Sterlinde deprem: En düşük seviyesine ulaştı

İngiliz sterlini pazartesi günü dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcıların İngiltere'nin yeni ekonomik planının ülke maliyesine zarar vereceği endişesi düşüşe neden oldu

Sterlinin vergi indirimi sonrası düşüşünden sonra faiz artırımlarının devam edileceği belirtildi. Avrupa’da ekonomik kriz devam ediyor. Enflasyonun ortalama son 40 yılın en yüksek seviyesinde olduğu Avrupa’da şimdi de para birimleri değer kaybediyor.

Geçen hafta İngiliz sterlini, dolar karşısında 1,0350 seviyesine gerileyerek en düşük seviyesini gördü. Sadece sterlin değil, Japon yeni ve avro da dolar karşısında en düşük seviyelerinde.

NEDENİ VERGİ İNDİRİMİ

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, geçen hafta cuma günü ülkede toplamı 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını bildirmişti. Bu da ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin güç kaybetmesine neden oldu. Finansal ortamdaki karışıklık, yatırımcıların enflasyonun daha da kötüleşeceği korkusuyla tetiklendi. İngiltere Başbakanı Liz Truss'un vergi indirimleri için hükümet borçlanmasını artırmayı önermişti. Geçen hafta açıklanan İngiltere büyüme planına piyasa tepkileri sarsıcı oldu. Perşembe gününden bu yana, İngiliz hükümetinin beş yıllık tahvilinin getirisi veya faiz oranı, tahvil piyasası standartlarına göre kritik şekilde tam yüzde bir oranında arttı.

Liz Truss

FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDECEK

Uzmanlar, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ilerleyen dönemde enflasyonu kontrol altına alabilmek için faiz artışlarına devam edeceğini düşünüyor.

İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz hafta politika faizini 50 puan artırarak yüzde 2,25 seviyesine yükseltmişti.

Ülkede enflasyon ise hali hazırda yüzde 9,9 ile son 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill, hükümetin planladığı vergi indirimlerine bankanın dikkate değer bir para politikası karşılığı vermesinin olası olduğunu belirtti.

Başkent Londra’da düzenlenen CEPR Barclays Parasal Politika Forumu’nda konuşan Pill, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in duyurduğu 45 milyar sterlin hacmindeki vergi indirim kararı ve bu kararın piyasa yansımalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Pill, “Bunun (vergi indirim kararının) dikkate değer bir para politikası tepkisi gerektireceği sonucuna varmamak zor” ifadesini kullandı.

Piyasa uzmanları tarafından Pill’in bu ifadesi önemli bir faiz artışı işareti olarak yorumlandı.

TAHVİLLERDE GEÇİCİ ALIM YAPILACAK

İngiltere Merkez Bankası piyasa işleyişinin yeniden sağlanması amacıyla çarşamba gününden itibaren uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinin geçici alımlarına başlayacağını bildirildi.

BoE'nin açıklamasında, bankanın İngiliz ve küresel finansal varlıkların önemli ölçüde yeniden fiyatlandırılması ışığında piyasalardaki gelişmeleri çok yakından izlediği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu yeniden fiyatlandırma geçtiğimiz gün daha önemli hale geldi. Özellikle uzun vadeli İngiltere’nin kamu borçlarını etkiliyor. Bu piyasadaki işlev bozukluğu devam ederse veya daha da kötüleşirse, İngiltere finansal istikrarı için önemli bir risk olacaktır. Bu, finansman koşullarının yersiz bir şekilde sıkılaşmasına ve reel ekonomiye kredi akışının azalmasına yol açabilecektir.”

IMF: Yakından izliyoruz

Uluslararası Para Fonu (IMF), İngiltere'deki son ekonomik gelişmeleri yakından izlediklerini ve yetkililerle birlikte çalıştıklarını belirterek, yüksek enflasyon göz önüne alındığında büyük ve hedefe yönelik olmayan mali paketleri önermediklerini bildirdi.

İngiliz hükümetinin 45 milyar sterlin hacmindeki vergi indirim paketini duyurmasının ardından IMF'den açıklama geldi.

IMF sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere'deki son ekonomik gelişmeleri yakından izliyoruz ve yetkililerle birlikte çalışıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Ülkede açıklanan büyük mali paketin, ailelerin ve işletmelerin enerji şokuyla başa çıkmalarına yardımcı olmayı, vergi indirimleri ve tedarik önlemleri yoluyla büyümeyi artırmayı amaçladığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada, ancak maliye politikasının para politikasına zıt amaçlarla işlememesinin önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "İngiltere dahil birçok ülkede yüksek enflasyon baskısı göz önüne alındığında, bu noktada büyük ve hedefe yönelik olmayan mali paketler önermiyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Söz konusu önlemlerin muhtemelen eşitsizliği artıracağı belirtilen açıklamada, 23 Kasım bütçesinin İngiliz hükümetine daha hedefe yönelik destek sağlamanın yollarını düşünmesi ve özellikle yüksek gelirlilere fayda sağlayan vergi önlemlerini yeniden değerlendirmesi için bir fırsat sunacağı kaydedildi.

Sonraki Haber