Stockholm’de Atatürk’ü anma günü düzenlendi

Türk Kadınlar Federasyonu ile İsveç Türk Düşünce ve Kültür Derneği’nin birlikte düzenlediği “Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Günü” Stockholm’de 12 Kasım’da yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan anma günü programının ilk bölümünde İsveç Türk Kadınlar Federasyonu Başkanı Tülin Uygur, Dünya Basınında Atatürk başlıklı bir konuşma yaparak vefatının ardından dünya basınında Atatürk ile ilgili yazılan makalelerden örnekler sundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün halkı için, halkının en iyi şartlarda var olmasını sağlamak için ülküsü çerçevesinde bir vatan yarattığını, çöken bir imparatorluğun işgal edilen topraklarından Türkiye’yi var ettiğini hatırlatan Tülin Uygur, Mustafa Kemal’in savaş alanlarında olduğu kadar diplomatik hamleleriyle de dünyada saygı uyandırdığını ve savaştığı düşmanlarının dahi övgüsünü kazanmış bir lider olduğunu belirtti.

Dünya basınının Mustafa Kemal Atatürk’ün hastalığıyla yakından ilgilendiğini ve birçok gazete tarafından sağlığının yakından izlendiğini anlatan Tülin Uygur, Atatürk’ün son günlerinde Dolmabahçe’den yapılan hemen her açıklamanın dış basında yer aldığını belirtti.

Vefat haberinin duyulmasının ardından, gazetelerde O’nun kişiliği, liderliği, askeri ve devlet adamı olarak özelliklerinin öne çıkarıldığını; halkına duyduğu sevginin ve onlar için yaptıklarının vurgulandığı makaleler yazıldığını vurgulayan Uygur, cenaze töreniyle ilgili gelişmelerin de okuyuculara duyurulduğunu sözlerine ekledi.

51 ülkede yayınlanan 193 gazetenin taranarak 486 makale, haber, yorumun Türkçeye çevrildiğini, bu çalışmaların Nuri Çolakoğlu tarafından,“Kasım 1938Dünya Basınında Atatürk, 1938-2018 Büyük Kaybın 80. Yıldönümünde Genişletilmiş Baskı” adıyla dijital olarak yayınlandığını anlatan Tülin Uygur kendisinin de bu yayına Nordik dillerde katkıda bulunduğunu açıkladı.

Tülin Uygur dünyanın 1920’li yıllarda dağılmış, parçalanmış, ölmeye yüz tutmuş, geri kalmış Türk toplumunun ayağa kalkmasına, toparlanmasına, başarılarına tanık olduğunu, 1938 yılında gazetecilerin Türkiye’nin 20 yıldan kısa bir süredeki değişimi karşısında büyülendiğini, makalelerinde şaşkınlık ve hayranlıklarını ifade ettiklerini belirtti. Aynı dönemde dünyanın içinde bulunduğu durumu da örnekleriyle anlatan Uygur, makalelerden örnekler sundu.

Programın ikinci bölümünde ise Azerbaycanlı sanatçı Aynur Malikova’nın piyanosu eşliğinde dinleyicilerin büyük beğeniyle izlediği bir opera dinletisiyle Atatürk’ün sevdiği türküler sunuldu.  

Sonraki Haber