Suriye, dünyaya seslendi: Yaptırımlar deprem kadar yıkıcı
Suriye de depremin ardından enkazın altından insanlarını kurtarmaya çalışıyor. Ancak ABD’nin koyduğu ambargolar arama kurtarma ekipmanlarından insani yardımlara birçok desteğin ülkeye ulaşmasını engelliyor. Suriyeli yetkililer dünyaya ‘insanları kurtarmak için yaptırımlara karşı durma’ çağrısı yaptı
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde, Suriye’nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 2 bin 530, yaralananların sayısı ise 4 bin 645’e yükseldi. Suriye’de depremlerden etkilenen İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama kurtarma çalışmaları 6 Şubat’tan bu yana sürüyor. Ancak ABD ve müttefiklerinin uyguladığı yaptırımlar deprem felaketinin yaşandığı Suriye’de yardım ve kurtarma çalışmalarını ciddi şekilde engelliyor.
ULUSAL ACİL EYLEM PLANI
Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Dr. Faysal Mikdad, Suriye’yi vuran depremin yarattığı felaketin “son derece büyük” olduğunu ve ülkenin 12 yıldır içinden geçtiği zor koşulların, terörizm ve destekçileriyle mücadelenin bu felaketin derinliğini artırdığını söyledi.
Mikdad, yıkıcı depremin ilk anlarından itibaren Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başkanlığında yapılan olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısında 24 saat çalışan bir merkezi operasyon odası kurulduğunu ve ulusal bir acil durum planı kabul edildiğini belirtti. BM üye ülkeleri, BM’nin ilgili kurum ve fonları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve diğer insani yardım kuruluşlarına “Suriye’ye yardım eli uzatma” çağrısı yaptıklarını dile getiren Mikdad, “Birçok kardeş ve dost ülke bu çağrıya yanıt verdi. İnsani yardım taşıyan uçaklar kısa süre içinde Şam, Halep ve Lazkiye uluslararası havaalanlarına ve oradan da etkilenen bölgelere ulaştı.” dedi.
ABD, HİÇBİR YARDIMA İZİN VERMİYOR
Salı günü Al-Mayadeen TV kanalına bir mülakat veren Mikdad, uluslararası yasalara göre insani yardımların yaptırıma tabi olmamasına rağmen ABD yaptırımlarının Suriye’ye gönderilen tüm yardımları engellediğini de sözlerine ekledi.
Washington ve Batılı müttefiklerinin bazı ülkelere emirler vererek Suriye ile müzakere etmeleri ya da herhangi bir bankanın Suriye ile anlaşma yapması halinde kendilerine yaptırım uygulamakla tehdit ettiklerini vurgulayan Mikdad, “ABD ve Batılı ülkelerin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar felaketi daha da derinleştirdi” dedi. Bu yaptırım ve yasadışı uygulamaların son bulması gerektiğini söyleyen Mikdad, hükümetinin “Suriyelilere insani yardım ulaştırabilmeleri için uluslararası kuruluşlara gerekli tüm kolaylıkları sağlamaya hazır olduğunu” da sözlerine ekledi.
‘DİKTATÖRE ELİMİZİ UZATMAYIZ’
ABD ve müttefikleri de dahil olmak üzere birçok ülke yardım ve kurtarma çalışmalarında Türkiye’ye destek verirken, Suriye’ye benzer bir yardım eli uzatmayı reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye’de sadece STK’lar tarafından yürütülen bazı çalışmaları desteklemeye istekli olduğunu, ancak Beşar Esad hükümeti ile hiçbir ilişkisinin olmayacağını açıkça belirtti. Al Jazeera’nin aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bir düzine yıl boyunca halkına zulmetmiş bir hükümete elimizi uzatmamız oldukça ironik, hatta ters tepen bir davranış olur.” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Rusya da dâhil olmak üzere tüm uluslararası aktörler, mağdurlara insani yardımın ulaşabilmesi için Suriye rejimi üzerindeki baskılarını arttırmalıdır.” dedi. Almanya’nın resmi ilişkilerinin bulunmadığı Suriye’ye yardımlar uluslararası sivil toplum örgütleri aracılığıyla gönderiliyor. Baerbock, Malteser International yardım grubuna ek bir milyon avro sağlanacağını ve Almanya’nın ülkedeki diğer uluslararası sivil toplum kuruluşlarına daha fazla para sağlamak için çalıştığını açıkladı.
