Sütaş Sendika Düşmanlığına devam ediyor: Tekgıda: Eskisi gibi olmayacak
Sütaş'ta 2012 yılından beri örgütlenme çalışması yürüten Tekgıda-İş Sendikası, Sütaş Genel Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Sendika, Sütaş'ın sendika karşıtı tutumunun yıllardır değişmediğini ve işten çıkarmalara başladığını duyurdu.
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, "Sütaş, üyeliklerin arttığını fark edince Aksaray fabrikasında 26 Karacabey fabrikasında 15 İzmir fabrikasında 20 toplam 61 işçi arkadaşımızı işten çıkartmıştır. Üyelerimizin sendikal tazminat talepli işe iade davalarını açtık ve örgütlenmeye devam ediyoruz. Ancak artık bunun bir son bulmasını istiyoruz." diye konuştu.
BAKAN BİLGİN'E SESLENDİLER
Sık sık emeğin örgütlenmesinin karşısında duranın, karşısına çıkacağını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e seslenilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Kürsülerde işçilere sendikalaşın diye seslenmekle olmuyor. Onların işleriyle, aşlarıyla tehdit edilmesini önlemeniz gerekiyor. 2014 yılında sendikal sebeplerle işçiler işten çıkartıldıktan ve bunu mahkemelerde ispatlamamıza rağmen o tarihten sonra Sütaş, devlet teşvikleriyle 2 tane daha fabrika açtı. Hükümet sanki sendikalaşma karşıtlığını teşvik eder gibi firmaya destek verdi. O destekleri de sendika üyesi olduğu için işinden, aşından edilen işçilerin vergileriyle yaptınız."
TÜSİAD'A YAPTIRIM ÇAĞRISI
Sütaş işvereninin hala TÜSİAD üyesi olduğu belirtilen açıklamada, TÜSİAD'a işverene yaptırım uygulaması çağrısı yapıldı. TÜSİAD'ın imzaladığı BM Küresel İlkeler anlaşmasındaki insan ve işçi haklarıyla ilgili ilkeler hatırlatılarak "SÜTAŞ işverenine, bu konuda bir yaptırım yapılmazsa TÜSİAD’ın kapısı da bizler için eylem alanı kapsamına girecektir." denildi..
'MÜCADELE ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'
Son olarak işverene seslenilen açıklamada, "Sizden tek talebimiz çalışanlarınızın anayasal haklarına saygı duyun. Onlara sendikaya üye olmayın diye baskı yapmayın. Artık bu mücadele eskisi gibi olmayacak. Bir taraftan yaptıklarınız eylemlerle kamuoyuyla paylaşılırken diğer taraftan örgütlenmeye devam edeceğiz. SÜTAŞ ürünlerini sendikalaşma tamamlanana kadar almayacağız. Mücadelemiz evine ekmek götürebilmek, çocuğuna bir gelecek kurabilmek peşinde koşan işçinin mücadelesidir. Vazgeçmeyeceğiz." ifadeleri kullanıldı.