Suriye'de komandolarla operasyon Irak'ta şehitlerin katillerine pençe

Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'nin saldırısında şehit olan polisimizin ardından komandolar ve fırtına obüsleriyle operasyon başlatıldı, onlarca terörist etkisiz hale getirildi.

Kuzey Irak'ta Pençe-Kilit operasyonundan acı haber geldi, üç askerimiz şehit oldu. Operasyon sırasında 2015'te askerimizi şehit eden teröristler öldürüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nce önceki gün Suriye'nin kuzeyinde bir polisin şehit olduğu, üs bölgelerine taciz atışlarının yapıldığı saldırıların ardından geniş çaplı operasyon başlatıldı, komandoların da yer aldığı operasyonda ilk belirlemelere göre 50 terörist etkisiz hale getirildi.
Teröristler önceki gün Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi'ndeki polis kontrol noktasına tank savar silahlarıyla saldırı yaptı. Terör örgütü üyeleri, özel harekat polisi Aytaç Altunörs'ün şehit olduğu saldırıyla eş zamanlı olarak TSK'ya ait bazı üs bölgelerine de taciz ateşinde bulundu.
Öğle saatlerinde yine Tel Rıfat bölgesindeki teröristler tarafından düzenlenen saldırıda da 10 polis memuru yaralanmıştı. Her iki saldırı sonrası güvenlik güçlerince tespit edilen teröristlerin bulunduğu alanlar öbüs ve çok namlulu roket atarlar ile yoğun ateş altına alındı.

FIRTINA İLE CEZALANDIRMA ATIŞLARI

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamaya göre, Mehmetçik taciz atışlarına karşılık vermesinin ardından bölgede meşru müdafaa kapsamında geniş çaplı operasyon başlattı. İlk olarak fırtına obüslerinin de aralarında bulunduğu kara ateş destek vasıtalarıyla terör hedeflerine yönelik cezalandırma atışları yapıldı. Ardından komandolar bölgede geniş çaplı operasyon başlattı. Bölgede devam eden operasyonda şu ana kadar 50 terörist etkisiz hale getirildi.

'HUZURUN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin şimdiye kadar hiçbir şehidin kanını yerde bırakmadığı, bundan sonra da bırakmayacağı belirtildi. Açıklamada, "Yapılan her türlü taciz ve saldırılara anında ve misliyle karşılık verilecek. TSK'nın operasyonları ile oluşan huzur ve güven ortamının bozulmasına asla izin verilmeyecektir." ifadeleri kullanıldı.
Güvenlik güçlerimizin Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik başlattığı Pençe Kilit operasyonu da kararlılıkla devam ediyor. Operasyon sırasında PKK saldırılarında Piyade Teğmen Bekir Can Kerek, Piyade Uzman Çavuş Kubilay Çon, Piyade Uzman Çavuş Furkan Gök şehit oldu.
Operasyonda terör örgütüne de ağır darbe vuruldu. Pençe Kilit Operasyonu sırasında 5 ay önce Pençe Yıldırım bölgesinde üç askerimizi şehit eden teröristlerin de etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Kahraman silah arkadaşlarımız Piyade Uzman Çavuş Ali Sarı, Piyade Uzman Çavuş Doğanay Çelik ve Piyade Uzman Çavuş İdris Aksöz, 09 Aralık 2021’de Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Yıldırım bölgesinde şehit düşmüştü. Şehitlerimiz için bölgede tespit edilen terör hedefleri güçlü şekilde vurulmuş ve ilk anda 6 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirilmişti.
“Irak’ın kuzeyinde başarıyla devam eden Pençe-Kilit Operasyonu’nda etkisiz hale getirilen teröristlerden 2’sinin ise yaklaşık 5 ay önce kahraman silah arkadaşlarımızı şehit eden terörist grubun içinde yer aldığı belirlendi. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayan Mehmetçiklerimizin etkisiz hale getirdiği iki teröristin Berfin Zilan ve Bazel Zagros kod adlı teröristler olduğu belirlendi.”

'TERÖRİSTLER YOĞUN ZAYİAT VERDİ'

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları ile şehit aileleri ve gazilerle iftarda bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyona değindi: “Türk Silahlı Kuvvetleri, Cumhuriyet tarihimizin en yoğun günlerini yaşıyor. Bir tarafta denizde, karada, havada tatbikatlar diğer taraftan da operasyonlar devam ediyor. Son olarak Pençe-Kilit Operasyonu'nu başlattık. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmamakta kararlıyız. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmamak demek terörü bitirmek demektir. Dolayısıyla en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz devam edecek. Biz hem şehitlerimizin ve gazilerimizin kanının hem de onların yakınlarının gözyaşlarının hesabını sorduk, sormaya devam edeceğiz."
Terör belasından tüm milleti kurtarmakta kararlı olduklarını vurgulayan Akar, "Uzun bir hazırlık, çalışma, koordinasyon ve planlamadan sonra pazar akşamı Pençe-Kilit Operasyonu'nu başlattık. Operasyon kapsamında faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam ediyor. Teröristler yoğun zayiat verdi.” ifadelerini kullandı.
Akar, 24 Temmuz 2015'ten bugüne toplam 34 bin 175 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. TSK'nın başarısında en büyük payın şehitler ve gazilerde olduğunu ifade eden Akar, "Şehitlerimizi, gazilerimizi her zaman saygı, şükran, minnetle anıyoruz.” dedi.

ŞEHİTLERİMİZE VEDA

Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde PKK saldırılarında şehit olan Piyade Teğmen Bekir Can Kerek, Piyade Uzman Çavuş Kubilay Çon, Piyade Uzman Çavuş Furkan Gök ile özel harekat polisi Aytaç Altunörs memleketlerine uğurlandı.
Altunörs'ün şehadet haberi, Bostanbaşı Caddesi'nde oturan ailesine yetkililer tarafından verildi. Acı haberi alınca baygınlık geçiren şehit yakınlarına, sağlık görevlileri müdahale etti. Şehidin evine Türk bayrakları asıldı.
Şehit Piyade Teğmen Kerek’in şehadet haberi askeri yetkililer tarafından Denizli’nin Merkezefendi ilçesine bağlı Kayalar Mahallesi’nde yaşayan ailesine ulaştırıldı. Kısa bir süre önce nikah kıyan şehidin, önümüzdeki yaz aylarında düğününü yapmayı planladığı öğrenildi.
Hakkari- Yüksekova Dağ ve Komando Tugayında görev yapan Piyade Uzman Çavuş Kubilay Çon, Pençe Kilit Operasyonu bölgesinde, teröristlerle çıkan çatışmada ağır yaralandı. Çon, kaldırıldığı Çukurca Sahra Hastanesinde şehit oldu. 24 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Kubilay Çon'un dört kardeşin en büyüğü ve bekar olduğu öğrenildi. Şehit Çon'un cenazesi, Samsun'un Havza ilçesine bağlı Kamlık mahallesinde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.
Şehit olan Piyade Uzman Çavuş Furkan Gök'ün Kahramanmaraş Onikişubat İlçesindeki evine ve sokağa Türk bayrakları asıldı. Şehidin babası Osman ve Döndü Gök, oğullarının şehit haberiyle gözyaşlarına boğuldu. Acı haberi duyan şehidin yakınları ve komşuları eve akın etti. Furkan Gök'ün naaşı cenaze töreninin ardındna Şeyh Ali Sezai Mezarlığı'ndaki şehitlikte toprağa verildi.

Sonraki Haber