KIZILAY BAŞKANI’NDAN ÇAĞRI
Suriye Arap Kızılayı Başkanı Khaled Hboubati de başta ABD ve müttefikleri olmak üzere Batılı ülkelerin, şiddetli bir depremle yerle bir olan Suriye’ye yönelik kuşatma ve yaptırımlarını kaldırmalarını ve böylece kurtarma ve yardım çalışmalarının engellenmeden devam etmesini talep etti.
Suriye Arap Haber Ajansı (SANA)’nın haberine göre önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Hboubati, “Kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına devam edebilmek için ağır ekipmanlara, ambulanslara ve itfaiye araçlarına ihtiyacımız var ve bu da Suriye üzerindeki yaptırımların bir an önce kaldırılmasını gerektiriyor.” dedi.
SEZAR YASASI İNSANİ YARDIMI ENGELLİYOR
ABD Kongresi 2020 yılında, Suriye hükümetiyle iş yapan herhangi bir grup ya da şirketin yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını öngören Sezar Yasası’nı kabul etmişti. Yasa, 2011 yılında ülkedeki savaşın başlamasından bu yana ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından Suriye’ye uygulanan mevcut yaptırımların kapsamını genişletiyor.
Yaptırımların Suriye’nin insani yardım, sağlık ve diğer sosyal sektörleri ile genel ekonomik iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkisi BM tarafından çeşitli vesilelerle eleştirilmişti. BM ayrıca Suriye’ye yönelik tüm tek taraflı cezalandırıcı tedbirlerin kaldırılmasını talep etmişti.
SURİYE’YE YARDIM ASYA’DAN GELDİ
Cezayir, Libya ve İran yardım malzemesi taşıyan uçaklarını Halep’e dün ulaştırdı. Irak ve Umman, ülkenin depremle mücadele ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir hava koridoru kurdu. Birleşik Arap Emirlikleri, 50 milyon dolar değerinde yardım açıkladı. Irak, Hindistan ve Ürdün, insani ve tıbbi yardımla dolu uçaklarını Şam’a ulaştırdı. Çin, Tunus ve Malezya, yardım çalışmalarına başladığını duyurdu. Yeni Zelanda, Suriye Kızılayı’na 500 bin Yeni Zelanda doları yardım göndereceğini açıkladı.
Lübnan hava sahası ve limanlarını Suriye’ye yapılacak yardımlara açtı. Lübnan Ordusu ise Mühendis Taburu üyelerini arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere Suriye’ye yolladı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Umman Sultanı Al Said, Ürdün Kralı Abdullah; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı arayarak dayanışma mesajlarını iletti. Filistin direniş hareketi Hamas lideri İsmail Heniye de Beşar Esad’a hitaben yazdığı mesajda Filistin halkının Suriye’nin yanında olduğunu belirtti.
SURİYELİ GENÇLERDEN VE SENDİKALARDAN ÇAĞRI
Suriyeli Ulusal Öğrenci Birliği (NUSS), uluslararası öğrenci ve gençlik örgütlerini, Suriye’ye uygulanan kuşatma ve tek taraflı zorlayıcı ekonomik yaptırımların derhal sona erdirilmesi için hükümetlere baskı yapmak üzere hızlı ve acil bir şekilde harekete geçmeye çağırdı.
Açıklamada, çağrılar şu şekilde ifade edildi:
”Suriye’ye ve halkına 12 yıldır uygulanan kuşatmaya ve tek taraflı zorlayıcı ekonomik yaptırımlara derhal son verilmelidir.
Depremin ve kuşatmanın etkilerini ve acılarını hafifletmek üzere Suriye’ye ve halkına acil ve ivedi yardım sağlanmalıdır.
Dünyadaki insani durumları desteklemek ve yardım etmek ve insani ve resmi siyasi duruşları birbirinden ayırmak gerekmektedir.
Etkilenenlerin yararına nakit transferlerinin gelişini kolaylaştırmak açısından Suriyeli öğrencilerin ve toplulukların çağrıları karşılanmalıdır.”
Suriye Arap Cumhuriyeti İşçi Sendikaları Genel Federasyonunu da benzer bir çağrı yaptı. Açıklamada şunlar ifade edildi: “Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü ve dünyanın dört bir yanındaki tüm emek örgütlerini, Suriye halkına haksız abluka uygulayan Batılı ülkelere, binlerce masum insanı kurtarmak için enkazın kaldırılmasına katkıda bulunacak ağır ekipman, kurtarma ekipmanı ve hastane malzemelerinin girişini engelleyen bu haksız kuşatmayı kaldırmaları için amansız bir baskı gerektiren bu insani felaketin yanında samimiyetle durmaya çağırıyoruz.”