Suriye’nin kuzeyinde yeni saldırı
Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin ardından harekete geçirilen bazı muhalif gruplar, Suriye’nin kuzeyindeki kışkırtmalarına devam ediyor. Ebu Zeydin Sınır Kapısı’na yönelik geçen günlerde başlayan saldırıların dün de devam ettiği öğrenildi
Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin ardından harekete geçirilen bazı muhalif gruplar, Suriye’nin kuzeyindeki kışkırtmalarına devam ediyor.
Ankara ile Şam arasında bir yandan teknik görüşmeler sürerken bir yandan da normalleşmeye yönelik güven artırıcı adımlar atılıyor. Suriye Hükûmeti’nin kontrolündeki bölgelerden muhalefetin kontrolündeki bölgelere geçişi sağlayan Ebu Zeydin Sınır Kapısı’nın açılması da, bu adımlardan biriydi. Kapının açılmasıyla birlikte tır geçişleri yeniden başlamış, ticaret hareketlenmişti.
Ancak söz konusu adım, bazı muhalif gruplar tarafından engellenmeye çalışılıyor. Sınır kapısına yönelik geçen haftalarda başlayan saldırıların dün de devam ettiği öğrenildi. El-Bab’da da kapının kapatılması için protestoların örgütlendiği bildirildi.
Rudaw, ilgili haberinde “Birçok taraf, Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmadan rahatsızlık duyuyor ve bu yakınlaşmayı reddediyor. Onlara göre, bu kapının açılması Suriye Hükümeti'nin çıkarına olacak.” diye yazdı.
Kapının açılmasına karşı çıkan bir silahlı grup üyesi, Rudaw’a şunları söyledi: “El-Bab'dan Ebu Zeydin Kapısı'nı açanlara bir mesaj göndermek istiyoruz. Bu devrim halkın devrimidir. Bu kapının açılması şehitlerin kanına ihanettir.”
El-Bab'daki bir aşiret lideri de kapının açılmasını kabul etmediklerini belirterek “Onların konvoyları bu zalim rejimin olduğu bölgeye geçemez.” diye konuştu.
Muhalefete bağlı diğer grupların ise kapının güvenliğini sağlamaya çalıştığı bildirildi. Kapının açık tutulmasında görev alan ana grubun ise “Sultan Murad" olduğu bildirildi.
ABD NORMALLEŞMEYE NASIL BAKIYOR?
BBC, “ABD, Türkiye-Suriye normalleşme sürecine nasıl bakıyor?” başlıklı bir analiz yayınladı.
ABD’nin, normalleşme sürecine mesafeli olduğunu saklamadığı belirtilen haberde, “ABD’nin iki ülke arasındaki normalleşmenin siyasi sonuçları kadar askeri boyutlarını ele aldığı, özellikle Kuzey Suriye’de olası bir Türkiye-Suriye-Rusya askeri işbirliğinin bölgedeki Amerikan askeri varlığını nasıl etkileyebileceği sorusuna odaklandığı kaydediliyor.” denildi.
Analiz şöyle devam etti:
“Suriye’nin kuzeyinde omurgasını YPG’nin oluşturduğu SDG ile yakın askeri ve teknik işbirliği içinde olan ve yaklaşık bin asker bulunduran ABD açısından ilk soru, Türkiye-Suriye normalleşmesinin güvenlik alanında ne gibi sonuçlar doğuracağı.
“ABD’nin önemli kaygılarından biri de Ankara-Şam yakınlaşmasının Rusya’nın arabuluculuğunda ve İran’ın da katılımıyla sürüyor olması ve normalleşmeden bu ülkelerin avantajlı çıkacağı değerlendirmesi.
“Suriye, Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki önemli üssü haline geldi. Ülkede iki askeri üssü olan Rusya, en son Kobani’de Suriye ile ortak bir üs daha kurdu. Bu adımın ardından ABD’nin bu bölgeye yakın askerlerini daha iç kısımlara yerleştirdiği iddia edildi.”