Taciz iddiaları istifa getirdi

Türk kızı Esma Gün’e taciz iddialarıyla gündeme gelen Dolkun İsa, istifa ettiğini duyurdu. Sözde Doğu Türkistan ayrılıkçıları İsa’yı ‘ABD başkanlarının da metresi var’ diyerek savundu

Almanya’daki ‘Dünya Uygur Kurultayı Başkanı (WUC) Dolkun İsa, Belçika'da yaşayan 25 yaşındaki Türk kızı Esma Gün'e tacizde bulunduğunun iddia edilmesinin üstünden aylar geçtikten sonra istifa etti.

İnsan hakları aktivisti olarak çeşitli organizasyonlarda çalışan kadınların, bu alanda faaliyet yürüten kuruluşların yöneticileri tarafından tacize uğradığı ortaya çıktı. Taciz iddialarının merkezinde Almanya’da yaşayan Dünya Uygur Kurultayı (WUC) Başkanı Dolkun İsa ve ABD'de yaşayan Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP) Başkanı ve ABD Kongresi Dini Özgürlükler Komitesi Başkanı Nury Turkel yer aldı.

Haberden sonra Nury Turkel görevinden istifa ederken, Dolkun İsa önce 12 Mayıs'ta sosyal medya hesabından İngilizce bir özür yayınladı, 25 Mayıs'ta katıldığı Uygurca yayında ise hatırlamadığını söyleyerek olayı inkar etti. Dolkun İsa, 4 ay sonra taciz olayları nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

İsa, sosyal medya paylaşımında istifa kararını şu cümlelerle açıkladı:

“Dünya Uygur Kurultayı (WUC) ve kendim için çok önemli bir karar aldım. Hakkımda ortaya atılan iddiaların ardından, çok sayıda istişareden sonra, geçen hafta WUC konuyla ilgili bağımsız bir dış soruşturma başlattı. Devam etmekte olan bu bağımsız soruşturmayı tehlikeye atmamak için, bu süreç sonuçlanana kadar istifa etme kararı aldım.”

ÖLÜM TEHDİDİ

Bu gelişmeler yaşanırken yine Batı’da faaliyet yürüten İlham Tohti Iniative isimli grubun sosyal medya paylaşımlarında Dolkun İsa’nın Uygurlardan Enver Can’ı ölümle tehdit ettiği de öne sürüldü. İlham Tohti Iniative, sosyal medya hesabından tehdidin ayrıntılarını paylaşarak, şunları aktardı:

“29 Temmuz Pazartesi günü saat 14:43 Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, Enver Can'ı cep telefonundan arayarak aşağıdaki tehdidi yaptı: ‘Geçenlerde seni şahsen ofisten kovdum. Bana yönelik taciz iddialarını ele almayı bırakmazsanız, sizi topluluk üyeleriyle birlikte ziyaret edeceğim, bu da ölümle sonuçlanabilecek. Bunun üzerine Can, İsa Bey hakkında polise suç duyurusunda bulundu.

“Bu hafta Enver Can, önceden haber verilmeksizin dört Uygur Whatsapp grubundan hızla atıldı. Bunlardan üçü doğrudan Dünya Uygur Kurultayı tarafından kontrol ediliyor. Bu da demokrasi, şeffaflık, hesap verebilirlik ve dürüstlük düzeyinin bir başka göstergesi olabilir.”

YENİ BİR LİDER BULMA SORUNU!

