Spekülatörlere çanak tuttular
Bir yandan İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz diğer yandan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, cuma günü büyük bir dedikoduya imza attılar.
. Gergerlioğlu Twitter hesabından paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı: “TBMM bütçe komisyonunda önemli açıklama!!! Eski Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz "bu gece saat 00.00 da Resmi Gazeteyi takip edin, ekonomi açısından olağanüstü bir şey olacak" dedi. Sizce ne olacak?” Bu mesaj birçok hesap tarafından paylaşıldı. Türkiye'yi yakından takip eden ekonomist ve fonlara danışmanlık yapan Timothy Ash bile, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda değişilik yapılacağı yönündeki bu dedikoduyu takipçilerine yaydı.
Sahte haber akışının olduğu saatlerde döviz kurunda da hareketlilik gözlendi. Cuma sabahına 10.83 TL'den başlayan dolar kuru haberin yayıldığı akşam saatlerinde 11.27 TL'ye kadar çıktı.
ÖNCE DEZENFORMASYON SONRA ÖZÜR
Spekülatif yorumların yayılması üzerine eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığım konuşma aşağıdadır. Bu bir bilgi ve duyuma dayanmıyor var olan belirsizliklere vurgu yaptım” diyerek, plan bütçede yaptığı konuşma metninin ilgisi kısmını paylaştı. Gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete'de spekülasyonlar yönünde bir değişim olmadığı görülünce Durmuş Yılmaz'a tepki yağdı. Yılmaz bunun üzerine dün şu mesajları paylaştı: “Herhangi bir kulis bilgim ve duyumum yoktu. Sadece bugüne kadar MB yönetiminde yapılan değişikliklerin piyasaların kapalı olduğu hafta sonu gece saat 12.00 den sonra yapıldığı; hafta içinde Sayın HveM Bakanı’nın para politikası hakkındaki duruşuna, ifadelerine Sn. Erdoğan’ın grup toplantısında verdiği tepkiden hareketle, bakanın hafta sonu piyasaların kapalı olduğu bir zamanda görevden alınacağı öngörüsünde bulundum. Öngörüm gerçekleşmedi.Yanıldım. Özür dilerim.”
PİYASA DEDİĞİ
YAPILMAYINCA ÇILDIRDI
Enflasyon yükselirken geçici unsurlar öne sürülerek ve TL'deki değer kaybı görmezden gelinerek sürdürülen faiz indirim politikası yüzünden Türk lirası adeta kripto paralar gibi dalgalanırken eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın, spekülatörlere mahal verecek şekilde bir öngörüyü Meclis çatısı altında dile getirmesi, talihsizlik olarak mı nitelendirilmeli yoksa kötü niyet mi? Oysa sıcak paranın analizcisi konumundaki Uluslararası Finans Enstitüsü'nün baş ekonomisti Robin Brooks aynı saatlerde Twitter'dan yayınladığı üç ayrı mesajda TL'deki değer kaybının anlamsız olduğunu ifade etti. Brooks, Merkez Bankası'nın beklentiler paralelinde 100 baz puan indirim yapmasının ardından piyasaların neden bu kadar gergin olduğunu sordu. Piyasaların faiz indirimi yapılmasını istemediğini, ancak Merkez Bankası'nın onları dinlemediğini anlatan Brooks, “Şimdi piyasalar terk edilmiş bir aşık gibi gergin. Bu geçecek” ifadelerini kullandı.
GÜLLE'NİN MESAJI GERÇEĞİ GÖSTERDİ
Cuma günü Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de Eskişehir'de bir toplantıda yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası 1 puanlık indirim yaptı. Faizin üretim ve ihracat için nasıl bir yük olduğu hepimizin malumu. 1 puanlık indirimin ardından tabii ki ülkemizin Türk lirasının bu kadar değer kaybetmesini de anlamakta zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı. Bunun üzerine sosyal medyada Gülle'ye ağır eleştiriler oldu. Oysa Gülle'nin ifade ettiği olguyu Robin Brooks da aynı saatlerde Twitter'da yayınladığı yorumlarla destekledi. Brooks, Türkiye'de dolarizasyon hakkında birçok söylenti olduğunu ama gerçek zamanlı bir veri olmadığını not ederek, 2018'de liradaki büyük düşüşü sırasında olan gelişmelere işaret etti. Panik dolarizasyonu olmadığını tam tersine yabancı para mevduata akımın negatif olduğunu kaydeden Brooks, “Artık dolarizasyon da olmayacak.” dedi. Cari ve dış ticaret dengesindeki düzelmeye dikkat çeken Brooks, liradaki aşırı değer kaybının bu gösterge ile uyumsuz olduğunu kaydetti. Türk lirasının 2018 Ağustos'takine benzer bir süreç yaşadığını ama toparlanacağını öne süren Brooks, gerçeğe uygun değeri hala 9.50 TL olarak koruduklarını, finansal koşullardaki ani duruşun liranın toparlanmasına yardımcı olacağını söyledi.