Sumitomo kalitede Avrupa ücrette Afrika!

Çankırı’da greve çıkan lastik işçileri ücretlerinin asgari ücret civarında kaldığını belirtti. ‘Karbon karası yutuyoruz, ekmek parası istiyoruz’ diyen işçilere Vatan Partisi destek verdi.

Çankırı’da Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) ile greve çıkan Sumitomo işçileri altı günü geride bıraktı. Lastik üretiminin yapıldığı ve yaklaşık 2400 sendika üyesinin bulunduğu iş yerinde, beş ay süren toplu pazarlık sürecinde ücret başta olmak üzere sosyal haklar ve bazı idari maddelerde anlaşma sağlanamamıştı. Coşkuyla bozkıra kurulu fabrika önünde grevlerini sürdüren Çankırı’nın yarenlerini Vatan Partisi ziyaret ederek destek verdi. Burada konuşan Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık işçilere sonsuz dayanışma dileklerini iletti. Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu ve işçiler de kararlılık mesajı verdi.

‘EMEĞİN HAKKINI VERMEK EN ÖNEMLİ MESELE’

Burada Sumitomo işçilerine konuşan Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, emeğin en yüce değer olduğunu vurguladı. Karanlık, “Emek en baştaysa, emekçiye hakkını vermek en önemli meseledir. Dolayısıyla biz sonuna kadar, siz burada bayrak tuttukça beraberiz. Her alanda yanınızdayız. Petrol-İş Sendikası’nı 60 yıldır tanıyorum. Türkiye’nin bugün geldiği noktada çok önemli roller oynamıştır. Deneyimlidir. Ülkesinin vatansever duygularını bilir. Petrol-İş’in burada kesinlikle sonuç alacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vatan Partisi Çankırı İl Başkanı Süleyman Karataş da “Çankırı’nın bir özelliği vardır. İnsanı, işçisi dürüst ve sağlamdır. Burada da işçiler tek vücut hareket ediyor. Bu grev başarıyla devam ediyor. Biz de Vatan Partisi olarak sonuna kadar yanlarındayız.” dedi.

ÇIKILMAZ DENİLEN YERDE GREV PANKARTI AÇILDI

Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu da “Bugün Çankırı’nın çıkılamaz denilen yerde de grevimize başladık. Bu grevi mertçe yapacağız, namertçe engellenmesin dedik.” ifadelerini kullandı. Grevlerin dayanışmayla güçlendiğini vurgulayan Başkan Topçu, şöyle devam etti:

“Çünkü emek çok öncül bir şey. Sermayeden önce gelir sermayenin önüne geçer. Onu ayakta tutandır. Emeğinin karşılığı verilmeyince de insanın canına tak ediyor. Biz ister miyiz Anadolu’nun ortasında çarkları durduralım? Hepimiz vatan aşığıyız ama biz onları büyütürken kendimiz küçülelim istemiyoruz.

‘SONUNA KADAR MÜCADELE’

“Biz lastik işçisiyiz. Karbon karası yutuyoruz, ekmek parası istiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz, her şeye hazırız. Kalitede Avrupa standartlarında en iyi markalarla yarışırken en düşük ücretlerin bize dayatılmasını istemiyoruz. Kalitede Avrupa, ücrette Afrika anlayışını kırmak istiyoruz. Burada 2 bin 400 yarenimle bu grevi başaracağız. Bugüne kadar sendikamızın 74 yıllık geleneğine, Çankırı’nın yarenliğine uygun hareket ettik.”

BEDENLER İÇERİDE GÖNÜLLER GREVDE

Petrol İş Sendikası İşyeri Baş Temsilcisi Ayhan Bostancı da, Sumitomo’nun normal bir fabrika gibi düşünülmemesini istedi, ağır sanayide çalıştıklarını söyledi. Bostancı, “İki üç aydır içeride çeşitli uyarı eylemlerinde bulunduk. İşveren bunu görebilirdi ama görmedi. Bizi hep asgari ücret ve civarına mahkum ettiler. Evet ekonomiye yön vermiyoruz ama ekonominin geldiği noktada kendi lastiğini dövizle Avrupa’ya pazarlıyorsa istedik ki bizim ücretlerimiz de artsın. Şu anda hava çok iyi. Diğer arkadaşlarımızın da bedenleri içerde, gönülleri dışarıda. Zafer direnen emekçinin olacak.” diye konuştu.

Ayhan Bostancı

MAKİNELERİ ÇİÇEK GİBİ BIRAKTILAR

İşçilerden Çetin Alaca da “Beş aydır bir sözleşme aşamasındayız. Sürecin buraya geleceği belliydi. Greve çıkacağımız gün de öyle vefalı arkadaşlarımız var ki içeriyi çiçek gibi bıraktılar, işimizi seviyoruz. Her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Ama hakkımızı almadan da içeri girmeyeceğiz. Biz burada don lastiği değil araç lastiği üretiyoruz. Temel talebimiz bugün enflasyon belli, ev kirası belli… Buna göre haklar istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çetin Alaca

TUVALET YASAĞI!

Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu, Sumitomo işvereninin astığı çeşitli ilanlarda grevdeki işçilerin fabrika tuvaletlerini kullanamayacağını duyurduğunu söyledi. Topçu, “Bunu yazmakla neyi hedefledin? Grevi mi kırarım dedin? Belediyemiz sağ olsun, daha grev başlamadan mobil WC, çadırımızı koydular. Sen işverensin ama emeği de koruyanlar var. Yalnız değiliz.” dedi.

Sonraki Haber