Su kaybına dikkat

Halsizlik, baş ağrısı vücut ısısının artması ve ölümcül sonuçlara neden olan su kaybının önüne bol su, sebze ve meyve tüketerek geçmek mümkün. Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu vücut direncini artıracak besinleri önerdi.

Yer yer 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle vücutta su kaybı arttı. Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, yaz sıcaklıklarına karşı vücut direncini arttırmak için bol sıvı ve taze meyve sebze tüketimini önerdi.

Şırnak Cizre’de hava sıcaklığı 47 dereceyi aştı. Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa’da da sıcaklık 40 derecenin üstünde ölçüldü.  İnsan vücudundaki su kaybının yüzde 2 ila 3'e ulaştığı durumlarda halsizlik, baş ağrısı, vücut ısısının artması ve fiziksel performansta azalma yaşanıyor.  Su kaybının artması ölüme kadar gidebilecek birçok olumsuzlukları tetikliyor. Bunların önlenmesi için kaybedilen suyun yerine konulması gerektiğini vurgulayan Hayoğlu, şunları kaydetti:

"Vücudun direncini arttırmak ve salgınlardan korunmak hem de yaz sıcaklarına karşı dirençli olmak için özellikle vücudun su ihtiyacını karşılamak gerekiyor. Su kaybı sırasında vücutta mineral madde de kaybolur. Mineral maddenin kaybolması vücuttaki elektrolit dengeyi bozar, bu dengenin bozulması sağlıklı bir insanda ve özellikle tansiyon sorunu olan kişilerde probleme yol açar. Bunu önlemek için vücudun hem su hem de farklı besinlerle direncin arttırılması gerekir. Özellikle yaz aylarında yetişkin bir insanın 2 ila 2,5 litre su içmesi gerekir. Mineral madde kaybını da takviye etmek amacıyla maden suyu içilebilir. Bunun yanında vücudu takviye etmek amacıyla yoğurt yenilmeli, ayran, taze hazırlanacak limonata içilmeli."

Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu

ZEYTİNYAĞLI TERCİH EDİLMELİ

Prof. Dr. Hayoğlu, yaz döneminde alınan gıdaların yağlı olmaması ve tıka basa yenilmemesinin önemine dikkati çekerek, bu dönemde balık, zeytinyağlı sebzeler ve salatanın tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Beslenme alışkanlıklarının da vücudun direncini arttırmak için önemli olduğunu anlatan Hayoğlu, "Sıvı alımının yanında beslenme açısından özellikle yaz aylarında vücudun direncini arttırmak amacıyla bir dizi tedbir alınmalı. Bol miktarda yeşillik, taze meyve ve sebze tüketilmeli. Mesela karpuz tüketmek hem serinletici açıdan hem de susuzluk açısından önemlidir." dedi.

Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, bunların yanı sıra ara öğün olarak ceviz, fındık ve fıstık gibi ürünlerin de tüketilmesinin vücudun dinç tutulması açısından faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Sonraki Haber