Su vatandır

Kısa adı DSİ olarak bilinen Devlet Su İşleri, ülkemizdeki su kaynaklarını yönetmekte birinci yetkili kurum. Tarım alanlarının sulamasından içme suyu ve kullanım suyuna, taşkınları önlemeye kadar pek çok alanda faaliyet yürütüyor

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 64 bin 130 dekar alanda tescil çalışmaları tamamlandı. Projeden 10 yerleşim yerinin faydalanacak

Ege’nin kalbi Uşak’a son 21 yılda 6,67 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kent genelinde 132 tesisi vatandaşın hizmetine sunduklarını söyledi. “Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bizler tarihini ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana 'Su Vatandır' anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir. ’dedi.

UŞAK’A 18 BARAJ

Uşak ekonomisini daha da güçlendirmek için DSİ Genel Müdürlüğü’nce 21 yıl önce başlatılan yatırım seferberliği kapsamında kent genelinde 18 baraj, 16 gölet, 1 de depolama tesisi inşa edildi. Bu tesislerde toplam 49,46 milyon m3 su depolandığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Şu anda Uşak’ta 1 barajda inşaat çalışmalarımız devam ediyor. 6 baraj ve 3 gölet projemiz planlama aşamasında ayrıca 1 projemizde yatırım programında. Hedefimiz tüm projelerimizi belirlenen takvim içerisinde tamamlayarak, Uşak’ımızın verimli topraklarına daha da verim katmak” dedi.

İÇME VE KULLANMA SUYU

Uşak’ın içme ve kullanma suyu problemini çözmek amacıyla son 21 yılda kente 2 tesis inşa ettiklerini hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu tesislerden kente yılda 6.40 milyon m3 içme ve kullanma suyu verildiğini söyledi. Yaklaşık 100 bin kişinin günlük su ihtiyacının karşılandığını ifade etti. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, gövde dolgusu tamamlanan Sorkun Göleti’nden de kente yılda 770 milyon m3 içme ve kullanma suyu verileceğini söyledi.

MODERN SULAMA TESİSİ

Uşak’ı Türk tarımının öncü kentlerinden yapabilmek için son 21 yılda kent genelinde 45 sulama tesisinin hayata geçirildiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2003’ten günümüze kadar 114 bin 730 dekar araziyi borulu basınçlı sulama sistemi ile tanıştırdık. Düşen sulama maliyetleri ile artan verim ve ürün çeşitliliği sayesinde bölge ekonomisine yılda 575.6 milyon lira ek katkı sağlıyoruz. ” dedi. Şu anda Uşak genelinde 1 proje inşaat, 27 projeninse plan-proje aşamasında olduğunu kaydeden Balta, bir dere ıslah projesinin de yatırım programına alındığını kaydetti.

TÜRK TARIMININ GÖZBEBEĞİ MANİSA

DSİ, son 21 yılda Şehzadeler kentinde 19.71 milyar liralık yatırım yaptı. “Su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından kurulan içmesuyu tesisleri, barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri de suya yön veriyor. DSİ faaliyetlerinden biri de HES’ler. Bir yandan “Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığına set çekiyor” denirken, diğer yandan “doğaya zarar veriyor” söylemiyle karşı çıkan grupların eylem alanı olan HES’ler, nükleer santrallerde olduğu gibi tartışma alanı.

Sonraki Haber