St. Petersburg’da yeni dünyanın fırsatları

St. Petersburg Ekonomi Forumu, 15-18 Haziran’da toplanıyor. Devlet Başkanı Putin’in de konuşacağı forumun sloganı bu sene ‘Yeni Dünyanın Yeni Fırsatları’ olarak belirlendi. Hükümet ve merkez bankası temsilcileri düzeyinde katılacağı bildirilen Türkiye odak ülkeler arasında

Dünyanın en önemli ekonomi etkinliklerinden olan St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun (SPIEF) 25’incisi, ‘Yeni Dünyada Yeni Fırsatlar’ başlığıyla 15-18 Haziran tarihlerinde St. Petersburg’da toplanıyor. Forumun düzenleyicisi Roscongress’in verdiği bilgiye göre çok sayıda devletin ve 2700’den fazla iş dünyası temsilcisinin etkinliğe katılması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de 17 Haziran’da bir konuşma yapacağı forumda, Rusya’nın dışında Türkiye, Venezuela, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın hükümet ve merkez bankası liderleriyle temsil edileceği kaydediliyor. İtalya, Kanada, ABD ve Fransa’dan iş dünyası temsilcileri; Çin, Hindistan, Küba ve Afganistan’ın Taliban hükümetinden bilim ve kültür dünyası temsilcileri de katılacağı bildirilen konuklar arasında. Türkiye’den foruma katılacak isimler arasında TGB Genel Başkanı Dilek Çınar ve Aydınlık Dış Haberler Servisi Şefi Işıkgün Akfırat da yer alıyor.

DÜNYANIN GÖZÜ BU FORUMDA

SPIEF, Rusya’nın en itibarlı iş dünyası etkinliği olmanın yanısıra dünyanın da en önemli ekonomik tartışma platformlarından birisi. Yabancı basında sıklıkla meşhur Davos Zirvesi’yle kıyaslanan forumun 2021 zirvesinde yapılan görüşmelerde 76 milyar dolar değerinde 890’dan fazla anlaşma imzalandığı ve 5 binden fazla katılımcı forumda yer aldığı kaydediliyor. Bu yıl, Batı hükümetlerinin Moskova’ya karşı ilan ettiği topyekûn ekonomik savaşa rağmen geçen seneden de fazla, yaklaşık 7 bin konuğun etkinliğe katılacağı tahmin ediliyor.

Bu sene etkinliğin daha önceki yıllara göre farklı bir havada geçmesi kaçınılmaz. 1990’larda ve 2000’lerde forum daha ziyade Rusya’nın Batılı küreselleşmiş dünyaya dahil olmasının bir simgesi olarak görülüyordu. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı özel askeri harekatla birlikte Batı ile Rusya arasındaki köprülerin yıkılmasının, forumun iklimini ve tartışmaların doğrultusunu değiştirmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Nitekim bu sene yabancı katılımcıların çoğunluğu Asya, Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu’dan. Herkesin merakla beklediği oturumlar, Rusya’nın Türkiye, Mısır, Afrika ve Çin’le ilişkilerinin ele alınacağı konu başlıklarını taşıyor.

PUTİN, YENİ FIRSATLARI VURGULADI

Rusya Devlet Başkanı Putin, 25. SPIEF konuklarına hitaben yayımladığı mesajında toplantının sloganını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Forum’un 25. yıldönümü bütün uluslararası toplum için zor bir zamanda gerçekleşiyor. Batılı ülkelerin ekonomi politikasında yıllar içinde yaptığı hatalar ve gayrımeşru yaptırımlar, bir küresel enflasyon dalgasına, tedarik zincirlerinin bozulmasına, fakirlik ve gıda kıtlığında ani yükselişlere sebebiyet verdi. Ancak durum böyle olsa da, bu zorlukların yanında, yeni fırsatlar da ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden Forum’un bu yılki sloganı olan ‘Yeni Dünyada Yeni Fırsatlar’ ifadesi, çok anlamlı ve yerindedir.”

