Süt inekleri kesime gidiyor
Başta yem olmak üzere girdi fiyatlarının artması nedeniyle besicilikte ve süt üretiminde sıkıntı giderek büyüyor.Üreticiler ahırlardaki hayvan sayısını düşürdüler, süt inekleri kesime gönderilmeye başlandı.
Türkiye’de besicilik ve süt üreticiliği yapan üreticiler başta yem olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle zarar ettiklerini, besicilik yapmanın da süt üreticiliğinin de artık çok zor olduğunu ifade ediyorlar. Limon üreticisinin ağaçları sökmekle birlikte alternatif ürün ekme şansı olduğunu belirten besiciler, “Ama bizim için fazla bir seçenek yok. Daha fazla zarar etmemek için elimizdeki malları satıyoruz. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz.” diyorlar.
Bursa Karacabey bölgesinden bir besici ve süt üreticisi şunları söyledi: “Değişik bölgelerde yaklaşık 7 bin 500 hayvanım var. Bir kısmı süt ineği bir kısmı et için beslediğim hayvanlar. Bu koşullarda üretim yapmamız zor. İlk etapta sayıyı 5 bine düşürüyorum. İkinci aşamada 2 bin 500’e indireceğim. Bir anda hepsini satsam iflas ettiğim düşünülecek diye temkinli davranıyorum. Sadece ben değil birçok besici ve süt üreticisi çıkış yolu arıyor. Ahırlar boşalıyor.”
Süt ineklerinin kesime gönderilmesi süt sanayicilerinin de gündeminde. Aralarında kriz dönemlerini aşmak için fon oluşturulmasının konuşulduğu bildiriliyor. Ege bölgesinden bir sanayici Aydınlık’a yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “Girdi fiyatları enflasyonun kat kat üstünde artış gösterdi. Fiyatları artırsak ürünlere yansıtamıyoruz. Vatandaşın alım durumu iyice kötüleşti. Tüketim azalıyor. Zam yaparsak daha da azalacak. Burada görev devlete düşüyor. Süt ineklerinin kesime gönderildiği bilgisini bizler de almaya başladık. Bu felaket olur.”
AHIRDA KAZLAR KALDI
Çiftçi sorunlarıyla yakından ilgilenen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Kahveci köyünde süt inekçiliği ve besicilik yapan yetiştiricilerle bir araya geldi. Üreticiler, başta yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle süt ineklerini satmak zorunda kaldıklarını anlattılar. Daha önce 15 büyükbaş hayvan yetiştirdiği ahırının sorunlarını anlatan bir yetiştirici, şu anda ahırda 3 tane kazdan başka bir şey kalmadığını söyledi. Yetiştirici, “Traktörümü de bir arkadaşa kefil olduğum için bağladılar. Kışın ısınmak için kömür alacak durumda değiliz.” ifadelerini kullandı.
'YEM VEREMİYORUZ'
Bir başka yetiştirici durumu şöyle özetledi: “2017’de 17 bin liraya satın aldığımız büyükbaş hayvanları bugün 8-10 bin liradan satmak zorunda kaldık. Bu köyde hayvancılık yapanların yüzde 70’i maliyet artışları nedeniyle satmak zorunda kaldı. Yemin torbası 60 liradan 180 liraya çıktı. Yem alamıyoruz. Yem veremediğimiz için hayvanlarımızı dağa sürmeye başladık. Kar yağana kadar otlayacaklar.”