Suriye’yle normalleşme, terörle mücadele AB’ye ters! 2023 Türkiye Raporu

Hükümet, İsveç’in NATO üyeliğine kamuoyunu ikna etmek için AB üyeliğini öne sürse de Avrupa yeşil ışık yakmıyor. Aksine Türkiye’nin milli hamlelerine karşılar! Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Raporunda terörle mücadele, LGBT konularında izlenen çizgi hedef alınıyor.  Suriye ile normalleşme yasak!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun 2023 yılı Türkiye Raporu’nda dikkat çeken ayrıntılar var. 2023 Genişleme Paketi, AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi tarafından duyuruldu. "Türkiye, AB'nin kilit ortağı ve aday ülke olmaya devam ediyor." ifadeleriyle başlayan raporda terör, insan hakları, ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, yolsuzluk, dış politika, göç, ekonomi gibi başlıklar üzerinde duruldu.

'MÜZAKERELER DURMA NOKTASINDA'

AB Komisyonunun yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'nın politikalarına şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, AB için kilit bir ortak ve aday ülke olmaya devam ediyor ancak katılım müzakereleri AB Konseyinin kararı doğrultusunda 2018'den bu yana durma noktasında. Türkiye, AB'den uzaklaşma yönündeki olumsuz eğilimi tersine çevirememiş ve katılımla ilgili reformları sınırlı ölçüde sürdürmüştür.”

Açıklamada, Türkiye'nin bu durumu tersine çevirmek için adımlar atması gerektiğinin altı çizildi.

TERÖRLE MÜCADELE

Raporda Güneydoğudaki duruma ilişkin, terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle sınır bölgelerinin güvenlik riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Türkiye'nin terörle mücadele konusunda meşru bir hakkı ve sorumluluğu olduğu ancak "bunun hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler ilkeleri" uyarınca yapılması gerektiği ifade edildi.

Terörle mücadele tedbirleri “orantılı olmalı” denilen raporda, “Kürt sorununun çözümüne yönelik inandırıcı bir siyasi barış sürecinin yeniden başlatılması konusunda ilerleme kaydedilmedi.” denildi.

REFERANSLARI PKK/YPG!

Türk yetkililerin Kasım 2022'de İstanbul'da düzenlenen terör saldırısında PKK bağlantılı Halk Koruma Birlikleri'ni (YPG) suçladığı belirtildi. PKK'nın olayla ilgisini reddetmesine rağmen “Türkiye, Kuzey Suriye ve Irak'ta PKK ve bağlantılı gruplara yönelik hava saldırılarını sürdürmeye devam etti.” denildi.

Güvenlik güçlerinin etkin sivil denetiminin hâlâ yetersiz kaldığı ve “etkili hesap verebilirlik mekanizmalarından yoksun” olduğu savunulurken “Yürütme organının güvenlik güçleri üzerinde önemli bir kontrole sahip olduğu” da iddia edildi.

YARGIYI HEDEF ALDI

Raporda, yargı alanında son yıllarda çok sayıdaki reform paketine rağmen bir iyileşmenin olmadığı öne sürüldü: “Yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen yürütmenin, hakim ve savcılar üzerindeki aşırı etki ve baskılarının ortadan kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmemiştir.”

Hakim ve savcıların işe alınması ve terfisine ilişkin objektif, liyakate dayalı, tek tip ve önceden belirlenmiş kriterlerin bulunmamasının “endişe kaynağı” olmaya devam ettiği raporda yer buldu. Yolsuzluğun genel olarak Türkiye'de bir sorun olmayı sürdürdüğü, kamu kurumlarının hesap verebilirliği ve şeffaflığının mutlaka iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE LGBT

İfade özgürlüğü konusuna da yer veren raporda, “bu konudaki ciddi gerilemenin devam ettiği” belirtildi: “Gazetecilerin, yazarların, avukatların, akademisyenlerin, insan hakları savunucularının ve eleştirel seslerin faaliyetlerine yönelik geniş kısıtlamalar, onların özgürlüklerini kullanmaları üzerinde olumsuz etki yaratmaya devam etti. Ulusal güvenlik ve terörle mücadeleye ilişkin ceza kanunlarının uygulanması AİHS'ye aykırı olmaya ve AİHM içtihadından sapmaya devam etti.”

LGBT ve azınlıklar konusuna da değinilen raporda, durumun “endişe kaynağı” yarattığı vurgulandı: “Azınlıklara ve lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel, interseks ve queer (LGBTIQ) kişilere yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, ayrımcılık ve nefret söylemi hâlâ ciddi bir endişe kaynağıdır.”

İLTİCA VE VİZE SERBESTİSİ

Türkiye'nin göç ve iltica politikası konusunda birtakım ilerlemeler kaydettiği bildirilen raporda, "Genel olarak, Türkiye ile Yunanistan arasındaki yasa dışı sınır geçişlerinin sayısı, AB-Türkiye Bildirisi'nin kabul edilmesi öncesine göre önemli ölçüde düşük kaldı." değerlendirmesine yer verildi.

Vize serbestisine ilişkin olarak ise Türkiye'nin bu konudaki hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi.

Raporda, "Türkiye'nin siyasi çözüm bulunmamışken Suriye rejimi ile yakınlaşmasının" AB'nin politikasıyla çeliştiği belirtildi.

Dışişleri: Haksız eleştirileri reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun 2023 yılı Genişleme Strateji Belgesi ile Türkiye dahil tüm aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırladığı ülke raporuna ilişkin, özellikle siyasi kriterler ile Yargı ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddettiğini bildirdi.

Sonraki Haber