Süt üreticisi yem baskısından şikayetçi

Sanayicilerin, 'benim yemi almazsan, ben de sütünü almam' baskısı altında kaldıklarını söyleyen süt üreticileri, depolama sorununun da fiyatları aşağı çektiğine işaret etti. Yeni süt fiyatları için bu ay masaya oturulacak

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiğ süt alım faaliyetlerine yönelik gündeme getirilen 'yemi benden almazsan, sütünü almam' yaklaşımı içinde olduğuna ilişkin iddialar yalanlandı ancak süt sanayicilerinin, üreticiye yem baskısı yaptığı belirtiliyor.

Yem fiyatları son 1 yılda yaklaşık yüzde 60 oranında zamlandı. Yem fiyatları altında ezilen süt üreticileri son yıllarda sanayicilerin özellikle yem alımı konusunda baskı yapmasından dertli. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, bunun üretici aleyhine bir kampanya olduğuna dikkat çekti.

'NAZ'LA SÜT ALIYORLAR

Solakoğlu, süt üretiminin iyi olduğunu söyledi. Yeni süt fiyatlarının belirlendiği dönemlerde sanayicinin sütü “naz” ile aldığını belirten Solakoğlu, bunun stratejik bir hamle olabileceğine işaret ederek şöyle konuştu:

“Sektörde ne yazık ki 'benim ürettiğim yemi almazsan, ben de senin sütünü almam' gibi üretici aleyhine bir kampanya var. Bu yeni bir şey değil, 5-6 yıldır uygulanıyor. Bunu neredeyse bütün süt sanayicileri yapıyor. Hiç tasvip edilememesi gereken ve rekabete de aykırı bir sistem.”

Tarım Kredi Kooperatifinin açıklamasına değinen Solakoğlu, “Yapılan baskılar sonucu Tarım Kredi Kooperatifi bir açıklama yaptı. 'Bu haber yalandır. Biz süt almaya devam ediyoruz, bir sıkıntı yok' dediler. Büyümeye de devam ettiklerini söylediler. Büyümeye devam ediyorsunuz ama yem baskısını yine de yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

DEPOLAMA SORUNU FİYAT BASKISININ NEDENLERİNDEN

Sencer, en büyük sıkıntının depolanabilir bir ürün olmayan sütün, satışının organize edilmesi olduğunu söyledi. Sencer, “Müşterimiz veya sanayici ben almıyorum o sütü dediği zaman, sütün satışının organize edilmesi zaman alıyor. Sütün depolanması içinde satılması gerekiyor. Haliyle bu da ticari anlamda karşıdaki alıcıya orantısız bir güç veriyor. Bunu kullanarak sahada fiyat baskısı yapılabiliyor” dedi.

SÜT ÜRETİMİ İTHALATA BAĞIMLI

Sütün temel ham maddesinin yem olduğunu söyleyen Sencer, şöyle konuştu:

“Yemin yüzde 50'si yurtdışından ithal ediliyor. Diğer kalan yüzde yüzde 50'sini üretmek için de kullandığımız gübre, ilaç, tohumlar da ithal... Yani yüzde 80 kadar yem maliyeti, dolara ve avroya bağlı. Süte yapılan yüzde 22'lik zammın rafa yansıması çok ani ve fazla oldu. Çünkü uzun zamandır süt fiyatı baskılanıyor. Zam rafa direk yansıtılmak zorunda kaldı.”

YENİ FİYAT BU AY

Gıda Komitesi tarafından belirlenen ve Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatı bu ay yeniden belirlenecek. 1 Ocak 2021'den 30 nisan 2021 tarihleri arasında geçerli referans fiyat yüzde 3.6 yağ ve yüzde 3.2 proteinli süt için litre başına 2 lira 80 kuruş. Fiyatın üretimin en çok olduğu dönemde belirlendiğinde üreticinin çaresiz kaldığı ve fiyatın düşük belirlendiği uyarısı yapılıyor. Fiyatın haziran veya en geç temmuzda belirlenmesi isteniyor.

Sonraki Haber