Sürücüler dikkat! Yağmurlu havada en büyük tehlike...
Yağmurlu hava koşulları, trafik güvenliği açısından tehlike oluşturmaktadır. Yağmurlu havada araç kullanmak zorunda olan sürücülerin de bazı noktalara dikkat etmeleri önem taşımaktadır. İşte yağmurlu havada en büyük tehlike...
Yağışlı hava koşulları, trafik güvenliği için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle, trafik kazalarını önlemek amacıyla yağışlı havalarda alınacak önlemler büyük bir öneme sahiptir. Uzmanlardan yağmurlu havada en büyük tehlike ve yapılması gerekenler...
BUNLARA DİKKAT EDİN!
Kış aylarında sürüş koşullarında ön cam sileceklerinin, ön ve arka park lambalarının ve frenlerin tamamen çalışır durumda olduğundan emin olunması gerekmektedir. Bunların yanı sıra lastiklerin basınçlarının kontrol edilmesi önemlidir. Aşınmış lastikler, kaygan yüzeylerdeki çekiş yetersizlikleri sebebiyle tehlike yaratabilmektedir.
-
Görüş alanının temiz olduğundan emin olun
-
Aracın bakımının yaptırıldığından emin olun
-
Sakin ve güvenli sürüş yapın
-
Farları açık tutun
-
Ani frenleme yapmaktan kaçının
-
Su birikintilerine dikkat edin
-
Aracın ön camında meydana gelebilecek buğulanmayı önleyin
BUĞULANMA SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Yağmurlu havada araba cam buğulanması sorunu ile tüm araç sürücüleri karşılaşmaktadır. Hem şehir içi hem de şehirler arası yolculuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta görüş mesafesi olmaktadır. Ön cam buğulanması, camın iç yüzeyinde gerçekleşen yoğuşmadan kaynaklanmaktadır. Buğulanma, camın dış yüzeyinde gerçekleşmediği için dış camın yıkanması, sorunu çözmemektedir.
Güvenli sürüş için araba camının buğulanmasının önlenmesi gerekmektedir. Ön camda buğulanma oluşması durumunda klima açılabilir. Böylece araç içerisindeki hava dışarıdaki havadan daha soğuk olmakta ve buğulanmanın önüne geçilmektedir. Ön camdaki buğunun öncelikle temiz bir bez ile temizlenmesi ve ardından klimanın açılması son derece etkili bir yöntemdir. Ön cam buğulanmasını engellemek için ön camların sürekli temiz tutulması gerekmektedir. Uzun süreli etkiler için buğu giderici ürünler tercih edilebilir.
DİREKSİYONUN SERTLEŞMESİNE DİKKAT
Yağmurda araba kullanmak, araç sürücülerine çeşitli zorluklar yaşatabilmektedir. Yağmurlu havada direksiyon sertleşmesi, tüm sürücülerin karşı karşıya kaldığı bir sorundur. Yağmurlu havada direksiyon sertleşmesinin sebebi, havadaki nem oranın artması ve buna bağlı olarak aracın içerisindeki hidrolik veya V kayışının nemlenmesidir. Eskiyen kayış dişlilere iyi tutunamamaktadır. Kayışlarının sağlam olduğundan emin olan sürücülerin ise ön takım kayışlarını, hidrolik sıvısını ve direksiyon mafsalını kontrol etmeleri gerekmektedir.
LASTİK BASINÇLARI
Yağmurlu hava lastik basıncı düşürebilmektedir. Lastiğin yapısında yer alan moleküllerin arasına hapsolmuş olan hava moleküllerinden kaynaklanan küçük boşluklar bulunmaktadır. Lastik içerisindeki hava basıncı, dışarıdaki basınçtan daha yüksek olması nedeniyle lastiğin içerisindeki havayı oluşturan moleküller, bu boşluklardan geçerek dışarı kaçabilmektedir. Bu duruma “hava osmozu” adı verilmektedir. Düşük lastik basıncı, lastiğin patlama ihtimalini artırmaktadır. Bunun yanı sıra sürüş güvenliği de azalmaktadır. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarında yer alan noktalardan veya oto lastik hizmet noktalarından lastik basıncı ayarlanabilmektedir.
HIZ SINIRINA DİKKAT EDİN
Yağmurlu havalarda yollar kayganlaşmakta ve görüş mesafesi azalmaktadır. Bu nedenle yağmurlu havada trafik kazaları yaşanabilmektedir. Hız sınırına dikkat edilmesi ise güvenli sürüşün en önemli noktasıdır. Araç sürücülerinin şehir içi ve şehir dışında geçerli olan hız sınırlarını dikkate almaları gerekmektedir.
HANGİ FARI YAKLAMALIYIM?
Yoğun yağış durumunda hem yolun hem de diğer araçların görülebilmesi için kısa farların açık tutulması gerekmektedir. Ayrıca kısa farlar aracın, diğer araç sürücüleri tarafından da görülmesini sağlamaktadır. Bu nedenle güvenli takip mesafesine uyularak, kısa farların yakılması oldukça önemlidir.
YAĞMURDA SİS FARI AÇILIR MI?
Karayolları Trafik Kanununa göre sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşulları dışında sis farı açan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ancak yağışın yoğun olduğu durumlarda sis farı açılabilmektedir. Sis farından yayılan ışıklar düzgün, yoğun ve kısa mesafeyi aydınlatacak şekilde tasarlanmıştır.