Sumak nedir? Sumak nasıl kullanılır? Sumağın faydaları ve zararları

Sumak, sumak ağacının kırmızımsı meyvelerinin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilen bir baharattır. Sumak, insan sağlığına oldukça faydalı bir baharattır. Peki sumak nasıl kullanılır? Sumağın fayda ve zararları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Geleneksel mutfakların vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olan sumak, sadece yemeklere renk ve tat katmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sunuyor. Doğal yapısı ve zengin besin içeriği ile sumak, yüzyıllardır farklı kültürlerde hem gastronomi dünyasında hem de tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.

SUMAK NEDİR?

Sumak, Akdeniz bölgesine özgü bir baharat türüdür. Rhus Coriaria çalılarında bulunan parlak kırmızı meyvelerin öğütülmesiyle elde edilir ve çok çeşitli yemek ve sosları zahmetsizce tamamlayan eşsiz bir narenciye tadına sahiptir. Sumak, anavatanında ve Orta Doğu'da yüzyıllardır kullanılıyor olsa da, en az kullanılan baharatlardan biri olmaya devam etmektedir.

SUMAĞIN FAYDALARI

Yemeğe ekşi bir tat katmasının yanı sıra sumak aynı zamanda faydalarla doludur. İşte yemeğinize daha fazla eklemenin potansiyel sağlık faydalarından sadece birkaçı.

SAĞLIKLI YAĞLAR İÇERİR

Sumak, çoğunluğu oleik asit ve linoleik asit olmak üzere yağ içeriği açısından zengindir. Bunlar sağlıklı yağlar olarak bilinir ve kalp sağlığını desteklemek ve cildi korumak gibi faydaları vardır.

SUMAK ÇEŞİTLİ ANTİOKSİDANLAR AÇISINDAN ZENGİNDİR

Birçok bitki ve baharat gibi sumak da çeşitli antioksidanların kaynağıdır. Bunlar, vücudun oksidatif strese neden olabilen ve sonuçta hücre hasarına yol açabilen serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olan bileşiklerdir.

DİYET LİFİ KAYNAĞIDIR

Sumağın oldukça fazla miktarda lif içerdiği düşünülmektedir. Bu madde, sağlıklı bir bağırsağı korumak ve iyi bir sindirim sağlamak için gereklidir.

FAZLA SUMAK TÜKETMEK ZARARLI MI

Çoğu insan yemeklerinde sumak kullanmakla ilgili bir sorun yaşamayacaktır. Bununla birlikte sumak, kaju fıstığı ve mango ile benzer bileşenlerden oluşur, bu da alerjisi olan kişilerin sumaktan kaçınması gerektiği anlamına gelir.

SUMAK NASIL KULLANILIR

Sumakla neyin iyi gideceğinden emin değil misiniz? İşte bu lezzetli baharatı mutfağınızda nasıl kullanabileceğinize dair birkaç fikir.

Tuz ve karabiberin yanında günlük çeşni olarak kullanın.
Limon suyu yerine ev yapımı humusa ekleyin.
Salata sosuna biraz serpin.
Sebzeleri içinde marine edin ve sonra fırında kızartın.
Biraz beyaz peynirle çırpın ve fırında patates (veya tatlı patates) dolgusu olarak kullanın.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kaynak: HollandandBarret.com

Sonraki Haber