Sur Kültür Yolu Festivalinde 50 bin kişiyle konser coşkusu! CSO 13 yıl sonra Diyarbakır’daydı

Sur kültür Yolu Festivali’ne Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) damgasını vurdu. Diyarbakırlı vatandaşlar, festivalde CSO’yu izlemekten memnuniyet duyduklarını belirttiler

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında, Diyarbakır'da 13 yıl aranın ardından yeniden sahne aldı. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca kentte düzenlenen ve dün başlayan festival ilgiyle sürüyor. 2009 yılında Güneydoğu Anadolu turnesinin ikinci durağında Diyarbakır'da konser veren CSO, festival etkinlikleri kapsamında Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Şef Cemi'i Can Deliorman yönetiminde, keman sanatçısı Cihat Aşkın'ın solist olarak yer aldığı konser büyük ilgi gördü.

‘CSO’YU TERCİH ETTİM’

İzleyicilerden Nalan Yalçındağ, AA muhabirine, festivalde çok sayıda etkinliğin yer aldığını belirterek, mümkün olduğunca tüm etkinliklere katılmaya çalıştığını söyledi.

Festival nedeniyle kentte hareketlilik yaşandığını, insanların etkinliklere katılmak istediğini dile getiren Yalçındağ, "Bu akşam özellikle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı tercih ettim. Çünkü uzun süreden sonra ilk kez kente geliyor. Kaçırmak istemedim. Çok memnunuz. Herkesi buraya bekliyoruz." dedi.

İzmir'den gelen Semiha Aydemir ise kenti ilk kez ziyaret ettiğini ifade ederek, ziyaretlerinin festival ile aynı döneme denk gelmesinden mutluluk duyduklarını belirtti. Festivalin kente ayrı bir renk kattığını anlatan Aydemir, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı televizyonda izlemiştim. Festivalde de kaçırmak istemedim. Bu tür konserleri çok seviyorum. Festival de Diyarbakır için gayet güzel oldu. Burada çok güzel yerler gezdim. Mutlaka görülmesi gereken yerler. İyi ki gelmişim." Öte yandan, festival kapsamında Oğuzhan Koç da Dağkapı Meydanı'nda konser verdi. En sevilen parçalarını seslendiren Oğuzhan Koç'a müzikseverler de eşlik etti. Vatandaşların telefonlarının ışıklarını açması, konser alanında renkli görüntüler oluşturdu.

Diyarbakır’da düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali ilk günün ardından ikinci günüyle de yine birbirinden farklı etkinliklerle sanatseverlerle buluştu. Festivalin ikinci günündedüzenlenen etkinliklere yine on binlerce kişi katıldı.

BİNLERCE SANATSEVER İLGİ GÖSTERDİ

Kurşunlu Cami Meydanı Sahnesi’nde düzenlenen etkinliklere 5 bin kişi, yine aynı alanda başka bir noktada düzenlenen çocuk etkinlik alanında düzenlenen aktivitelere ise yaklaşık 15 bin kişi katılırken, Yenikapı Caddesi üzerinde düzenlenen sokak sahneleri, sergiler ve gastronomi etkinliklerine ise 10 binden fazla kişi ilgi gösterdi. Ressam Devrim Erbil’in Sergisi’ne de ev sahipliği yapan Keçi Burcu’nda gün boyu gerçekleşen Gökyüzü Gözlem Etkinliği veaçık hava sinema gösterimlerine de yine yaklaşık 14 bin kişi katıldı. Sur’da diğer noktalarda düzenlenen etkinlikler de yine binlerce sanatseverin ilgisiyle karşılaştı.

MEVLANA’DAN ATATÜRK’E ‘NUH’ SERGİSİ

Ressam İsmail Acar'ın eserlerinden oluşan "Nuh" sergisi, Sur Kültür Yolu Festivali'nde sanatseverlerle buluştu. Acar'ın geçmişten bugüne 40'a yakın eserinin yer aldığı sergi, Mar Petyun Keldani Kilisesi'nde açıldı. Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Acar, Nuh peygamberin insanoğlunun ikinci yaratılışını simgelediğini savundu. İsmail Acar, sanatseverlerin bütün peygamberler tarihini, Ahmed-i Hani'den Ahmed Yesevi'ye kadar birçok Anadolu ereninin hikâyesini sergide görebileceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Kültür ve Turizm Bakanlığının bir organizasyonu olarak Sur Kültür Yolu Festivali bünyesinde Keldani Kilisesi'nde böyle bir sergi yapıyoruz. Tüm Diyarbakır halkını ve sanatseverleri buraya davet ediyorum. Burada 40'a yakın eser var. Bu eserler bir kaligrafik yaratılış tablosuyla başlıyor, Hazreti Süleyman'la devam ediyor. Hızır, İlyas, Mevlana, Yunus, Hacı Bektaş Veli de bulunuyor. Sanatseverleri, 360 derece dediğimiz göz eserlerden Kanuni Sultan Süleyman'a ve Atatürk'e kadar gelen bir tarih silsilesiyle hazırlanmış bir sergi bekliyor." Sergi, 18 Ekim'e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

İSMAİL ACAR KİMDİR?

Suşehri'nde 1971'de dünyaya gelen sanatçı, 1991'de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun oldu. Eserleri yurt içi ve yurt dışında birçok galeri, müze ve koleksiyonda yer alan Acar, 2001'den itibaren gerçekleştirdiği tüm sergilerin gelirinin bir kısmını, sosyal yardım amaçlı çalışan vakıf, dernek ve kuruluşlara bağışlıyor. Sanat çalışmalarını İstanbul’da sürdüren ressam, aralarında Floransa Bienali birincilik ödülü ve Moskova Sanat Fuarı ödülü olmak üzere uluslararası alanda çok sayıda ödül aldı.

Sonraki Haber