Suriye’de Şara yönetiminin yeni bakanlar kurulu duyuruldu! Alevi, Hristiyan, Kürt, Dürzi bakanlar
Suriye’de Ahmet Şara’nın geçiş dönemindeki Cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından yeni Bakanlar Kurulu oluşturuldu. Kurulda Suriye’de Alevi, Hristiyan, Kürt, Dürzi kesimlerden birer bakan yer aldı. Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Cevizci, Türkmen isim olmamasını eleştirdi.

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmet Şara başkanlığında ilk Bakanlar Kurulu açıklandı. Suriye'nin başkenti Şam'da yemin töreni düzenlendi.
Burada konuşan Şara "Devletin kurumlarını yeniden inşa edecek, tüm süreçlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini esas alacağız. Uzun yıllardır halkımızın yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlarla mücadele edeceğiz. İnsan haklarını ve temel özgürlükleri koruyacak ve bunları daha da güçlendireceğiz. Gelecek nesillere daha iyi bir yaşam sunabilmek için eğitim ve sağlık sistemimizi geliştireceğiz." dedi.

SURİYE'NİN YENİ BAKANLAR KURULU LİSTESİ
Bakanlar Kurulu’nda yer alan isimler şöyle:
1- Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani
2- Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra
3- İçişleri Bakanı Enes Hattab
4- Adalet Bakanı Mahzar el Veys
5- Yüksek Öğretim Bakanı Mervan Halebi
6- Vakıflar Bakanı Muhammed Ebu Hayır Şükri
7- Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabavat
8- Enerji Bakanı Muhammed Beşir
9- Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye
10- Ekonomi Bakanı Nidal Şaar
11- Sağlık Bakanı Musab Nezzal el Ali
12- Yerel Yönetimler Bakanı Muhammed Ancerani
13- Telekomünikasyon Bakanı Abdüsselam Heykel
14- Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid Salih
15- Tarım Bakanı Emced Bedr
16- Eğitim Bakanı Muhammed Abdülrahman Terko
17- Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Abdürazzak
18- Kültür Bakanı Muhammed Salih
19- Gençlik ve Spor Bakanı Muhammed Samih Hamıd
20- Turizm Bakanı Mazen Salihani
21- İdari Kalkınma Bakanı Muhammed Sikaf
22- Ulaştırma Bakanı Yarub Bedir
23- Enformasyon Bakanı Hamza Mustafa
FARKLI KESİMLERDEN TEMSİLCİLER
Kurulda, Hristiyan toplumunda tanınan isimlerden Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabavat, Dürzi nüfusun yoğunlukla yaşadığı Suveyda'dan Tarım Bakanı Emced Bedr, Afrin bölgesinden Eğitim Bakanı Terko ile Alevi nüfus ağırlıklı Lazkiye bölgesinden 2006-2011 yılları arasında da Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Yarub Bedir, toplumun farklı kesimlerini temsil eden isimler oldu.
Bu arada İstihbarat Başkanı Enes Hattab'ın İçişleri Bakanı görevini devraldığı, Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında aynı isimlerin görevlerine devam ettiği dikkati çekti.
TÜRKMEN BAKAN YOK
Açıklanan isimler arasında Türkmen kökenli bir Suriyeli yer almadı. Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sulo Cevizci yeni bakanlar kurulu için tebrik mesajı paylaştı. Cevizci Instagram hesabından yaptığı paylaşımda “Ahmet Şara liderliğindeki yeni kabinenin kuruluşunu memnuniyetle karşılıyor, ancak Türkmenlerden bu süreçte hak ettiği temsili elde edememesini de derin bir üzüntüyle karşılıyorum. Gönül isterdi ki, Suriye'nin asli unsurlarından biri olan Türkmenler de yeni hükümette layık oldukları yeri alsın, seslerini duyurabilsin. Ne yazık ki yıllardır yürütülen başarısız Türkmen siyasetin yüzünden bu mümkün olmadı.” dedi.
Cevizci şöyle sürdürdü: “Türkmenlerin siyasi süreçlerde adil temsili, Suriye'nin bütünlüğü ve kalıcı barışı için vazgeçilmezdir. Umuyoruz ki, ilerleyen süreçte bu eksiklik giderilir ve Türkmenler de ülkenin geleceğinde hak ettikleri yere kavuşurlar. Ahmet Şara liderliğindeki yeni kabineyi tebrik eder, Suriye'ye barış, huzur ve kardeşlik getirmesini dilerim.”
TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de yeni kabinenin kurulmasının memnuniyetle karşılandığını bildirdi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ulusal Diyalog Konferansı'nın düzenlenmesi ve Anayasa Bildirgesi'nin açıklanmasının ardından atılan bu adım, Suriye yönetiminin siyasi geçiş sürecini Suriyelilerin öncülüğü ve sahipliğinde, kapsayıcı bir anlayışla ilerletme iradesini ortaya koymaktadır. Türkiye, Suriye'de güvenlik ve istikrarın tesisinin temel taşlarından olan kapsamlı ve kapsayıcı siyasi süreci desteklemeye devam edecektir.
"Bu kritik dönemde uluslararası toplumun da çabalarını Suriye'nin istikrara kavuşmasına yoğunlaştırması, bu bağlamda öncelikle yaptırımların ön koşulsuz şekilde kaldırılması ve Suriye'de yeniden inşa faaliyetlerine başlanması önem taşımaktadır."