma görevli. Bizim güvenlik sağlayamayacak durumumuz yok. Kamu sağlığını düşünürken kamu güvenliğini düşünmemek söz konusu değil. Depremin 2.günü sabahı bizim bölgelerde zincir marketlere 2'şer polis koyduk, birer poşet gıda verdik. Hırsızlık ruhunda varsa, deprem zamanında da deprem olmadığı zamanda da yapıyor. 121'i gözaltına alındı.”

Sonraki Haber