Suriye Ordusu ile PKK arasındaki çatışmalar artacak

Uzmanlar, terör örgütü PKK/YPG'nin ABD'den aldığı destekle Kamışlı ilçesinde Suriye Ordusu'yla yaşadığı gerginliği tırmandırdığına dikkati çekerek, ilerleyen günlerde Suriye güçleri ile terör örgütü arasındaki çatışmaların daha da artmasını beklediklerini belirtiyorlar.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan, Suriye'nin Kamışlı ilçesinin iki ayrı bölümünü yöneten Suriye Ordusu ile YPG/PKK'lı teröristler arasında son günlerde yaşanan çatışmaları, AA muhabirine değerlendirdi.

SETA Dış Politika Araştırmacısı Acun, söz konusu çatışmaların beklenen bir şey olduğunu belirterek, YPG/PKK'nın amacının, Suriye güçlerini Kamışlı ilçe merkezinden çıkarmak olduğunu söyledi.

Acun, "Zaman zaman gerginlik yaşanıyordu. Çatışmalar söz konusu oluyordu. Ama hep bir şekilde ateşkes sağlandı. Zaman içerisinde PKK'ya bağlı olan YPG'nin adım adım mahalleleri daha fazla ele geçirmeye başladığını gördük. Geçen yıl ciddi çatışmaların yaşandığına tanıklık etmiştik. Nitekim rejim, YPG'ye karşı ilk kez Hava Kuvvetleri'ni de kullanmıştı" dedi.

Acun, ABD'nin desteğini alan PKK/YPG'nn son dönemde Suriye Ordusu'na daha sert yaklaşmaya başladığına dikkati çekerek, "Özellikle de Biden'ın Amerika'da iktidara gelmesiyle birlikte PKK'nın rejime ve Rusya'ya yaklaşımında ciddi bir sertleşme oldu. ABD'nin kendilerine daha fazla destek vereceği anlayışıyla, terör örgütü, daha özgüvenli bir şekilde ve daha sert bir hareket tarzıyla rejime karşı harekete geçmiş durumdalar" değerlendirmesini yaptı.

PKK/YPG'nin bu bağlamda Suriye güçlerini Kamışlı'dan çıkartmaya yönelik hamleler içerisine girdiğini kaydeden Acun, "Son günlerde de bu çatışmaların fitilinin yeniden ateşlendiğini gördük. İki taraftan da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini gördük" diye konuştu.

Acun, Rusya'nın arabuluculuğunda bazı görüşmelerin yapıldığını hatırlatarak, "Nihayetinde PKK'nın temel amacı, rejimin kalan son unsurlarını, askeri birliklerini ve milis güçlerini bölgeden tamamen temizleyerek Kamışlı'nın kontrolünü tamamen ele geçirmek. PKK adına bu bölge çok önemli. Burada çok ciddi bir nüfus söz konusu. Dolaysıyla PKK bu bölgeyi tamamen kontrollerine alıp tahkim etmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

SURİYE'NİN DİKKATİ FIRAT'IN DOĞUSUNDA

ORSAM Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan da Kamışlı ilçesinin büyük bir oranda terör örgütü YPG/PKK işgali altında olsa da Suriye güçlerinin de kentteki bazı kritik noktaları kontrol ettiğini söyledi.

Orhan, Kamışlı'da tarafların daha önce de karşı karşıya geldiklerini belirterek, "Taraflar arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu. Buna karşılık Halep şehir merkezi rejimin kontrolünde olmakla birlikte (Halep'teki) Şeyh Maksut mahallesi YPG'nin kontrolünde. Buna bağlı olarak rejimin de Şeyh Maksut üzerinde zaman zaman baskı yaptığı biliniyor" dedi.

Orhan, yaşanan son çatışmaların muhtemel nedenlerine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Şu anda ortaya çıkan çatışmanın muhtemel nedenlerine baktığımızda rejim açısından özellikle ekonomik krizin büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Rejim ciddi bir ekonomik kriz içerisinde ve YPG'nin kontrol ettiği petrol kaynaklarının ve zengin tarım alanlarının geri alınması konusunda bir aciliyet söz konusu."

