SpaceX devasal roketini yarın fırlatıyor

Şimdiye kadar yapılmış en güçlü fırlatma aracı olduğu belirtilen “mega roketin” cuma günü fırlatılması bekleniyordu ancak SpaceX CEO'su Elon Musk, operasyonun cumartesiye ertelendiğini açıkladı. Starship, başarılı olursa yeni ufuklar açacak.

Starship sisteminin ilk test uçuşu, Nisan ayındaki patlamanın ardından ertelenmişti. Aylarca süren çalışmaların ardından SpaceX bir sonraki denemeye hazır. SpaceX, projenin şirketin kuruluş amacına hizmet ettiğini açıkladı: “Mars'ta kalıcı bir yerleşimin önünü açmak”. Görevin başarılı olup olmaması şirketin gelecek stratejilerini belirleyecek.

TÜRKİYE'DE SAAT 18.00'DE

Elon Musk, yaptığı yazılı açıklamada şirketin küçük bir roket parçasını değiştirmek için zaman kazanmak amacıyla fırlatmayı cumartesi gününe kadar ertelediğini açıkladı. SpaceX de 20 dakikalık “fırlatma penceresinin” cumartesi günü California saatiyle sabah 07.00'da (Türkiye 18.00) açılacağını kendi web sitesi üzerinden dünyaya ilan etti.

GÖREVİN İÇERİĞİ

Devasa roket iki parçadan oluşuyor: Starship olarak adlandırılan üst uzay aracı ve kalkış sırasında ilk güç patlamasını sağlayan Super Heavy adı verilen alt birinci aşama güçlendirici.

Her şey planlandığı gibi gider ise Super Heavy devasa motorlarından 33'ünü ateşleyecek ve Starship kapsülünü Meksika Körfezi'nin üzerine bırakacak. Super Heavy'nin yakıtı tükendiğinde Starship uzay aracından ayrılacağı ve okyanusa doğru düşeceği belirtildi.

Starship'in daha sonra kendi motorlarını ateşleyerek Dünya'nın yörüngesine girebilecek kadar yüksek bir hıza çıkmaya çalışacağı vurgulandı. Görevin yaklaşık 1,5 saatte tamamlanması bekleniyor.

'MARS'TA KALICI YERLEŞİM'

SpaceX, yaptığı açıklamada, Starship görevinin şirketin kuruluş amacını hayata geçirecek bir dönüm noktası olarak gördüğü bildirdi: “İnsanları ilk kez Mars'a göndermek ve Mars'ta kalıcı bir yerleşimin yolunu açmak.”

Test görevinin başarılı olması durumunda, “uyduları yörüngeye ulaştırmak ve uzay aracına yörüngedeyken yakıt ikmali yapmak da dahil olmak üzere çok daha karmaşık görevleri test etmeye başlamak için devasa bir adım” olarak kabul edileceği belirtildi.

SpaceX, bir uzay aracına uzayda yakıt ikmali yapabilmenin “onun kozmosun daha derinlerindeki görevleri tamamlamasına olanak verecektir.” öngörüsünde bulundu.

'ÜÇ VEYA DÖRT SENE SONRA MARS'TAYIZ'

Şirketin CEO'su Elon Musk, oldukça iyimser bir yaklaşımla Mars'a ilk test uçuşunun önümüzdeki “üç veya dört yıl” içinde yapılabileceğini düşündüğünü söyledi.

Sonraki Haber