HTŞ ile henüz görüşmedik

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi el-Bahra, 'Yakında Ahmed Şara ile yapılacak bir toplantıda görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. (Geçici hükümet kurulurken) bizimle istişare edilmedi ve zaten bunu beklemiyorduk.' diye konuştu

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el-Bahra, Rudaw ve al Rabia TV’ye ayrı ayrı röportajlar verdi. Daha önce Cenevre’deki Anayasa görüşmelerinde Suriyeli muhalifleri, “Muhaliflerin Eşbaşkanı” sıfatı ile temsil etmiş bir isim olan Bahra, SMDK’nın mevcut Geçiş Hükümeti ile ilişkileri üzerine değerlendirmeler de bulundu ve koalisyonlarının sahadaki rolünü anlattı.

‘ÇOĞUNLUK KARAR VERECEK’

Al Rabia TV’den muhabir Ghadeer Hasan’ın sorularını yanıtlayan Bahra, Türkiye’nin Esad hükümetinin devrilişinde askeri olarak hiçbir şekilde müdahale içinde olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzattığı eli sıkmayan Esad’ın müzakere ve siyasi çözümlerden kaçtığını belirten Bahra, bütün bu yaşananların Suriye’deki mevcut durumu yarattığını ifade etti.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ)’ın lideri Colani kod adlı Ahmed el Şara’nın Suriye’yi tek başına yönetmesine ihtimal vermediğini belirten Bahra, “Suriye’nin geleceğine çoğunluk karar verecek.” dedi.

Bahra röportajında azınlıklara karşı “intikam ve misilleme” yapılmasından korktuğunu belirterek, “bu girişimler cinayet sayılacaktır ve elbet bu suçlara karışanlara yönelik soruşturmalar yürütülecektir.” dedi.

‘TÜM SURİYELİLERİ KAPSAYAN…’

Bahra, Rudaw’ın İstanbul Temsilcisi Rawin Sterk’in de sorularını yanıtladı. “Colani Suriye'nin cumhurbaşkanı olursa bunu kabul edecek misiniz?”, “Mevcut hükümet ile bir anlaşmaya varmayı bekliyor musunuz?” gibi soruları yanıtlayan Bahra özetle şunları anlattı:

“Konu bir başkanlık meselesi değil çünkü bu dönem ya şu andan itibaren mart ayına kadar olan ilk kısımda geçici bir dönem, ya da bir geçiş aşamasıdır. Mevcut anayasaya göre Suriye'de seçimlerin yapılması pek mümkün gözükmüyor.

"Anayasanın ya genel kongre tarafından seçilecek bir kurucu meclis tarafından ya da ana muhalefet kurumlarının üzerinde mutabakata varacağı mekanizmaya göre yeniden hazırlanması gerekiyor.

"Geçiş hükümetini kurup genel kongre çağrısı yaptıktan sonra, bir geçiş hükümeti ve anayasayı yeniden hazırlayacak bir komiteyle buradan çıkmalı, ardından güvenli ve tarafsız bir ortam yaratmalıyız. Bu ilk dönemden sonra ikinci bir kısım, 18 ay daha sürer.

“Suriye Ulusal Koalisyonu olarak ana merkezimizi Şam’a taşıma ve diğer illerde şubeler açma planları yapıyoruz. Yakında Sayın Ahmed Şara ile yapılacak bir toplantıda görüş alışverişinde bulunulması ve en önemli hatların paylaşılması bekleniyor. Burada üç temel hedefe ulaşmayı planlıyoruz: Adalet, Demokrasi ve tüm Suriyeliler için eşit hak ve yükümlülüklere sahip bir sivil devletin hayata geçirilmesi. Adalet sağlandığı sürece Suriye halkı özgür ve adil seçimlerle liderlerini seçebilecek ve rolünü belirleyebilecektir.”

Sonraki Haber