Sultan II. Abdülhamid'in en sevdiği yemekti, onu yapamayan saraya aşçı olarak alınmazdı... İşte saray usulü Soğanlı Yumurta tarifi
Osmanlı saray mutfağı birçok lezzete ev sahipliği yapıyor. Bu lezzetlerden biri, 2. Abdülhamid'in en sevdiği yemek olarak biliniyor. 2. Abdülhamid'in en sevdiği yemek olan saray usulü soğanlı yumurta tarifini sizin için derledik.
Osmanlı saray mutfağından tüm ülkeye yayılan birçok lezzet arasında, birbirinden farklı Osmanlı padişahlarının da en sevdiği yemekler de vardı. Bu lezzetlerden en dikkat çekicisi, 2. Abdülhamid ve Soğanlı yumurta sevgisiydi. 2. Abdülhamid soğanlı yumurtayı o kadar çok severdi ki, saraya aşçı alınacağı zaman yeni aşçıya soğanlı yumurta yaptırılır, eğer padişah tadını beğenmezse o aşçı saraya alınmazdı. Peki 2. Abdülhamid'in en sevdiği yemek olan Soğanlı Yumurta nasıl yapılırdı? İşte saray usulü soğanlı yumurta tarifi...
SARAY USULÜ SOĞANLI YUMURTA
Malzemeler
4 adet büyük boy kuru soğan (piyazlık doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
5 adet yumurta
Yapılışı
1. Soğanları yarım ay şeklinde piyazlık doğrayın. Üzerine tereyağı ve sıvıyağı da ekleyerek tavaya alın. Soğanları zedelemeden yarım saat boyunca kısık ateşte pişirin.
2. Soğanlar karamelize olmaya başladığında üzerine tarçın, tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra karışımın üzerine 5 yumurtayı kırın.
Soğanlı Yumurta, Sultan 2. Abdülhamid için özel olarak 5 yumurta ile hazırlanırdı.
3. Tavanın kapağını kapatarak 5 dakika pişmeye bırakın.
Soğanlı Yumurtanız hazır. Afiyet olsun!