Sürekli uçuk çıkarmak hangi hastalıklara işarettir ?

Uçuk, önemsiz bir ağız yarası gibi görünebilir ancak uzmanlar uyarıyor; Sürekli tekrarlayan uçuklar bazı hastalıkların sinyali olabilir. Ağrılı ve kaşıntılı da seyrebilen bu bakteri türü çoğunlukla kendiliğinden geçiyor ama sebebini bilmek, sağlığınız için önem arz ediyor. İşte detaylar...

Halk arasında uçuk olarak tabir edilen ve genellikle ''korku'' kaynaklı çıktığına dair halk arası inanışlar barındıran uçuk, tıp dilinde herpes virüsü olarak adlandırılır. Ağrılı ve içi kabarcık dolu lezyonların eşliğinde görülen viral, bulaşıcı bir enfeksiyon olarak tanımlanır. Herpes Simpleks tip bir ve ikisi tarafından meydana gelmektedir. Hormanel değişikliklerde, bağışıklık sistemi zayıflıklarında, ateşli enfeksiyonlarda, güneşe fazla maruz kalındığında tekrarlayabilir. Uzmanlar Simpleks enfeksiyonlarının eğer bağışıklık sistemi işleyişinde herhangi bir problem yoksa kendiliğinden geçtiğini ifade etmektedir. Ancak, uçuğun iyileşme süreci hızlandırılmak isteniyorsa doktora başvurarak uygun görüldüğü takdirde oral yolla bir ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.Öte yandan uzmanlar, hastanın uçuk probleminin yılda altı defadan fazla tekrarladığı durumlarda, baskılama tedavisi denilen tedavi yönteminin uygulandığını da söylemlerinde belirtmektedir.

SÜREKLİ UÇUK ÇIKARMAK HANGİ HASTALIKLARA İŞARETTİR?

Herpes simpleks hakkında tıbbı kaynaklarda yer alan bir diğer bilgi de virüsün insandan insana, genellikle yakın temas veya cinsel aktivite yoluyla bulaştığıdır. Virüs dudak ve yanak mukozasında yer alan epitel hücrelerine yerleşerek, vezikül dediğimiz içi sıvı dolu şişlikler oluşturur ve bunlar bir kaç gün sonra patlayarak dudak dokusunda küçük kırmızı ülserler oluşturur.Dr. Aytaç Karadağ konu ile ilgili olarak; " Çinko, B kompleks ya da C vitamini eksikliklerinden dolayı da uçuk virüsünün meydana çıkabileceğini ifade ediyor.Soğuk algınlığı kremleri veya merhemleri, uçukların semptomlarını hafifletmek ve iyileşme sürecini rahatlatmak için kullanılabilir. Bunlar ağrıyı ve kaşıntıyı azaltabilirler.Doğru tedaviyi uygulamak için doktora başvurmak önemlidir.

Sonraki Haber