Özel sektör öğretmenlerinden o derneklere: Samimiyseniz taban maaş kanunlaşır

Asgari ücret ablukasında özel sektörde çalışan öğretmenler, 2014 yılında kaldırılan taban maaş hakları için mücadelelerini sürdürüyor. Kamudan daha fazla ücret ödediklerini savunan işveren STK’larına tepki gösteren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası masaya oturma çağrısı yaptı

Gasp edilen “taban maaş” hakları ve insana yakışır çalışma koşulları için 26 Mayıs günü Ankara’da eylem yapan özel sektör öğretmenleri, başladıkları “eğitim nöbeti”nin yedinci gününde. Dün, özel okul alanında faaliyet gösteren 5 sivil toplum kuruluşu yazılı açıklamayla yüzde yüz zam yaptıklarını ve neredeyse kamudaki öğretmenlerden daha yüksek ücretler verildiğini ileri sürdü. Öğretmenler, bu derneklere “samimiyseniz masada buluşalım” çağrısı yaptı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 26 Mayıs günü Ankara’da daha önce yapılan bir düzenlemeyle kaldırılan taban maaş haklarının Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK)’na dahil olması ve insanca yaşam koşulları üzerine eylem yapmıştı. Eylemin ardından TBMM’nin karşısındaki Milli Egemenlik Parkı’nda “eğitim nöbeti”ne başlayan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önüne de “Asgari ücret düzenine son, taban maaş hakkı hemen, haklarımız ÖMK’ye” yazılı pankart açmıştı.

PANDEMİ ÖNE SÜRÜLDÜ

Dün TÖZOD Başkanı Zehra Öztürk, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay ve ÖZKURBİR Başkanı Enis Şener özel okul öğretmenlerinin ücretleri konusunda açıklama yaptı. Açıklamada özellikle Kovid-19 salgınının ardından son iki öğretim döneminde devletin özel okul ücretlerine yaptığı ücret sınırlandırmalarının özel okulların gelir gider dengelerini vahim duruma getirdiği belirtildi. "Dolayısıyla gelirlerinin neredeyse yüzde 70'i öğretmen ve çalışan maaşlarına ayrılan özel okullar, öğretmen maaşlarını, devlet öğretmenleri seviyesinde tutmakta zorlanmıştır." açıklaması yapıldı.

TOPU VERGİLERE ATTILAR

Özel okulların brüt maaş ve çoğunlukla devlet öğretmenlerinin üzerinde maaş verdiği iddia edilen açıklamada, "Ancak özellikle devlet okulu öğretmenine verilen seyyanen ücretten sadece damga vergisi kesildiği, SGK ve vergi kesintisi yapılmadığı da dikkate alındığında özel okullar kendi öğretmenine devlet okulu öğretmenine göre yüzde 40 daha fazla kesinti ödemektedir." bilgisi paylaşıldı. 2024-2025 eğitim öğretim dönemi öğretmen sözleşmelerinin yenilenmesi sürecinde geçen yıl ki eylül maaşlarına yüzde 100'ün üzerinde bir oranda artış yapıldığı paylaşılan açıklamada, “Özel öğretim dernekleri olarak, çıkacak Öğretmenlik Meslek Kanunu'na her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da bir kez daha belirtiyoruz." denildi.

‘KAVGA DEĞİL MÜCADELE’

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ise, nöbet alanında yaptığı açıklamada açıklamalarında samimi olan dernekleri, sendika ile beraber Milli Eğitim Bakanlığında toplantıya davet etti. Edebali, şu ifadeleri kullandı: “Öğretmenlerin mutluluğunu istiyorlarsa, daha iyi koşullarda çalışmamızı istiyorlarsa biz en kısa zamanda bu derneklerlerle, Bakanlık’ta bir masa etrafında buluşmak istiyoruz. Biz kavga istemiyoruz, mücadele ediyoruz. Çok öneride bulunduk, dikkate alınmadık.”

10 AYLIK SÖZLEŞMELER…

10 aylık sözleşmeler yapıldığına dikkat çeken Edebali, “İşsiz bırakıldık. Yaz maaşları ödenmeyen öğretmenleri, idari izinleri kullandırılmayan öğretmenleri sendika var etmedi. Sendika ne varsa onun üzerine gitti. Kelimelerinizin hayatın içinde bir karşılığı yok. Masada buluşmazsanız samimi değilsiniz demektir. Samimiyseniz, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda taban ücret dahil olur. Madem devlet öğretmeninden fazla ücret veriyorsunuz, taban ücret de kanuna yazılır. Yazılmazsa, eleştirilerin önüne geçip günü kurtarmak için yazılmış bir metin olur.” diye konuştu.
Bakan Yusuf Tekin ise geçen hafta AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde özel sektörde çalışan öğretmenlerin ücret konusundaki taleplerine ilişkin sorulara "Özel okul temsilcileri ile bu konularda görüşüyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızı mağdur etmeyecek çözümler üretmeye çalışıyoruz." dedi.

TABAN MAAŞ NEDİR?

Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin kamuda çalışan öğretmenlerden daha az ücret alamayacağını ifade eden taban maaş hakkı, 2014 yılında Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan kaldırıldı.

DARBEDEN VELİ GÖZALTINDA

Kocaeli'deki bir ilkokulda ücretli öğretmenlik yapan Meltem Solak, kadın veli E.Ö. tarafından okulun bahçesinde darbedildiğini öne sürüp darp raporu alarak şikayetçi oldu. Polis, E.Ö.’yü gözaltına aldı. Körfez ilçesi Çamlıtepe Mahallesi'ndeki 100'üncü Yıl Atatürk İlkokulu'nda ücretli öğretmenlik yapan Meltem Solak, iddiaya göre dün saat 19.00 sıralarında, okulun bahçesinde bir kadın veli tarafından iddiaya göre önce sözlü saldırıya uğradı, ardından da darbedildi. Araya giren öğretmenlerin ihbarıyla okula polis ekipleri sevk edildi. Polisin, Körfez Devlet Hastanesi'ne götürdüğü Meltem Solak, burada darp raporu alıp ardından emniyete giderek şikayetçi oldu. Şikayet üzerine Ö.E. isimli veli gözaltına alındı.

Sonraki Haber