Sözleşmeli erler: En zor işlerin altından kalkarız

Sözleşmeli erler, kanuni hakları olan atamalarının en kısa sürede yapılmasını isteyerek, yaşadıkları sorunları anlattı

Görev sürelerini tamamlayarak kamuya atama bekleyen sözleşmeli erler, Ulusal Kanal'da Şule Perinçek'in sunduğu Yeni Ufuklar programına katıldı. Erler, azami görev süreleri olan 7 yılı doldurduktan sonra, kanunen hakları olmasına rağmen atamalarının yapılmadığını söyledi. İçlerinde 2019 yılından beri atama bekleyenlerin de bulunduğunu kaydeden erler, aile ve sosyal hayatlarında ciddi mağduriyetler yaşadıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seslerini duyması ümidiyle “Kanuni hakkımız olan atamanın en kısa sürede yapılmasını istiyoruz.” diyen erler, kamuda pek çok işi yapabileceklerini vurgulayarak “Arama kurtarmada, AFAD'da, itfaiyede, zabıtada, bekçilikte, ormancılıkta vb. işlerde rahatlıkla çalışabiliriz.” ifadelerini kullandı.

'GÖREVDEKİLERE MORAL OLACAK'

Erler, geçen hafta da kalabalık grup halinde Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i ziyaret etmişlerdi. 3 saati aşkın süren buluşmada, yaklaşık 5 bin er ve erbaşı temsilen sorunlarının çözümüne destek istemişlerdi. Bazı erlerin, “Yalnızca şehitken değil, yaşarken de sahip çıkılmayı bekliyoruz.” sözleri dikkat çekmişti. Erlerden Sefer Cesur, Burak Erkoç ve Ömer Başaran, önceki akşam Ulusal Kanal canlı yayınında kanunen hakları olan kamuya atanma talepleri için çağrıda bulundu. Sözleşmeli erliğe başlangıç süreçlerini de anlatan erler, “Bu atamaların gerçekleşmesi görevdeki arkadaşlarımıza büyük moral olacaktır. Sözleşmeli er olmayı düşünen kardeşlerimizi de cesaretlendirecektir.” diye konuştu.

'İŞVEREN İKNA OLMADI'

Sivil yaşama döndükten sonra iş arayışlarına dair başından geçenleri de aktaran Sefer Cesur, şöyle konuştu:

“2015'te göreve başlamıştım. 2022'de tamamladım. Sivas ve Isparta'da eğitim aldım. 4 yıldan fazla Hakkari Şemdinli Derecik bölgesinde görev yaptım. Hudut, silah, iç güvenlik, terörle mücadele eğitimleri aldım. Bu eğitimler doğal olarak normal erlerle bir değil. Profesyonel askeri eğitimler. Branşlara göre değişiyor... Ayrılırken isteyenlere memuriyete geçiş dilekçesi de doldurtuluyor... Şöyle bir durumumuz da var: 22-23 yaşında kendimizi bu mesleğe adıyoruz. En verimli çağımız burada geçiyor. 30-32 yaşından sonra başka bir şey öğrenmek de zor. Devletin bize kanunla vermiş olduğu bir söz var. 12 Mayıs 2023'te, Cumhurbaşkanlığı seçiminden 2 gün önce imzalandı yönetmeliğimiz... 7 yılın sonunda bir özel şirkete başvurdum. Ancak 7 yılın sonunda kanun gereği doğal olarak yaşanan ayrılığıma o işveren ikna olmadı. Atılmış, uzaklaştırılmış olabileceğimi düşündü ve işe almadı. Hayallerimiz vardı ama şimdi gerçekleştiremiyoruz. Bu atamaların gerçekleşmesi görevdeki arkadaşlarımıza büyük moral olacaktır. Sözleşmeli er olmayı düşünen kardeşlerimizi de cesaretlendirecektir.

'SİVİL ORDU VAR'

Burak Erkoç, çok sayıda arkadaşının aile yaşamında büyük maddi ve manevi zorluklar yaşadığına tanıklık ettiğini dile getirdi. Görev süresinin sonuna doğru orduda dosya hazırlıklarının başladığına değinen Burak Erkoç, şunları söyledi:

“İzmir Gazimir, Manisa Alaşehir ve İstanbul Tuzla Piyade Okulu'nda eğitimlerimi aldıktan sonra Hatay Altınözü'nde zırhlı araç şoförü olarak göreve başladım. 2020 yılından beri atama bekliyorum. Askerlik mesleğini çok sevdiğim için tercih ettim. Hayat kurtarmak kadar kutsal bir vazife olmadığını düşünerek seçtik ancak sonrasında böyle olduğu için üzgünüz. 7 yıl dolmadan 3 ay öncesinde bizim dosyamız Kara Kuvvetlerine gönderiliyor zaten. Ama şimdiye kadar hiç memur ataması olmadığı için sonrasını bilmiyoruz. Kara Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığına gönderdiğini söylüyor. Milli Savunma, Çalışma Bakanlığına verdiğini söylüyor. Aile hayatında çok zorluklar yaşayan arkadaşlarımız oldu. Şöyle düşünün, şu an Türkiye'de 2 bin kişilik bir sivil ordu var. Örneğin ben sözleşmeli erlikten önce beyaz eşya tamircisiydim. Ancak aradaki 7 yılda gelişmelerini öğrenemedim ve şu an bunu tekrar yapamıyorum.”

'SÖZLEŞMELİ ERLİK HAYATİ ÖNEMDE'

2021'den beri atama beklediğinin altını çizen Ömer Başaran da sözleşmeli erlerin kamuda nerelerde istihdam edilebileceğine ilişkin önerilerde bulunarak, şu cümleleri kurdu:

“Severek yaptık işimizi. Keşke uzatma hakkımız olsaydı... Sözleşmeli erlik modeli çok büyük başarılar getirdi. Neden; çünkü kısa zamanlı görevlendirmelerin yarattığı handikapları giderdi. Erlerimiz 12 ay, 16 ay, 18 ay vazife yapıyordu, tam araziyi tanıdığında terhis oluyordu. Yerine gelen yeni erimizle birlikte tecrübe sıfırlanıyordu. İstikrarlı olmuyordu. Sözleşmeli erlerin terörle mücadele bölgesinde kalma süresi ise en az 4 yıl. Terörle, kaçakçılıkla, düzensiz göçle mücadelede arazi bilgisine sahip olmak hayati önemde. Kanunda 'Niteliği olumlu olanlar devletin boş kadro ve pozisyonlarına atanır.' deniyor. Ayrılırken hizmet yılımızı gösterir belge ile memurluğa uygunluğu gösteren nitelik belgesini alıyoruz. Arama kurtarmada, AFAD'da, itfaiyede, zabıtada, bekçilikte, ormancılıkta vb. işlerde rahatlıkla çalışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizi unutacağını düşünmüyoruz ama bir an önce sorunumuzun çözülmesini bekliyoruz. Yönetmelik çıkalı 1 yıl oldu. En azından atama takvimi yayınlanabilir. Bu durum içerideki personeli ve sözleşmeli erliği düşünen insanları da tedirgin ediyor.”

Sonraki Haber