Stockholm’de Şuşa sergisi

Azerbaycan halkının yüreğinde büyük bir yara olan Hocalı Katliamının 30. yıl dönümünde Stockholm’de bir fotoğraf sergisi açıldı.

Azerbaycan Yurt dışı Diasporası Komitesi tarafından Azerbaycan’a davet edilen İsveçli fotoğraf sanatçısı Mikael Silkeberg, Şuşa’da gördüğü yıkımı ve Azerbaycan halkının çektiği acıyı fotoğraflarına yansıttı. Ermenistan Kasım 2020’de haksız bir şekilde işgal ettiği Şuşa’dan ve Dağlık Karabağ’dan çekilirken ardında bırakacağı ne varsa yakıp yıkmış, kullanılamayacak hale getirmişti. Sanatçı Mikael Silkeberg, siyah beyaz fotoğraflarıyla çekilen acıları ve yıkımı hatırlatırken, umudu ve yeniden doğuşu da unutmamıştı. Serginin tek renkli karesi, açmaya hazırlanan bir safran bitkisinin doğadaki fotoğrafıydı. Sergiye de adını veren işte bu fotoğraf olmuştu: “Şuşa’da her şey özüne dönecek”.


Küratörlüğünü gazeteci Rahim Telman Sadıkbeyli’nin yaptığı serginin açılışına Azerbaycan’ın İsveç Büyükelçisi Zaur Ahmadov, Türkiye Cumhuriyeti Stockholm Büyükelçisi Emre Yunt, Azerbaycan Yurtdışı Diasporası Komitesi Başkanı Fuad Muradov ve İsveç’te yaşayan çok sayıdaki Azerbaycanlı kültür insanı katıldı. Stockholm’ün merkezinde, İsveç sarayına ve parlamentosuna çok yakın bir yerde, Gamla Stan (eski şehir) Galeri Peppas’da açılan sergi ziyaretçilerden de büyük ilgi gördü.   

 NE OLMUŞTU

Hatırlanacağı gibi, 25 Şubat 1992 gecesi Ermeni güçleri Hocalı şehrine baskın düzenlemişti. Baskında 106’sı kadın 83’ü çocuk toplam 613 Azerbaycan vatandaşını katledilmiş, 487 kişi yaralanmış, 1287 kişi esir alınmıştı. Katliamın ardından yüz binlerce insan da evini terk etmek zorunda kalmıştı. İsveç’teki Azerbaycan vatandaşları ve sivil toplum kuruluşları yıllardır İsveç parlamentosunun Hocalı katliamını “soykırım” olarak tanıması için siyasi partilerle ilişkiler içerisinde.  Azerbaycan Diasporası da “Hocalı için adalet” kampanyası düzenleyerek 47 ülkede Hocalı katliamının “soykırım” olarak kabul edilmesi için çalışmalar yürütüyor. 

Sonraki Haber