Suriye Hükümeti açısından çatışmanın ortaya çıkmasının ikinci nedeni olarak Suriye Ordusu'nun İdlib'de tıkanması olduğunu düşünen Orhan, "Rejim öncelik olarak İdlib'i ve Suriyeli muhalifleri elimine etmeyi istiyordu. Ancak İdlib'de bir sıkışma söz konusu. Türkiye'nin buradaki ortaya koymuş olduğu askeri direnç, rejim için artık sınırlarına ulaştığı anlamına geliyor. Bu anlamda rejim yavaş yavaş dikkatini ve enerjisini Fırat'ın doğusuna kaydırmak istiyor olabilir" ifadelerini kullandı.

Orhan, terör örgütü YPG/PKK'nın Amerika'nın baskılarıyla Suriye Hükümeti üzerindeki baskısını artırmak istediğini kaydederek, "Joe Biden yönetimi ile birlikte Amerika'nın Suriye rejimi üzerinde bazı baskı araçlarını daha etkin şekilde kullanması yüksek ihtimal. ABD, Biden ile birlikte, YPG'nin rejim üzerindeki baskısını artırmasını istiyor. Kamışlı'daki bu gerginliğin bu nedenle ortaya çıkmış olması muhtemel" diye konuştu.

Ekonomik yaptırımların yanı sıra Fırat'ın doğusunda Amerikan nüfuzu ve terör örgütü YPG/PKK'nın petrol alanlarını işgal etmesinin ABD açısından yine bir pazarlık aracı olduğunu belirten Orhan, "Son dönemde YPG, rejim bölgelerine petrol satışını durdurdu. Bunun dışında buğday satışında da Amerikan baskısıyla kısıtlamalar söz konusu. Bu durum rejim bölgelerinde çok derin bir petrol ve ekmek krizinin ortaya çıkmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

Orhan, "Taraflar arasındaki gerginlik giderek artıyor. Şu an itibarıyla Rusya arabuluculuğuyla daha düşük boyutta seyreden çatışmaların, özellikle (26 Mayıs'ta yapılacak) cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra hem sayısı hem de düzeyinin artması beklenebilir" dedi.

'UZLAŞMA MÜMKÜN DEĞİL'

ABD'nin bölgede varlık göstermesinden dolayı örgüte doğrudan bir askeri müdahale veya askeri operasyonun çok söz konusu olmayacağı düşüncesinde olduğunu belirten Orhan, "Rusya arabuluculuğunda siyasi ve diplomatik yollarla bir orta yol bulma çabası olacaktır ama rejimle YPG'nin uzlaşması mümkün değil. Tarafların birbirilerinden uzlaşması mümkün olmayan talepleri söz konusu" ifadesini kullandı.

Orhan, Suriye Ordusu'na bağlı yerel unsurlarla terör örgütü YPG/PKK arasındaki gerginliğin giderek artmasını beklediklerini kaydetti.

RUSLAR HELİKOPTERLE DEVRİYEYE BAŞLADI

AYDINLIK / KAMIŞLI

KAMIŞLI’da PKK/PYD ile Suriye güvenlik güçleri ve Suriye yönetimi ile birlikte hareket eden aşiretler arasında yaşanan gerginlik sürüyor.

Şam yönetimine destek veren Tay Aşireti ve Suriye Ordusu PKK/YPG’ye karşı tutumunu sertleştirirken, PKK/YPG de ABD desteği ile saldırılarını yoğunlaştırdı. Olayların büyümesi üzerine bölgede bulunan Rus askerleri devreye girince geçici ateşkes sağlandı. Ancak ateşkesin devam edip etmeyeceği bilinmiyor. Görüşmeleri havaalanında kalan Rus komutan yürütüyor.

Bu arada yerel kaynaklar Rus helikopterlerin şehrin üzerinde havadan devriye yaptığını bildirdiler. Rus askerlerinin şehir içinde de araçlarıyla devriyeye devam ettiklerini ifade ettiler.

Sonraki Haber