Bu yıl forumda gündeme gelmesi beklenen temalar da bu sloganı doğrular nitelikte: Kültürel ve Tarihsel Geleneklere Dayanan Yeni Ulusal Markalar, Rus Start-Up’larını Asya Pazarlarına Taşımak İçin Neler Yapılabilir?, Okyanuslar ve Küresel Transformasyon: Rusya ve Dünya Ne Tür Bir Filoya İhtiyaç Duyuyor, Küresel Eğlence ve Medya Endüstrisinde Dijital Etik ve Geleneksel Değerler, Toplumsal Yönelimli Sürdürülebilir Bir Geleceğin İnşası.

2019'da SPIEF Zirvesi'ne Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanı sıra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de katılmıştı.

AFRİKA VE AVRASYA’DAN KATILIMLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Foruma Batı dışından katılımlarda başı çeken ülke Çin. Konuşmacı listesinde Çin’in Rusya’daki olağanüstü yetkili büyükelçisi Zhang Hangui’nin, Çin Uluslararası Sermaye Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Huang Zhaohui’nin ve Çin’in Rusya’daki İştirakları Birliği Başkanı Zhou Liquin öne çıkıyor. Körfez Ülkeleri’nden geniş katılım, bölgenin Rus ekonomisine yönelik ilgisini ortaya koyuyor. Dikkat çeken bir diğer bölge ise Afrika. Forumdan kısa süre önce Rusya’yı ziyaret eden Senegal Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Başkanı Macky Sall, Putin’le görüşmesinde Rusya’ya yönelik tahıl ticaretini engelleyen yaptırımların kaldırılması çağrısı yapmıştı. Ayrıca iki lider Rusya ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkinin yeni bir aşamaya geçtiğini ilan etmişti. Afrika’dan çok sayıda devlet, sivil toplum ve iş dünyası temsilcisinin forumda yer alacağı bildiriliyor.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ FIRSATLAR

Türkiye, katılımcılar arasında en özel ülkelerden birisi. Türk yatırımcıların da yeni dünyanın sunduğu fırsatların ve SPIEF Zirvesi’nin açtığı kapıların farkına varması önem taşıyor. Zira Batı ülkelerinin Rusya karşıtı yaptırımlara katılmasıyla oluşan boşluğu kapamak için Türkiye çok sayıda üstünlüğe sahip. Türkiye’nin Rusya’yla ekonomik ilişki kurmak isteyen dünya ülkeleri için ise bir küresel lojistik merkezi olmak gibi bir imkânı bulunuyor.

Rusya için de Türkiye, giderek özel bir önem kazanıyor. En son gıda krizine çözüm için Ankara ve Moskova’nın ortaya koyduğu inisiyatif de bunun göstergesi. 16 Haziran’da yapılacak “Rusya-Türkiye: Verimli İş Ortaklığı” başlığını taşıyan oturumun tanıtım metninde forum düzenleyicileri şu ifadeleri kullanıyor: “Mevcut uluslararası durum, her iki ülke için de yeni ekonomik işbirliği fırsatları doğuruyor. Bugün Türk şirketleri Rus ekonomisinde oluşan boşlukları doldurmak için çok iyi bir şansa sahip. Endüstriyel işbirliği, tarım, enerji ihracatı ve üçüncü tarafların piyasaları, Rus-Türk iş diyaloğunun anahtar konuları arasında.”

MİLLİ PARALARLA TİCARET ODAKTA

Türkiye’nin Rusya’yla ilişkileri açısından önemli bir başlık da milli paralarla ticaret. Türkiye, Rusya ve Venezuela’nın Merkez Bankası temsilcileri de forumda yer alacaklar. Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Mayıs ortasında Rusya ve Türkiye’nin Türk hotellerinde Rusya’nın Mir ödeme sisteminin geçerli olması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun Ankara ziyaretinde iki ülkenin merkez bankası arasında imzalanan memorandum ve Maduro’nun Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ilan ettiği 20 yıllık stratejik işbirliği, Türkiye’nin uluslararası ödeme sistemlerinin inşasında anahtar bir konumda olduğunu gösteriyor.

Sonraki Haber