Sözleşmelide ‘aile birliği’ talebi
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sözleşmelilern eş durumu mağduriyetinin giderilmesini istedi.
500 bin vatandaşı ilgilendiren kamuda sözleşmeli çalışanlara ilişkin kadro düzenlemesinin yakın zamanda TBMM'de görüşülmesi bekleniyor. Sözleşmeli istihdamının tamamen kaldırılmasını da isteyen Talip Geylan, düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti: "Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre sözleşmelilerle ilgili teklif TBMM’ye iletilmiş. Tabii ki beklentimiz, sözleşmeli istihdamın kökten kaldırılmasıdır. Ancak bu süreçte de meslektaşlarımızın sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. Özellikle eş durumu mazeretinden dolayı tayin hakkı verilmesi elzemdir. Aile birliğinin sağlanması, Anayasanın 41. maddesinin amir hükmüdür. Kamu idaresi artık Anayasayı ihlal etmekten vazgeçmelidir. TBMM'nin sözleşmeli meslektaşlarımızın yıllardır yaşadığı soruna çözüm getireceğine, çalışan eşleri ve çocuklarını birleştireceğine inanıyorum."
EYT DÜZENLEMESİ
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren kanun teklifinin de gelecek hafta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerin ardından Genel Kurul süreci başlayacak teklifin, ocak ayında yasalaştırılması tahmin ediliyor. Teklif, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. Düzenlemeden 2 milyon 250 bin kişi faydalanacak, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. EYT'lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek verilecek. EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak. EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli değil. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK'ye yapılacak.
ESİS ÖZ GIDA İŞ İLE TİS İMZALADI
Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası (ESİS) ile Öz Gıda İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. ESİS ve Öz Gıda İş Sendikası yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla ESİS Genel Merkezi'nde imzalanan sözleşmede, 1. grupta yer alan tezgahtar, hamurkar, pişirici ve şoför için aylık net 10 bin 37 lira, 2. gruptaki matador pişirici, çıkarıcı, ekmek satış elemanı için net 9 bin 609 lira, 3. grupta yer alan çırak, temizlik personeli, dağıtıcı için net asgari ücret bordrosu belirlendi. Sözleşmede ayrıca günlük yevmiye, hafta tatili, genel tatil, fazla mesai ücretleri için de 3 gruba yönelik ücret çizelgesinde anlaşma sağlandı.
ESİS Genel Başkanı Çetin Keçeli, tarafların haklarını korumaya çalıştıklarını belirtti. Ekmek fiyatı sabit olmasına rağmen gider kalemlerinde ücret artışlarının serbest olmasına değinen Keçeli, "Devletin bize verdiği tahsisli un 360 liraya mal oluyor, serbest piyasada ise un 500 lira civarında. Biz daha çok devletin bize tedarik ettiği tahsisli unu kullanıyoruz. Ruhsatlı fırınlara tahsisli un tedarikinin devam etmesinde büyük fayda mülahaza ediyoruz ve bununla beraber doğal gaz, elektrik, yakıt gibi diğer girdilerimizde de bir sübvanse olursa maliyetlerimiz düşer, fiyatlarımız makul seviyede kalır." diye konuştu.