Süt yerine bunu koyunca poğaça dev gibi kabarıyor! İşte puf poğaçanın sırrı…

Poğaça en popüler unlu mamullerden biridir. Sayısız tarifi bulunan bu lezzet, kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde ve atıştırmalık olarak yenir. Yoğurtlu poğaça tarifi yumuşacık poğaça yapanların gizli tarifidir. İşte puf poğaça tarifi…

Kabarık ve lezzetli hamur işlerini seviyorsanız doğru yere geldiniz. Farklı otlar, patates, kaşar, lor, kıyma ve diğer malzemeleri ekleyerek eskimeyen çeşitli unlu mamuller hazırlayabilirsiniz. Ana malzemeleri ve baharatları damak tadınıza göre ayarlayarak leziz tarifler yapabilirsiniz. Bu leziz poğaça, yoğurt, süt ve peynir altı suyuyla daha da kabarıyor. İşte puf poğaça tarifi…

Puf poğaça tarifi için malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su (200ml)
  • 1 su bardağı yoğurt (200ml, oda sıcaklığında) Buzdolabından çıkarıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • 1 su bardağı sıvı yağ (150ml'den 200ml'ye kadar kullanılabilir)
  • 2 yumurta akı (sarısının üstüne)
  • 1 paket maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 yemek kaşığı toz şeker
  • 6-7 su bardağı un (hamurun sertliğine göre un miktarını ayarlayın)
  • Üst için
  • 2 yumurta sarısı
  • çörek otu, susam veya haşhaş tohumu (isteğe bağlı)
  • Dolgu için
  • Baharatlı haşlanmış patates, maydanozlu lor, kaşar peyniri, kıyma vb. kullanarak en sevdiğiniz iç harcı hazırlayabilir veya iç harcı boşaltıp sade bir börek hazırlayabilirsiniz.

Hazırlanması

  1. Şeker, maya ve ılık suyu karıştırın. Karışımın üzerini streçle kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  2. Maya köpürmeye başlayınca un dışındaki tüm malzemeleri ekleyip tekrar karıştırın. Son miktarda unu ekleyip yoğurmaya başlayın.
  3. Yoğunlaşan hamurun üzerini örtüp 30 dakika mayalanmaya bırakın. Bu size ideal seviyeye gelmiş yumuşak bir hamur işi verecektir. Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra hamuru küçük porsiyonlara bölün.
  4. Hamuru avucunuzda yuvarlayıp dilediğiniz şekli verin ve tepsiye dizin. Hamurun daha fazla mayalanması ve yumuşaması için hamuru 40-45 dakika daha tepside bırakın.
  5. Hamuru önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirin. Fırına koymadan önce hamur topunun üstünü yumurta sarısı ile yağlayın ve çörek otu veya susamla süsleyin.
  6. Fırından çıktıktan sonra üzerini örtmek yumuşak kalmasına yardımcı olacaktır.

Sonraki Haber