ABD’de yaşayan ‘Dünya Uygur Kongresi'nin (WUC) kıdemli başdanışmanı ve aynı zamanda Uygur Amerikan Derneği danışma ekibinde yer alan Erkin Sıddık, 10 Ağustos 2024 tarihinde YouTube kanalına yüklediği videoda, tacizi meşrulaştırmaya çalışarak Dolkun İsa’yı savundu. Konuyla ilgili ilginç örnekler veren Sıddık’ın konuşmalarında öne çıkan vurgular şöyle:

“Geçen hafta, 4 Ağustos'ta, Dünya Uygur Kongresi'nin sekizinci genel kurulu için seçilmiş temsilciler webinar toplantı yaptı. Toplantının sonunda Dünya Uygur Kongresi (WUC) Başkanı Dolkun İsa kardeşimiz iki karar öne sürdü. Bunlardan bir tanesi WUC'un liderliği ile ilgiliydi. Bu bağlamda iki hafta önce WUC üç araştırmacı kuruluşla görüştü ve nihayetinde bunlardan birini seçti. Seçilen kuruluş Dolkun İsa hakkında bağımsız bir soruşturma başlattı. Ve bu webinar toplantısından bir hafta önceydi. Dolkun İsa web seminerinde kararını verirken, kuruluş soruşturmasını yürütüyordu. Soruşturma sonuçlanmadan önce Dolkun kardeş WUC'daki görevini geçici olarak durdurma kararı aldı…

“Bütün bunlardan dolayı son olaydan (Dolkun İsa'nın cinsel taciz skandalı ve istifa etmesi) çok üzüntü duyuyorum. Tarihteki diğer ülkelere veya diğer ulusların meselelerine dikkat ederseniz, tarihin önemli zamanlarında liderlerini değiştirmezler. Liderleri değiştirmek zararlı olacaktır. Uygurlar şu anda tarihin kritik bir dönemecinde, özellikle de Uygurların siyasi davası bir önem kazanmışken. Uluslararası toplumların giderek daha fazla destek sağladığı bir noktadayız. Böylesine önemli bir dönemde Dolkun İsa'nın başına gelenler çok üzücü ve yürek parçalayıcı.

1 Haziran 2024

‘KENNEDY’NİN ÇOK FAZLA METRESİ VARDI’

“John F. Kennedy’nin kamuoyundaki imajına rağmen, diğer tüm başkanlardan daha fazla metresi vardı. Çok fazla metresi vardı. Ancak Amerikalılar onun mirası üzerine düşündüklerinde, metresleriyle olan ilişkilerinden asla bahsedilmeyecektir. Bill Clinton'ın karıştığı skandaldan herkes haberdardı. Bill Clinton'ın olumsuz şöhreti, bir bayanla olan ilişkisi nedeniyle dünya çapında dikkat çekti. Ancak görevinden istifa etmeden önce başkanlığını tamamladı.

‘KAMALA HARRİS DE WİLLİE BROWN'IN METRESİYDİ’

“Yaklaşık 20 yıl önce Willie Brown adında siyahi bir adam San Francisco Belediye Başkanı olarak görev yapıyordu. O zamanlar Kamala Harris 30, Willie Brown ise 60 yaşındaydı. Kamala Harris ve Willie Brown o dönemde sevgili oldular. Brown o sırada eşinden ayrılmıştı ama boşanmamıştı. Ayrı yaşıyorlardı. O dönemde Kamala Harris onun (Willie Brown'ın) metresiydi. Bu ilişki Kamala Harris'in kariyerinde ilerlemesine katkıda bulundu. Daha sonra Kaliforniya'da kendini daha da geliştirdi, senatör oldu ve şu anki konumuna ulaştı. Özetle, geçmişi kirli skandallarla lekelenmiştir.”

DÜNYA UYGUR KURULTAYI GENEL KURULA GİDİYOR

ABD’nin dünyada renkli darbelere destek sağlayan kuruluşu The National Endowment for Democracy (NED) fonlarıyla faaliyet yürüten Dünya Uygur Kurultayı, Başkanları Dolkun İsa’nın taciz olayları gölgesinde, 24-27 Ekim 2024 tarihleri arasında Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 8. Genel Kurulunu yapacak. Dolkun İsa’nın Genel Kurula kadar sözde bağımsız araştırmacı kuruluştan aklanıp aklanmayacağı ve aday olup olmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Sonraki Haber