Suriye'den çekilmeyi reddettiler

ABD Temsilciler Meclisi, Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesini talep eden yasa tasarısını oyladı. Tasarı 103 'evet' oyuna karşı 321 'hayır' oyuyla reddedildi

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi Milletvekili Matt Gaetz'in sunduğu, Başkan Joe Biden'ı tüm Amerikan askerlerini Suriye'den çekmeye çağıran yasa tasarısını oyladı.

Tasarı, 103 “evet” oyuna karşın 321 “hayır” oyuyla reddedildi.

Demokratlardan 56, Cumhuriyetçilerden de 47 milletvekili tasarıya destek verdi. Gaetz, Amerikalıların Suriye'nin nasıl büyük güçlerin rekabet sahası haline geldiğini merak edebileceklerini belirterek, Suriye'de oluşan karmaşık denkleme işaret etti.

Suriye'de olayların, Şam yönetiminin kendi halkına ateş açmasıyla başladığını ve Körfez ülkelerinin muhalefete destek verdiğini ileri süren Gaetz, İran'ın ise Suriye Hükümeti'ni desteklediğini, hatta Hizbullah'ı da sahaya sürerek ülkeyi işgal ettiğini iddia etti. Gaetz, Rusya'nın da devreye girerek bu sayede Doğu Akdeniz'e inmek suretiyle tabloyu daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi.

'DEAŞ ARTIK ABD İÇİN TEHDİT DEĞİL'

Gaetz, Suriye'de bulunan PKK/YPG güçlerini kastederek, “Bütün bunların üstüne Suriye'ye savaş ilan eden Kürtler ortaya çıktı ve durumu daha da karmaşık hale getiren ise Kürtlerin NATO müttefikimiz Türkiye ile de çatışma halinde olması.” ifadelerini kullandı.

ABD'nin 2015'te Suriye'deki “karmaşaya” dahil olduğunu ve burada Amerikalıların hayatlarını kaybettiğini belirten Gaetz, aynı zamanda bu kapsamda milyarlarca dolar harcandığını vurguladı. Gaetz ayrıca Türkiye'nin Suriye'de DEAŞ'la mücadele ettiğini, Suriye Hükümeti ve Rusya'nın terör örgütü üzerinde baskı kurabileceği bir ortamda terör örgütü DEAŞ'ın varlığı ve yokluğu arasında 900 Amerikan askerinin olduğuna inanmadığını belirtti.

Milletvekillerini, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başmüfettişliğinin DEAŞ ile mücadeleye kararlı destek operasyonuna ilişkin raporu okumaya davet eden Gaetz, buna göre DEAŞ'ın ABD için artık bir tehdit oluşturmadığını kaydetti.

'SURİYE İLE DEĞİL KARTELLERLE MÜCADELE EDELİM'

Tasarıya destek sunan Cumhuriyetçi Milletvekili Marjorie Taylor Greene de ABD Savunma Bakanlığının yabancı ülkelerde Amerikalı vergi mükelleflerinin pahasına savaş açmaması gerektiğini söyledi.

Greene, Savunma Bakanlığının Suriye'de değil, ülkeye uyuşturucu sokan Meksikalı kartellerle mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. Seçmen bölgesinden hiçbir Amerikalının kendisine “Suriye'de savaşa girmeliyiz.” demediğini ifade eden Greene, birçok Amerikan askerinin yabancı topraklarda yaşamını yitirdiğine dikkati çekti.

MHP'Lİ BÜLBÜL'DEN ABD'YE TEPKİ: ZİYARETİ ŞİDDETLE KINIYORUZ

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, ABD Genelkurmay Başkanı'nın Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/PYD'yi ziyaret etmesine tepki gösterdi. Bülbül, “ABD ne yazık ki bu örgütlerin tamamının hamiliğine soyunmuş bulunmaktadır.” dedi.

Bülbül, Genel Kurul'da konuştu. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/PYD'ye bir ziyaret düzenlediğini anımsattı. Ziyaretin DEAŞ terör örgütüyle mücadele bahanesiyle yapıldığını söyleyen Bülbül, “Türkiye, PKK-PYD/YPG, DHKP-C, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle kesintisiz mücadele içerisindeyken ABD ne yazık ki bu örgütlerin tamamının hamiliğine soyunmuş bulunmaktadır. Dost ve müttefiklik anlayışıyla bağdaşmayan terör örgütlerine yapılan bu ziyareti şiddetle kınıyoruz.” diye konuştu.

IRAK HESABINI SORMALI

Irak Türkmen Cephesi'nin güvenlik dairesi eski sorumlularından Ahmet Tahir'in Kerkük'te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybettiğini de anımsatan Bülbül, “Terör saldırısı sonucu şehit edilen Ahmet Tahir'e Allah'tan rahmet, Irak Türklüğüne başsağlığı diliyoruz. Irak Türklerinin huzur ve güvenliğine kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, Irak makamlarınca olayın etraflıca araştırılmasını, aydınlatılmasını ve hesabının sorulmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Sonraki Haber